Utorak, 26. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

jela od lokalne ribe

U Starigradu održana gastro radionica ŠKMER akademije

02.05.2023. 17:10
U Starigradu održana gastro radionica ŠKMER akademije

Foto: Portal ZL



U sklopu 2. faze projekta Okusi baštinu u Starigradu je održana edukativna gastro radionica namijenjena svima koji se bave ugostiteljstvom na području FLAG-a Tri mora. Radionicu su ove godine vodili članovi ŠKMER akademije iz Splita koja okuplja šefove mediteranskih i europskih regija.


Sudionicima su prikazane moderne tehnike pripreme i prezentacije jela od lokalne ribe, morskih plodova (s naglaskom na školjke) i samoniklog velebitskog bilja, poput guste juhe od morskih plodova s orzom, gratiniranih dagnji s mariniranom rajčicom i velebitskim sirom, rižota s dimljenim dagnjama, tjestenine s dagnjama i plavim rakom, pogače s aromatiziranim velebitskim sirom i srdelama, zanimljiva jela od tune i dr.


Radionica je ponovno održana u pokaznoj kuhinji restorana u sklopu Turističkog naselja Alan u Starigradu koja se već pokazala odličnim prostorom za ovakve prigode.




Edukativnoj radionici je prethodila gastro manifestacija u sklopu proslave blagdana Sv. Jurja u Starigradu kada su za posjetitelje na licu mjesta pripremana jela od lokalno uzgojenih dagnji, a za pripremu je bio zadužen zadarski chef Renato Kraljev.


Iduće događanje u sklopu ovog projekta slijedi 27. svibnja kada će se posjetiteljima, između, ostaloga prezentirati tradicionalne tehnike mariniranja, soljenja i sušenja ribe.


Svrha provedbe ovakvih praktičnih radionica je poticanje tematske gastronomske ponude, unaprjeđenje znanja i ugostiteljske ponude u segmentu korištenja lokalnih proizvoda ribarstva i akvakulture, a time i povećanja kvalitete turističke ponude u destinaciji. Projekt Okusi baštinu provodi Turistička zajednica općine Starigrad u partnerstvu s Općinom Starigrad, uz sufinanciranje sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.