Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jačanje infrastrukture

Obnovom obalnog pojasa Starigrad Paklenica se šminka za nadolazeću sezonu

Autor: Nikolina Lucić

27.03.2023. 09:53
Obnovom obalnog pojasa Starigrad Paklenica se šminka za nadolazeću sezonu

Foto: TZO StarigradNa području Općine Starigrad u tijeku je geodetska izmjera za dijelove katastarskih općina Seline, Starigrad i Tribanj u sklopu provedbe Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030.


– Ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige je oko 4.521 hektara, odnosno za k.o. Starigrad 2288 ha, za k.o. Seline 1679 ha i za k.o. Tribanj 554 ha, kazao nam je načelnik općine Marin Čavić i dodao kako ukupna vrijednosti sklopljenih ugovora za radove katastarske izmjere i geodetski nadzor iznosi 2.511.184,12 eura s PDV-om. Za izvoditelja katastarske izmjere za područje k.o. Starigrad na javnom nadmetanju odabrano je trgovačko društvo Geodetski zavod d.d. Split, a geodetski nadzor katastarske izmjere provodi tvrtka AEQUITAS d.o.o. iz Splita. Za izvoditelja katastarske izmjere za područje k.o. Seline i k.o. Tribanj na javnom nadmetanju odabrano je trgovačko društvo Geoprojekt d.d. Opatija, a geodetski nadzor katastarske izmjere provodi tvrtka Nivelir d.o.o iz Splita, pojasnio je Čavić, dodavši da je rok katastarske izmjere, koja je počela u veljači, 12 mjeseci.


Društveni dom


Projekt Društvenog doma važan je za mještane općine, te će njegov završetak označiti novi početak u društvenom životu mještana. Opći cilj ovog projekta je potaknuti i pozitivno pridonijeti unapređenju kvalitete životnih uvjeta, te razvoju društvene infrastrukture i usluga koje se vežu uz navedenu infrastrukturu na području Općine Starigrad.
– Rekonstrukcija i opremanje društvenog doma ostvareni su na način da su u prizemlju građevine prostorije za djelovanje DVD-a Starigrad, dok su na katu prostorije unutar kojih će organizacije civilnog društva i lokalna zajednica ostvarivati svoje djelovanje, dok će lokalnom stanovništvu biti omogućen pristup različitim sadržajima kao što su predavanja, tribine, predstave, kulturne manifestacije i slično, kazao je Čavić, i dodao kako se nada da će Društveni dom biti centar brojnih aktivnosti u organizaciji Općine kao i udruga s njezina područja.


– Prostor je to u kojemu će se odvijati društvena, kulturna i sportska događanja. Završetak radova i opremanja društvenog doma očekujemo tijekom travnja, rekao nam je načelnik i upoznao nas s tijekom radova na obnovi obalnog pojasa.


Financijska podrška


– U cilju jačanja turističke infrastrukture i ponude planiramo provesti projekt uređenja Središnjeg obalnog pojasa naselja Starigrad Paklenica kojim bi se zadovoljile sadašnje i buduće potrebe lokalnog stanovništva i gostiju u pogledu rekreacije orijentirane prema moru (uređenje plaže, privezišta, šetnice, parkovi i slično). Postojeće stanje ovog dijela obale nije reprezentativno s obzirom na to da se uređenje odvijalo stihijski, pa su tako neki dijelovi obale betonirani, neki popločeni, a neki zemljani ili djelomično nasuti. Prometni i pješački pristup ovom dijelu obale, kao i rekreacijski sadržaji i parkirališne površine su nedefinirani te pružaju nisku razinu funkcionalnosti. Projektom uređenja središnjeg obalnog pojasa predviđena je kamenom uređena obala, dva komunalna veza, šetnica i pješačke površine, prometne i parkirališne površine te zaštitne i parkovno uređene površine. Područje planiranog zahvata proteže se u ukupnoj dužini oko 700 metara u skladu s važećom prostorno-planskom dokumentacijom, pojasnio je Čavić i kazao da je u 2022. godini proveden postupak javne nabave za 1. podfazu uređenja središnjeg obalnog pojasa te je za izvođenje radova sklopljen ugovor ukupne vrijednosti 1.394.766,38 kn s PDV-om.


– U 2022. godini za ovaj projekt ostvarena su sredstva Zadarske županije u iznosu od 100.000,00 kuna i sredstva od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od 732.614,75 kuna. Radovi 1. podfaze završeni su početkom ove godine. U 2023. godini planira se početak provođenja 2. podfaze projekta, a procijenjena vrijednost radova je 1.100.000 eura. I dalje očekujemo podršku nadležnog ministarstva i Zadarske županije, kaže Čavić.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Starigrad.