Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Totalni ban

Australija će zabraniti rekreativni 'vaping' i sve jednokratne e-cigarete

Autor: Hina

02.05.2023. 09:35
Australija će zabraniti rekreativni 'vaping' i sve jednokratne e-cigarete

Foto: iStock

Planira uvesti i restrikcije na pakiranje, okuse i dostupne bojeAustralija će zabraniti rekreativni ‘vaping’, najavio je u utorak ministar zdravstva Mark Butler.


Prema novim pravilima elektronski uređaj za pušenje prodavat će se samo u ljekarnama i zabranit će se uvoz onih uređaja koje nisu naručile ljekarne.


Zabranit će se i sve jednokratne e-cigarete te uvesti restrikcije na pakiranje, okuse i dostupne boje, rekao je ministar u obraćanju u Nacionalnom klubu novinara Australije.
“Nema više okusa žvakaće gume, nema više ružičastih jednoroga ili e-cigareta prerušenih u markere za djecu da ih sakriju u svoje pernice. Umjesto toga, imat ćemo obično pakiranje s jednostavnim okusima”, rekao je Butler.


Rekao je da je pušenje e-cigareta “najveća rupa u zakonu u australskoj povijesti” i da Australija neće dopustiti da se ponište dobici koje je postigla smanjenjem upotrebe duhana s “novom prijetnjom zdravlju”.


Butler je rekao da je vaping u Australiji postao rekreacijski proizvod, koji se uglavnom prodaje tinejdžerima i mladim ljudima za koje postoji tri puta veća vjerojatnost da će početi pušiti.


“E-cigarete prodavale su se vladama i zajednicama diljem svijeta kao terapeutski proizvod koji pomaže dugogodišnjim pušačima da prestanu pušiti. Nećemo stajati po strani i dopustiti da pušenje e-cigareta stvori još jednu generaciju ovisnika o nikotinu”, rekao je.


Najavio je paket potpore zdravstvenom sustavu, uključujući novi nacionalni program probira raka pluća.


Australija će povećavati porez na duhan za pet posto godišnje u iduće tri godine kako bi pomogla u plaćanju programa.


“Znamo da je skuplja cigareta neprivlačnija cigareta”, dodao je.