Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

PRIVLAČI DOMAĆE

Kaljani »igraju« na ribarsku tradiciju i Tunuaru

Autor: Nikolina Lucić

16.06.2023. 10:50
Kaljani »igraju« na ribarsku tradiciju i Tunuaru

Foto: Arhiva ZLUgljan je kao Zadru najbliži otok oduvijek bio privlačna destinacija za turiste koji svoj odmor žele provesti u malim ugodnim sredinama uz kristalno čisto more. A Kali su upravo takva destinacija, poznata po stoljetnoj ribarskoj tradiciji, dobroj spizi i gostoljubivosti. A, da su Kaljani dobri domaćini pokazuje i statistika za ovogodišnju predsezonu, prema kojoj je Kali posjetilo nešto manje od 300 turista, točnije 272, što bi bilo povećanje od 15 posto u dolascima.


– Ostvarena su 1.953 noćenja što je povećanje od 36 posto u usporedbi s prošlom godinom, kazala je Ina Kolega, direktorica kaljske turističke zajednice, dodavši kako u strukturi posjetitelja prevladavaju domaći turisti, zatim slijede Nijemci, Slovenci, Poljaci.

– Hrvati bilježe povećanje više od 50 posto u dolascima i noćenjima. Treću godinu za redom sezonu započinjemo »Blue Fish Festivalom«, koji se održava 23. i 24. lipnja s bogatim gastro događajima, a u fokusu je plava ribu po kojoj su Kali poznate, najavila je Kolega.


Na ovogodišnjem Blue Fish Festivalu nastupit će već standardna chefovska postava: David Skoko, nauporniji popularizator plave ribe u Hrvatskoj, kao i zadarski kuhari Tomislav Karamarko i Josip Vrsaljko.David Skoko lani je, primjerice, pripremio »kualjski« panino sa skušom, karameliziranim ljubičastim lukom, rikulom i rajčicom. Tomislav Karamarko kuhao je, među ostalim jelima, krokete sa srdelama, a Josip Vrsaljko tortilje s pašticadom od tune.


– Od 27. do 29. srpnja na rasporedu su tradicionalne »Kualjske ribarske noći – Tunuara«, koja donosi kolaž programa gastronomije, tradicije i kulture, dodala je Kolega, naglasivši kako je »Tunara« najpoznatija i najveća ribarska fešta u Zadarskoj županiji, a vjerojatno i na Jadranu.– Kraj srpnja i početak kolovoza rezerviran je za »Street ball«, turnir ulične košarke s glazbenim koncertima, a tradicionalna proslava zaštitnika Kali, sv. Lovre (Lovrinja) je 10. kolovoza, rekla je Kolega, koja od ove sezone, kao i svi u županiji, očekuje odlične rezultate.