Jedan od ciljeva projekta je razvoj sofisticiranih tehnologija u proizvodnji funkcionalnih proizvoda ili poluproizvoda na bazi višnje maraske. Njegovo značenje je u tome što će poboljšati konkurentnost prehrambene industrije na lokalnoj razini, omogućiti partnerstva između lokalnih proizvođača, rekla je voditeljica projekta Verica Dragović – Uzelac
Višnja maraska u prahu i višnja maraska pripremljena za korištenje u svemirskom programu neki su od proizvoda čija će komercijalna proizvodnja u budućnosti biti moguća na zadarskom području zahvaljujući novoopremljenom laboratoriju koji je jučer otvoren u Centru za prehrambenu tehnologiju u sklopu EU projekta “Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane”.
Vrhunska oprema omogućit će znanstvenicima stvaranje novih znanja i tehnologija koje će se transferirati srednjim i malim poduzećima kako bi oni visokovrijednoj sirovini s ovog prostora dodali dodanu vrijednost koju tržište traži i plaća. Time će se poboljšati konkurentnost ovdašnje prehrambene industrije pa su zbog toga jučer svi govornici istaknuli kako jučerašnji događaj i cijeli projekt imaju osobito značenje za gospodarstvo Zadarske županije i šire.
– Jedan od ciljeva projekta je razvoj sofisticiranih tehnologija u proizvodnji funkcionalnih proizvoda ili poluproizvoda na bazi višnje maraske. Njegovo značenje je u tome što će poboljšati konkurentnost prehrambene industrije na lokalnoj razini, omogućiti partnerstva između lokalnih proizvođača, prehrambene industrije u regiji te znanstvenih institucija i informirati širu zajednicu te konačne korisnike o funkcionalnim svojstvima višnje maraske, rekla je voditeljica projekta Verica Dragović – Uzelac.
Dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, Damir Ježek, kazao je kako je hrvatska znanost dobila neprocjenjivu istraživačku opremu. Ježek ističe kako je cijelim projektom napravljen veliki iskorak za Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Zadru, grad Zadar, Zadarsku županiju, koji su zajedno krenuli u obnovu Centra kako bi stvorili istraživačku bazu koja će ojačati gospodarstvo. Predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Renato Vrbec kazao je kako je projekt dio operacija Fonda za ulaganje u znanost i inovacije koji za cilj ima osnaživanje kapaciteta hrvatskih fakulteta istraživačkih centara, visokoškolskih organizacija za njihovu što bolju suradnju s gospodarstvom. Projekt “Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane” vrijedan je 496,8 tisuća eura i financira se iz predpristupnog fonda EU IPA III c sa 72,5 posto i iz proračuna Ministarstva znanosti s 27,5 posto.
Novi proizvodi Maraske
Maraska je u cijeli projekt uključena od samog početka kao logistička potpora, kako kaže predsjednik uprave Maraske Vandri Montabelo:
– Ovaj projekt za nas ima veliko značenje. Značajan je što ćemo mi kao proizvođač danas, sutra raspolagati s velikim količinama sirovine koje nećemo samo prerađivati u sokove i alkoholna pića nego i u ostale proizvode poput sušene ili maraške u prahu, punila za čoklolade i bombone i drugo, a koje zajedno sa ovim laboratorijem možemo razvijati.
Nastavak primarne proizvodnje
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Segarić kaže kako je novootvoreni laboratorij usko vezan uz ovdašnju poljoprivrednu proizvodnju:
– Primarna poljoprivredna proizvodnja se nastavlja na jedan ovakav projekt. Kroz njega se nudi prerada proizvoda. U ovom slučaju to je višnja maraška, ali kako smo danas čuli moguće je prerađivati i druge voćne vrste. Naši proizvođači mogu ovdje dobiti informaciju kako svom proizvodu dodati dodanu vrijednost te i na taj način naplatiti svoj trud uložen na polju.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Serie A
Lazio ostvario i treću uzastopnu prvenstvenu pobjedu pod vodstvom Igor Tudora
Nogomet
Bundesliga
Bayer ponovo izjednačio u 96. minuti i u 46. utakmici ove sezone ostao bez poraza
KK Zadar
Premijer liga, 33. kolo
Zadrani zaključili osnovni dio laganim hodom protiv Bosca
Nogomet
SuperSport HNL
Hajduk pred praznim Poljudom uvjerljivo savladao novog drugoligaša
Ostali sportovi
GIMNASTIKA
Tin Srbić: Vjerujem da mogu puno bolje nego danas
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE
Ubojstvo u pokušaju na području Biograda: Željeznim predmetom pretukao muškarca, teško ga ozlijedio
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
OB ZADAR