Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Autohtona domaća priča

[FOTO] U Kalima započelo novo izdanje Blue Fish Festivala

Autor: Vesna Benić

24.06.2023. 13:47
[FOTO] U Kalima započelo novo izdanje Blue Fish Festivala

Foto: Vesna Benić



U Kalima na punti Artine ovaj se vikend održalo treće izdanje Blue Fish Festivala. Organizatori Festivala su Andrea i Marko Trešina (UO Eva, Bistro Gugulo) i kako saznajemo, i ove je godine nadmašio sva očekivanja. Uz odičnu spizu i glazbu Marka Pecotića krenula je velika fešta od plave ribe koja će se produžiti i na subotu kada je za glazbeni program zadužen Adi Šoše.


– Ideja se rodila 2020. godine. Vodila nas je misao kako bi bilo najbolje ispromovirati plavu ribu pošto su Kali najpoznatije ribarsko mjesto u Dalmaciji. Počeli smo planirati i odlučili se prvo za pilot projekt jer tada nismo znali što očekivati, a nismo mogli ni u snu sanjati da će se pretvoriti u ovako značajnu manifestaciju koja je prerasla lokalnu razinu, rekla je Andrea Trešina ponosna na rad i odaziv. Kako kaže, u prvoj su se godini bazirali na lokalno stanovništvo, ali bilo je i turista koji su prepoznali potencijal.


Iz mora na stol


– Oni koji su se našli na prvom festivalu vraćali su se i planirali svoj odmor u lipnju samo kako bi ga mogli posjetiti. Evo čak i danas očekujemo dečke iz Maroka iz Engleske jer ih je toliko privukla ova manifestacija, dobra plava riba i naravno dobro vino naših zadarskih vinara, pojašnjava Andrea koja pored Portića ima i bistro, a svakodnevno nabavlja svježu ribu od domaćih ribara.




– Ribari nam samo dobace kašetu i ta riba ide odmah na gradele, a to je turistima doživljaj – iz mora na stol, govori Andrea. Festival se održava već treću godinu tako da su svi našli svoje mjesto. Na Festival su se odazvali i deset najboljih barmena Hrvatske, a plavu ribu spremaju renomirani hrvatski kuhari David Skoko iz Pule, nagrađivani zadarski kuhari Josip Vrsaljko, Tomislav Karamarko i Saša Began iz restorana “Foša”. Oni će brojnim posjetiteljima pokazati kako srdela, inćun ili tuna uz kuharsku kreativnost i vještinu postaju izvrsna i ukusna jela koja nikoga neće ostaviti ravnodušnima, a u ova dva kaljska gastro dana ti vrsni kuhari osmislili su meni od šest jela.



– Priznajem organizacija nam je jako teška, danima smo već na terenu, ali bez obzira na to mi smo jako zadovoljni kada vidimo veliki broj i dobro raspolože posjetitelje. Naš entuzijazam podržavaju i Općina Kali i TZ Općine Kali. Ovakav broj turista koji je trenutno u mjestu Kali i koji posjećuju Festival odličan je rezultat našeg truda, rekla je Andrea.


Spoj vina i ribe


Da doživljaj bude potpun na Festivalu je angažiran i Ivan Stiblik, organizator Zadar Wine Festivala koji je složio vinsku kartu s naglaskom na vina iz zadarske regije i koji podržava Blue Fish Festival od prve godine.


– Ovo je fantastična autohtona, domaća, prava priča koja okuplja puno kvalitetnih stručnjaka iz gastronomije i veseli me surađivati s tim ljudima. Zadar Wine Festival uvijek predstavi nešto vina iz zadarske regije, ali naravno, moramo i nešto iz ostatka Hrvatske, pojašnjava Stiblik te dodaje kako iz Zadra nudi pošip i maraštinu koju uvijek posebno vole istaknuti i nešto rose vina, a iz ostatka Hrvatske predstavili su graševinu, malvaziju, plavac i određene pjenušce.


Od početka festivala na njemu sudjeluje i proslavljeni hrvatski kuhar David Skoko koji je i sam veliki zagovaratelj konzumiranja plave ribe pa je ovaj Festival idealna prilika za to.



– Veliki sam ljubitelj plave ribe, stalo mi je do toga da se promovira plava riba, a ovaj je festival savršena platforma za to. Spremili smo ragu od tune s tortellonima i lješnjakom i onda smo napravili frigane inćune sa salatom od krumpira kremom od badema i pikantnim umakom. Super mi je u Kalima, nisam danas dosta vidio jer sam u kužini cijeli dan, ali već sutra i prekosutra hoću, kazao je Skoko.


Kaljska pogača


I ljubitelji Sushija našli su svoj kutak. Japan s Kalima ima vezu još od 1996. kada je počela djelovati Kali tuna.


Blue Fish Festival svojim dolaskom u društvu prijateljica podržala je i Mihaela Kadija direktorica TZ Zadarske županije koja je izjavila kako ovakvih festivala nikada dosta te da je plava riba i samo najbolje vino uvijek dobar spoj. Na festivalu su uz brojne posjetitelje uživali i Ina Kolega direktorica TZ Općine Kali i Bruno Mišlov načelnik Općine.


Za goste je kuhao i zadarski chef Josip Vrsaljko koji je išao na nešto jednostavnija, ali zato jednako ukusna jela.


– Spremao jednostavna jela od plave ribe. Recimo, napravili smo nešto na varijaciju viške pogače, inačicu kaljske pogače, što je prvi put da netko sprema takvo nešto. Pogača je s tijestom od focaccie koje se radi tri dana, poanta je u tom procesu i tu su korištene srdele, inćuni, slani inćuni, sotirano povrće – kapula, poriluk, masline, sušene rajčice, pinjoli, salata i drugo jelo bao buns sa skušama, tijesto u obliku školjke u koje ide ukiseljeno povrće, skuša marinirana na rižinom vinu isto tako garnitura salata i krastavci. Iako jednostavna jela, priprema je komplicirana te iziskuje vremena. Tu smo već tri četiri dana i, kako se kaže, udaramo na najjače, rekao je Josip Vrsaljko zadarski kuhar dok je Tomislav Karamarko spremio je jela od tune i inćuna.