Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

novo osvjetljenje

Općina Posedarje ulaže 51.000 eura u umjetničko djelo Vinka Kajmaka

Autor: Nina Vigan

26.02.2024. 16:26
Općina Posedarje ulaže 51.000 eura u umjetničko djelo Vinka Kajmaka

Foto: Arhiva ZL

Općina Posedarje posebnu pozornost povećuje kulturnim i umjetničkim izričajima svojih mještana, a u ovo korizmeno vrijeme posebno su se posvetili radovima osvjetljavanja Križnog puta, nadaleko poznatog djela lokalnog umjetnika Vinka Kajmaka. Križni put u Posedarju je jedinstveni Križni put u prirodi koji predstavlja zajednički napor lokalne zajednice, umjetnika i vjernika da stvore prostor koji će poticati duhovni rast i povezanost s okolinom.


Izniman projekt


Kako je već rečeno, pokretačka snaga cijele priče je amaterski kipar i umjetnik Vinko Kajmak, ali i udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine »Čelinka« čija predanost i strast prema umjetnosti čine ovaj projekt iznimnim.


Križni put je dug 2,5 kilometra, svaka kamena postaja je visoka oko 2,5 metara a teška između pet i deset tona, što ovaj Križni put čini najmasivnijim i najtežim u prirodi. Križni put je djelo petnaest umjetnika, većinom iz Ukrajine, Hrvatske i Slovenije. Svaki kipar izradio je postaju u slobodi svog nadahnuća, stvarajući tako jedinstvene i emotivno nabijene skulpture koje odražavaju duboku duhovnost i religioznu tradiciju.Iz Općine su nam kazali kako je Križni put vidljiv iz mjesta, a da će posebno biti osvijetljen križ posvećen nerođenoj dječici na samom vrhu Brisnice. Investicija cjelokupnog projekta iznosi 50.986,75 eura od čega je 1.250 eura iznosio trošak projektne dokumentacije koju je izradila tvrtka Inel d.o.o., dok trošak za opremu iznosi 49.736,75 eura, a opremanje je obavila tvrtka Random d.o.o. Načelnik Općine, Ivica Klanac kazao nam je kako križ posvećen nerođenoj dječici na samom vrhu Brisnice ima cilj pružiti duhovni prostor za refleksiju i molitvu, podsjećajući nas na važnost svakog života i pružajući utjehu onima koji nose breme gubitka.


– Osvjetljavanje više od dva kilometra Križnog puta kombinira očuvanje duhovne baštine s modernim, ekološki prihvatljivim tehničkim rješenjima. Radujemo se završetku ovog projekta i nadamo se da će Križni put postati trajni simbol našeg naslijeđa i duhovnosti, kazao je Klanac.


Odlično posjećeno


Kajmak kao idejni začetnik projekta, napomenuo je kako je osvjetljenjem sve podignuto na novu razinu, te kako je lokacija izrazito dobro posjećena.– Sve je jako lijepo osvijetljeno, a poslije će se osvijetliti i križ i Posljednja večera. Dosta dugo nam je trebalo da završimo projekt. Već 2016. godine počeo sam se baviti ovim, ali velik je to projekt, nisam ni znao u što sam se upustio. Do suradnje s drugim umjetnicima došlo je nakon što sam imao izložbu u Lavovu, te smo se nakon toga povezali.


Oni nekad dođu, pa nešto uspiju i napraviti, a što ne završe ja završim i tako. Ali stvarno sam jako zadovoljan svime, sutra će se osvijetliti i križ, a i dolaze mi maslinari kako bi i masline posadili, pa će to biti cijelo jedno događanje. Na cijelom projektu i dalje radim, radim oltar unutra, a u planu mi je napraviti i štalicu pa ćemo imati i žive jaslice u vrijeme Božića, kazao je Kajmak dodavši kako ima posjeta od svuda, a čak je prošlu nedjelju bilo oko 250 ljudi u posjetu.


Križni put je na prekrasnoj lokaciji, odakle puca pogled na cijele Ravne kotare. Svake nedjelje vjernici se okupljaju na molitvi u tri sata popodne, a mještani široke ruke dočekuju sve koji im se žele pridružiti.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Posedarje.