Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kineska kuhinja

Preukusnu prženu rižu možete napraviti kod kuće za svega 20 minuta!

Autor: Lucija Sučić

02.05.2023. 08:54
Preukusnu prženu rižu možete napraviti kod kuće za svega 20 minuta!

Foto: iStock

Radi se o podosta svestranom jelu



Pržena riža je klasično kinesko jelo koje je izuzetno jednostavno i ukusno, a gotovo je i spremno za posluživanje u svega 20 minuta.


Pržena riža podosta je svestrana jer ju možete po želji obogatiti povrćem i kombinirati kao prilog uz meso, ribu, tofu – ili pak uživati u njoj kao u samostalnom obroku.


Sastojci


  • 800 g kuhane riže
  • 2 žlice maslaca
  • 2 velika jaja
  • 30 g nasjeckanog luka
  • 50 g nasjeckane mrkve
  • 60 g smrznutog graška
  • 1-2 žličice mljevenog češnjaka
  • 3 žlice soja umaka, po želji i više
  • pola žličice sezamovog ulja po želji
  • sol i papar, po ukusu

Priprema


Stavite kuhanu rižu u hladnjak da se ohladi do upotrebe.




U običnu ili wok tavu stavite maslac te dodajte luk i mrkvu i dinstajte nekoliko minuta.


Zatim umiješajte češnjak i grašak. Gurnite sve na jednu stranu tave a na drugu dodajte jaja dok se ne napravi kajgana a potom sve promiješajte. Lagano umiješajte kuhanu rižu.


Na kraju dodajte sojin umak i pomiješajte, posolite i popaprite po ukusu. Poslužite dok je toplo i uslast!


Prije kuhanja…

  • Obavezno koristite hladnu rižu. Ovo jelo idealno je kada imate ostatke riže od ručka s kojima ne znate što biste!
  • Soja sos je ono što daje tradicionalni okus pržene riže i spaja sve okuse u ovom jelu. Odaberite onaj s niskim sadržajem natrija.
  • Iako nije obavezno, sezamovo ulje daje dodatni okus jelu i podsjeća na restoranski.