Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

općina privlaka

Novac od poreza bit će uložen u infrastrukturu

Autor: Matea Guzalić

26.02.2024. 16:30
Novac od poreza bit će uložen u infrastrukturu

Foto: TZO Privlaka

Općina Privlaka nastavlja sa značajnim napretkom u svom razvoju i u 2024. godini, aktivno radeći na poboljšanju infrastrukture i financijskoj stabilnosti. Na sjednici Općinskog vijeća u prosincu prošle godine donesena je Odluka o porezima općine, koja će omogućiti daljnji razvoj kroz stabilno financiranje infrastrukturnih projekata.


Jedna od ključnih promjena je uvođenje prilagodljive stope poreza na kuće za odmor, koja će omogućiti pravednije oporezivanje uzimajući u obzir različite karakteristike nekretnina.


Očekuje se da će ova mjera rezultirati povećanjem prihoda za više od 400 tisuća eura, što će biti ključno za financiranje gradnje i održavanje komunalne infrastrukture, a u konačnici će unaprijediti kvalitetu života za lokalno stanovništvo i posjetitelje.


Veći prihodi


– Riječ je o odluci kojom je osim poreza na potrošnju, kojim se navedena stopa ne mijenja u odnosu na dosadašnju Odluku o porezima Općine Privlaka, uvedena promjena u odnosu na dosadašnju stopu poreza na kuće za odmor koji se prema zakonskim izmjenama sad mogao odrediti u rasponu od 0,60 do 5 eura po četvornom metru korisne površine kuće za odmor, pa je nakon provedenog javnog savjetovanja o nacrtu prijedloga odluke, kojim se predlagalo da se porez na kuće za odmor plaća u iznosu od 5 eura po četvornom metru korisne površine kuće za odmor, isto i izglasano na sjednici Općinskog vijeća, a na predloženi nacrt akta nisu pristigli niti jedan prijedlog ili primjedba.


Obveznici poreza na kuću za odmor dužni su podatke o korisnoj površini i podatke o obvezniku dostaviti do 31. ožujka, pa ih molimo da te podatke dostave na vrijeme. S obzirom na povećanje stope poreza na kuće za odmor, očekujemo povećanje prihoda veće od 400.000 eura, čime će se financirati gradnja i održavanje komunalne infrastrukture, objašnjava Gašpar Begonja, načelnik Općine Privlaka.


Projekti su također u punom zamahu, s fokusom na poboljšanje turističke ponude i infrastrukture. Radovi na sanaciji pokosa na plaži Sabunike, koji su privremeno prekinuti zbog klizišta, nastavljeni su te je njihov završetak predviđen do kraja travnja ove godine, dok su pripreme za drugu fazu ovog projekta također u tijeku.


Privlački gaz


– Što se tiče projekata, trenutno je otvoreno samo jedno gradilište u kojem je Općina investitor – izvode se radovi na sanaciji pokosa na plaži Sabunike koji su nakon prekida zbog otvorenog klizišta nastavljeni 17. listopada 2023. godine te bi trebali završiti do kraja travnja 2024. godine.Druga faza – uređenje pokosa, planira se na jesen, a Općina je prijavila drugu fazu na javni poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2024. godini te se nadamo da će nam sredstva biti dodijeljena, ističe načelnik osvrnuvši se i na radove na proširenju i produbljivanju Privlačkog gaza.


– Uskoro očekujemo i završetak radova na proširenju i produbljenju Privlačkog gaza. Na tom se gradilištu redovno održavaju koordinacije te je procijenjeni rok završetka radova kraj svibnja, s obzirom na to da je bilo dana kad se nije moglo raditi zbog više sile i nepovoljnih vremenskih uvjeta.


Poželjno je i nadamo se da će se kanal za ovu turističku sezonu otvoriti za plovidbu, a željeni ciljani datum otvaranja je 1. srpnja 2024. godine. Uskoro bi trebalo početi s deponiranjem pijeska, nakon što se dobiju odgovarajuće suglasnosti za raspolaganje istim, budući da se radi o rudnom bogatstvu. Svakako se radi o vrlo zahtjevnom projektu s čijim smo napredovanjem zadovoljni, kaže načelnik Begonja.


Pripreme za sezonu


Pripreme za turističku sezonu također su u punom jeku. Sklopljeni su ugovori s dobavljačima za opremu i planira se asfaltiranje, rekonstrukcija rasvjete te izgradnja javnih WC-a. S povećanjem broja apartmana i kuća za odmor, Općina Privlaka pokazuje svoju sposobnost prilagodbe rastućim potrebama turističkog tržišta.


– Počele su pripreme za novu turističku sezonu, koja svake godine počinje sve ranije, pa su tako sklopljeni ugovori s dobavljačima za različitu opremu – koševe za smeće, klupe za šetnicu i drugo, a uskoro će se započeti s asfaltiranjem i radovima na rekonstrukciji rasvjete te gradnjom javnih WC-a. S


vake godine sve je veći broj apartmana i kuća za odmor, a sezona više ne traje tri mjeseca, pa je potrebno s pripremama početi već početkom godine, zaključuje privlački načelnik.


Dakle, Općina Privlaka očekuje uspješnu turističku sezonu 2024. godine, potpomognutu promišljenim odlukama, predanim radom i spremnošću za buduće izazove.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Privlaka.