McDonald je dobitnik prestižne Fullbright stipendije. Stručnjak je na području antropologije hrane, njezinom uzgoju i proizvodnji u različitim dijelovima svijeta te ih godinama istražuje
Antropolog Michael McDonald s Florida Gulf Coast Universityja dolazi krajem veljače u Zadar i u ljetnom semestru će predavati na Odjelu za etnologiju i kulturnu antropologiju. McDonald je dobitnik prestižne Fullbright stipendije. Stručnjak je na području antropologije hrane, njezinom uzgoju i proizvodnji u različitim dijelovima svijeta te ih godinama istražuje.
– Gospodin McDonald nam se javio i kazao da bi htio doći na naše Sveučilište i predavati jedan semestar i dogovorili smo da dođe. Osim hrane bavi se i religijom te je dugo istraživao kulture Južne Amerike. Našim studentima će predavati o hrani i prehrambenim navikama Afrike, a budući da se ja bavim izvaneropskim kulturama, predavat ću Aziju pa ćemo se nadopunjavati, kaže Snježana Zorić, predstojnica Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju na zadarskom Sveučilištu. Nije znala reći kako je McDonald “došao” do zadarskog Sveučilišta, rekla je samo da Sveučilište i Odjel nisu raspisali nikakav natječaj, već im se McDonald, nakon što je dobio stipendiju, sam javio.
Fulbright stipendija omogućava predavačima, administratorima ili studentima da podučavaju ili studiraju u drugim zemljama te njihovim inozemnim kolegama da to isto rade u SAD-u. McDonald je peta osoba s mladog floridskog sveučilišta koja je dobila ovu stipendiju.
– Upoznat ću znanstvenike i profesore u Hrvatskoj i uspostaviti radnu vezu sa Sveučilištem koja će potrajati. To bi moglo biti korisno i za sveučilište i za državu Floridu, kazao je McDonald za floridski News Press.
Antropologija obuhvaća četiri područja istraživanja; kulturu, arheologiju, jezik i biologiju. McDonald je razvio zanimanje za antropologiju hrane dok je pohađao tečajeve stočarstva i agrikulture pri Mirovnim snagama. Specijalnost mu je hrana srednje Amerike, posebno ona iz Gvatemale i Hondurasa, te kako su tehnologija i kulturna evolucija utjecali na to što ljudi jedu i kako jedu. Primjerice, pojava konzervansa i hladnjaka značila je da se hrana više ne mora konzumirati u roku od nekoliko dana nakon branja, dok je mikrovalna pećnica revolucionalizirala vrijeme koje ljudi provode spremajući hranu.
– Zanimaju me načini na koje se hrana mijenja uz nove pristupe pripremanju i proizvodnji, zaključio je McDonald.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
ATP Madrid
Iga Swiatek rutinski izborila finale Madrida, Amerikanki je prepustila tek četiri gema
Plodovi zemlje i mora
"JESTE LI IH VIDJELI?"
PROLJETNICE Promatrajte i osjećajte, ali nikako – ne berite!
Svijet
ZABORAVLJENA DJECA RATA
Djeca rođena nakon zločina silovanja dobila prava 30 godina od rata u BiH
Plodovi zemlje i mora
TAJLANDSKI ISTRAŽIVAČ
Iz kokošjeg perja izvukao proteine i napravio zamjenu za meso
Ostali sportovi
OI U PARIZU
Izbjeglički olimpijski tim u Parizu brojat će rekordnih 36 sportaša iz 11 zemalja
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Županija
OBAVIJEST