Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

općina sukošan

Uređuje se jedna od najdužih šetnica na Srednjem Jadranu

Autor: Nikolina Lucić

26.02.2024. 17:00
Uređuje se jedna od najdužih šetnica na Srednjem Jadranu

Foto: Luka Jeličić

Nakon opsežnih radova na uređenju lokalne seoske lučice u centru mjesta, kada je u dužini od kilometra uređena šetnica od Sportskog centra do Ždralovca, Sukošance čekaju i radovi na 435 metara dugoj obalnoj dionici od Tustice do plaže Makarska. Tu se gradi šetnica širine tri metra s pripadajućim sadržajima, lukobranom i zaštićenim obalnim pojasom.


Projektom pod nazivom »Uređenje dijela obalnog pojasa luke Sukošan« na Obali Kralja Petra Krešimira, Sukošanci su dobili funkcionalnalniju i vizualno atraktivnu novu zonu obalnog i priobalnog prostora, što pogoduje razvoju turizma, a samim time i gospodarskom jačanju samog naselja.


Više vezova


Rekonstrukcija obalnog pojasa duljine 515 metara u luci Sukošan realizirana je sredstvima resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Županijske lučke uprave Zadar, Zadarske županije i Općine Sukošan. Općina se s pravom nada i daljnjoj potpori u ovakvim projektima pa su već najavili suradnju sa ŽLU-om na području od Tustice do plaže Makarska.Glavni projekt uređenja obalnog pojasa u samom centru Sukošana obuhvatio je obalnu konstrukciju s komunalnim vezovima, prometne i javne površine, javnu rasvjetu i DTK te hortikulturno uređenje obalne šetnice uz produbljenje lučkog akvatorija za 1,5 metar kako bi se osigurala potrebna dubina za korištenje komunalnih vezova.


Obalna konstrukcija odnosila se prvenstveno na sanaciju obalnog zida duljine 432 metra, rekonstrukciju završne površine postojećih gatova, uklanjanje mula 1 i izvedba novog mula 2 u duljini od 12 metara. Postojeći mul zadržao je prijašnje gabarite te se uklopio u novoprojektirano stanje izvedbom betonske rampe. Rekonstrukcijom obalnog pojasa dobilo se 100 komunalnih vezova za korisnike.


Uređena je tada i obalna šetnica, nogostup uz kolnik nerazvrstane prometnice, kao i pristupi s obalne šetnice na nerazvrstanu prometnicu. Cijelom dužinom šetnice postavljeni su betonski opločnici. Uređenjem površine za parkiranje dobilo se 111 parkirnih mjesta, od čega devet za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti.


U Općini Sukošan nakon tih opsežnih radova nastavlja se s uređenjem pomorskog dobra i obale, a izvodit će se u četiri faze. Prva je trenutno u tijeku, a obuhvaća sanaciju pomorskog dobra, uređenjem morskih plaža dohranom prirodnim kamenom te izgradnju objekata za zaštitu morskih plaža, sve u skladu s Urbanističkim planom.Privlačnija plaža


Načelnik Ante Martinac kazao nam je i kako se u predjelu Makarska planira sanacija pomorskog dobra izgradnjom dužobalnom pješačkom stazom, uređenjem morskih plaža dohranom prirodnim kamenom te izgradnja objekata za zaštitu morskih plaža. Projekt je izrađen prema Urbanističkom planu uređenja dijela obalnog pojasa u Sukošanu »Makarska«, a provodi se na dijelu od Tustice do caffe bara Labocca.


– Po ugovoru radovi traju sedam mjeseci, a krenuli su u siječnju. Svi grubi radovi i radovi na plaži planirano je da budu gotovi do sezone, a nakon sezone eventualno završno uređenje, popločenje šetnice i slično, s obzirom na to da je tijekom sezone na snazi zabrana radova.


Vrijednost radova iznosi 693.978,32 eura. Financiraju se iz vlastitog proračuna, ali je projekt prijavljen na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za mjeru »Sufinanciranje pomorskog dobra u 2024.«, te s pravom očekujemo sredstva. Radove izvodi tvrtka Minigradnja d.o.o iz Vodica, kazao je načelnik Martinac.


Urbanistički plan uređenja obalnog pojasa Makarska obuhvaća potez od Tustice do Solina u duljini od 1.700 metara i kao projekt se sastoji od četiri faze.


– Za drugi dio projekta koji obuhvaća uređenje lučice očekujemo financiranje Županijske lučke uprave. Sukladno Urbanističkom planu uređenja dijela obalnog pojasa u Sukošanu – Makarska projektima je obuhvaćena rekonstrukcija i uređenje obalnog pojasa te uređenje kupališnog dijela, parkirališnih i zelenih površina te šetnice s pripadajućim sadržajima u potezu od »Tustice« do »Solina«, pojasnio je dodatno načelnik, dodavši kako će plaža Makarska nakon radova biti još privlačnije za druženja i okupljanja mještana i njihovih gostiju.Zaustaviti stihiju!


– Kako stoji u Urbanističkom planu uređenja dijela obalnog pojasa u Sukošanu – »Makarska« obalni je pojas u tom dijelu Sukošana u najvećem dijelu izgrađen, i to stihijski. Područje uz obalni pojas uglavnom čini izgrađeni i neizgrađeni dio građevinskog područja naselja, napućeno pretežito samostojećim obiteljskim zgradama. Nije zanemariv ni broj zgrada ugostiteljsko-turističke namjene za smještaj i boravak gostiju.


Urbanistički i arhitektonski gledano, naselje nije razvijeno na visokoj razini, iako je pomak i na ovom području uočljiv. Obalni pojas ovog dijela naselja je stihijski uređen. Uređene su manje pješačke i parkovne površine, morske plaže i komunalni vezovi. Osnovni cilj UPU-a jest primjena jedinstvenog koncepta uređenja ovog dijela naselja po kojem će se unaprijediti sportsko-rekreacijske, parkovne i parkirališne površine.


Planirani su i manji prateći sadržaji u funkciji osnovne rekreacijske namjene, i to sportsko-rekreacijski sadržaji, sanitarni čvorovi i ugostiteljstvo. Uređenjem područja u obuhvatu Plana pridonijet će se dodatnoj afirmaciji naselja Sukošana kao ugostiteljsko-turističkog središta Općine, rekao nam je Martinac, dodavši kako će po završetku svih radova Općina Sukošan dobiti jednu od najdužih šetnica na Srednjem Jadranu, jer je na području općine oko sedam kilometara razvedene obale koju oplahuje kristalno čisto more.


– Općina planira ove godine raspisati natječaj za još jedan dio radova, također iz vlastitih izvora, najavio je načelnik, zaključivši kako projekt sukošanskog lungomarea ima i veliku sentimentalnu vrijednost za lokalno stanovništvo.


Ovaj sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Sukošan.