Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o stanju i prometu u ugostiteljstvu vidljivo je da su od 2006. do 2010. godine ugostitelji u Hrvatskoj s 15.000 poslovnih jedinica dorasli do 17.650, a da je broj zaposlenih s 84.000 najprije rastao do 2008. godine do gotovo 91.500 da bi do 2010. godine pao na 89.500. Promet je u prošloj godini iznosio 16,2 milijarde kuna, što je znatno više nego 2006. godine kada je iznosio 13,8 milijardi, ali i manje od 16,7 milijardi u 2008. godini. Pri tome je u pravnim osobama promet bio 11,7 milijardi i simbolično je pao u odnosu na statistički najpovoljniju 2008. godinu. Obrtnici su imali 4,5 milijardi u 2010. godini što je bitno manje od preko pet milijardi u 2008. godini uz istovremeni rast broja poslovnih subjekata i jedinica, što znači da su dijelili sve manji kolač.
Indeksi pokazuju pad u 2009. kao i 2010. godini.
Dominacija ljeta
Približno tri četvrtine prometa (recimo 12 od 16 milijardi) ugostitelji odrađuju u drugom i trećem kvartalu, dakle od travnja do konca rujna, što se poklapa s turističkim sezonama.
U pravnim osobama najveći dio ugostiteljskog posla dorađuje se u hotelima, preko 50 posto, dok su kampovi na 10-12 posto, a sami restorani oko osam posto itd. Lavovski do posla odrađuje se u primorskim mjestima, odnosno u 2010. godini 8,5 od 11,7 milijardi, a značajan je s 1,6 milijardi i Zagreb.
U obrtništvu oko 13.200 obrtnika u 2010. godini imalo je 14.000 radnji s prosječno 40.000 zaposlenih i ostvarili su promet od 4,5 milijardi kuna u segmentima pružanja smještaja, odnosno usluživanja hrane i pića.
Po županijama
Od 16,2 milijarde kuna prometa najveći udjel po županijama s 3,75 milijardi imala je u 2010. godini Istra, slijedila je s oko 2,5 milijardi Primorsko-goranska županija, Zagreb je tome pridružio dvije milijarde, Splitsko-dalmatinska županija 1,95 milijardi, Dubrovačko-neretvanska 1,7 milijard, a nadomak milijarde s 990 milijuna bila je Zadarska županija. Sljedeća županija prema ostvarenom prometu uz bitan zaostatak bila je Šibensko-kninska s 570 milijuna kuna.
Kada je u pitanju promet ugostiteljstva po stanovniku hrvatski je prosjek 3.662 kune. Dakle, ispalo bi da toliko svaki stanovnik Hrvatske ostavi godišnje u ugostiteljskom lokalu. U prometu trgovine na malo svaki stanovnik stavi 25.800 kuna godišnje. Hrvatska ima 12.700 turističkih noćenja na 1.000 stanovnika prema čemu ima izniman intenzitet turizma u europskim razmjerima. Inače, kada bi smo usporedili promet ugostiteljstva po stanovniku ispada da po noćenju u ugostiteljstvu ostvarimo 288 kuna.
Udjeli Zadarske županije
Zadarska županija sudjeluje u broju stanovnika Hrvatske sa četiri posto, dok je u prometu ugostiteljstva participirala sa 6,1 posto, što je 50 posto snažnije od njenog udjela u stanovništvu. Kažimo ovdje da je u u prometu trgovine na malo ova županija participirala s pet posto, dakle također iznad svog udjela u stanovništvu, ali sa 25 posto. Istovremeno je u noćenju turista udjel Zadarske županije na državnoj razini bio 11 posto. Ovdje ćemo samo napomenuti da Državni zavod za statistiku odvaja tzv. komercijalni i nekomercijalni promet pa golem dio boravaka vlasnika vikendica i stanova, ali i gostiju kod njih računa u nekomercijalni promet u čemu je Zadarska županija uz Primorsko-goransku najjača u zemlji. S tim u zbiru udjel ove županije u turističkim noćenjima bio bi oko 13 posto.
Zadarska županija u ovim gledanjima imala bi promet u ugostiteljstvu više 5.600 kuna po osobi godišnje od čega su jači samo Istarska, Dubrovačko-neretvanska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija. U prometu trgovine Zadarska županija ima prosjek 32.700 kuna godišnje po osobi, a veći prosjek u zemlji ima samo – Zagreb.
Pravne osobe – obrtnici
U Hrvatskoj pravne osobe u ovim djelatnostima ostvare 11,7 a obrtnici 4,5 milijardi kuna. Kada je u pitanju Zadarska županija pravne osobe ostvare 630 milijuna kuna, a obrtnici 360 milijuna kuna. S time da u pravnim osobama ovo odrađuje manje od 2.000 zaposlenih, a u obrtništvu preko 4.000. Poanta razlike je što pravne osobe najveći dio novca ostvare na pružanju smještaja s manjim udjelom radne snage, dok obrtnici lavovski dio posla odrađuju u usluživanju hrane i pića s jakim radnim intenzitetom.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
Talijan u problemima
Drugi tenisač svijeta propušta ATP turnir u Rimu
Zadar
Tuže poslodavce
Djelatnici županijske Službe sanitetskog prijevoza potražuju gotovo 300 tisuća eura
Novosti
kazneni postupak
Rusija raspisala potjernicu za Zelenskijem
Novosti
NIZ KOMEMORACIJA
Srbija obilježava tužnu obljetnicu i drugog masovnog ubojstva, sve se dogodilo u samo dva dana
Hrvatska
Zvukom sirene
U Kumrovcu obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
SANACIJA KROŠNJI
Od ponedjeljka se zbog radova privremeno zatvara ova ulica u Zadru
Zadar
OLDTIMER IZLOŽBA 2024.