Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Planovi za budućnost

Longin: Nakon uspješne 2022. očekujemo uspješniju i bolju 2023. godinu

Autor: Nikolina Lucić

27.03.2023. 09:57
Longin: Nakon uspješne 2022. očekujemo uspješniju i bolju 2023. godinu

Foto: Luka JeličićNakon pandemijske krize ove godine mnogo se očekuje od turizma – naše najpotentnije gospodarske grane koju prema ranim procjenama i najavama rezervacija, čini se, ne dotiče gospodarska kriza. Sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom razgovarali smo o nadolazećoj turističkoj sezoni i njegovim očekivanjima, gospodarskoj situaciji u županiji, kao i planovima za donošenje novog Zakona o pomorskim dobrima, koji već u fazi rasprave izaziva velike bure. Tema vrijedna rasprave je i skok cijena nekretnina, koji osobito mlade koči u mogućnostima kupovine prve nekretnine. Tržišne ih prilike najčešće osuđuju na podizanje kredita kako bi si mogli priuštiti »kvadrat« stana čija je cijena u nekim dijelovima Zadra i do 4.000 eura. Osim po cijeni kvadrata, Zadarska je županija na vrhu dalmatinske ljestvice po broju izdanih građevinskih dozvola, što se vidi u gotovo svakom kutku županije koja je postala veliko gradilište.


Pozitivno ozračje


Turistička predsezona polako kuca na vrata. Kakve rezultate očekujete i koji su pripremni projekti realizirani u županiji? Koliko sredstava ove godine Županija izdvaja za potpore turističkim manifestacijama? Koji su po vašem mišljenju turistički aduti Zadarske županije za ovu sezonu?


– Svakako imamo razloga za optimizam i možemo se nadati još jednoj uspješnoj sezoni. Najave su dosta dobre, a očekujemo dodatno povećanje prometa naše Zračne luke koja je prošle godine prvi put premašila brojku od milijun putnika. Uz to, već sada je najavljen rekordni broj dolazaka kruzera u Zadar. Bitno nam je očuvati pozitivno ozračje i status jedne od top turističkih destinacija na Jadranu. Istovremeno, smatram da nam primarni cilj ne bi trebalo biti trčanje za brojkama, odnosno da nam je važnije raditi na privlačenju kvalitetnijih gostiju te dodatnom snaženju ponude u pred i posezoni. U tom smjeru idu i potpore manifestacijama koje će odobriti kako Županija, tako i županijska turistička zajednica.
Kad smo kod novih aduta, svakako treba istaknuti da naš turizam sve više prodire u zaleđe, sve je veći broj kuća s bazenima u ruralnim dijelovima i ta ponuda donosi i novu strukturu gostiju. Iskorak je vidljiv i u ličkom dijelu naše županije, odnosno Općini Gračac, gdje novouređeni Centar izvrsnosti Cerovačke špilje privlači sve veći broj turista. Samo u prošloj godini dobili smo četiri nova projekta turističke infrastrukture financirana europskim sredstvima. Uz Cerovačke špilje to su Podzemni grad u srcu Velebita, Grpašćak u NP-u Telašćica i Centar pomorske baštine u Tkonu. Smatram da će oni dati dodatan doprinos turističkoj ponudi cijele županije.


Veliki iskorak napravljen je u brendiranju županije kao enogastronomske destinacije?


– Tako je, ali moramo nastaviti na tome raditi jer imamo još dosta prostora za napredak. Zadarska županija nastavit će još snažnije podržavati povezivanje lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom. Znači, želimo što više domaćih proizvoda vidjeti u ponudi naših restorana, a imamo puno toga za pokazati. Naše područje nudi obilje kvalitetnih namirnica od kojih nastaju inventivno pripremljena jela, uz koja je moguće poslužiti i vrhunska vina s našeg područja te time stvoriti upravo ono što suvremeni gosti najviše traže – vrhunski doživljaj. Stoga će Zadarska županija nastaviti pružati potporu suradnji vinara, maslinara i ostalih proizvođača hrane i pića s ugostiteljima kako bi svi zajedno nastavili jednu lijepu priču o najljepšoj, najraznolikijoj i najpoželjnijoj hrvatskoj županiji u kojoj gosta, uz kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, čisto more i veliki broj sunčanih dana, očekuje i enogastronomska čarolija.


Projekti spremni


Godina 2022. bila je dosad najbolja po pitanju broja zaposlenih, ali i po najmanjem broju nezaposlenih na području Zadarske županije.


– Slobodno možemo kazati da je iza nas dosad najuspješnija godina po svim gospodarskim pokazateljima. Uz turizam, dodatan iskorak ostvaren je u sektorima marikuluture i ribarstva te u više drugih gospodarskih grana, prvenstveno onih izvozno orijentiranih. Očekujemo da će 2023. godina biti još bolja, a optimizam temeljimo na brojnim aktivnostima koje će se realizirati. Naši gospodarstvenici bilježe sve bolje rezultate, a prati ih i lokalna uprava realizacijom brojnih razvojnih projekata, u velikoj mjeri financiranih sredstvima iz europskih fondova. U Zadarskoj županiji trenutno se provode projekti vrijedni više od 500 milijuna eura.


U sljedećem programskom razdoblju EU-a Hrvatskoj je na raspolaganju gotovo 25 milijardi eura. Koliko je Zadarska županija spremna i ima li pripremljenih projekata?


– Naravno, imamo već niz pripremljenih projekata kako za Nacionalni plan oporavka i otpornosti tako i za redovnu financijsku omotnicu. Uvjeren sam da ćemo, u sinergiji naših gradova i općina, naših razvojnih agencija te u suradnji s hrvatskom Vladom, uspješno povući sredstva koja su nam na raspolaganju. Sve to kako bismo napravili dodatan iskorak, prvenstveno u infrastrukturi, važan za kvalitetu življenja naših stanovnika. Niz je tu infrastrukturnih projekata, od onih velikih poput izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, lučke i ribarske infrastrukture, škola, dječjih vrtića, energetskih obnova, a iznimno je važno da europske fondove kvalitetno koristimo iz svih operativnih programa koji su nam na raspolaganju.


Subvencije za stan


Pitanje stambenog zbrinjavanja točka je o kojoj se često vode rasprave. Cijene najma nekretnina kao i »kvadrata« stanova kontinuirano rastu. Kako Županija namjerava pomoći građanima koji žele kupiti prvu nekretninu i onima koji pripadaju u kategoriju građana nižeg imovinskog statusa?


– Nažalost, to je problem koji je prisutan u sve većoj mjeri i našim stanovnicima postaje sve teže kupiti ili iznajmiti nekretnine po postojećim cijenama. Na porast cijena gotovo je nemoguće utjecati, jer cijenu formira tržište, odnosno ponuda i potražnja. Proračunska sredstva s kojima u županiji raspolažemo nisu velika, ali smo ipak osigurali određena sredstva za novu mjeru subvencije kamata na kredite za prvu nekretninu i to za deficitarna zanimanja i za višečlane obitelji. Uskoro ćemo objaviti javni poziv.


Koliko je građevinskih dozvola za područje županije izdano u prošloj godini i u dosadašnjem dijelu godine? Kako komentirate konstantni porast izgradnje nekretnina i povećanu urbanizaciju županije?


– Po efikasnosti rješavanja poslova provedbe dokumenata prostornog uređenja i gradnje godinama smo na relaciji od drugog do četvrtog mjesta u Hrvatskoj, a među dalmatinskim županijama smo u kontinuitetu na prvom mjestu. Na tim poslovima trenutno radi 40 službenica i službenika zaposlenih na neodređeno vrijeme, a 17 je zaposleno na određeno zbog povećanog obima poslova. Evidentno je da se, iz godine u godinu, u ovom djelokrugu povećava obim poslova, ali i efikasnost rješavanja. Primjerice, u 2021. godini podneseno je 13.276, a riješeno 14.769, dok je u 2022. godini zaprimljeno 15.285 (15,1 posto više), dok je riješeno 16.589 (12,3 posto više) upravnih i neupravnih akata.


Održivi razvoj


Zadarska je županija poznata kao hrvatski centar marikulture. Kako po vašem mišljenju treba razvijati tu važnu gospodarsku granu, a da se istovremeno održi ravnoteža s turističkom industrijom?


– Kod nas se uvijek živjelo na moru i od mora. More je jedan od naših najbogatijih resursa, no ujedno i beskrajno osjetljiv ekosustav koji moramo čuvati za buduće generacije. Upravo je održivi razvoj ključan pojam naše sigurne budućnosti! Stoga moramo nastaviti tražiti balans kako bismo, uz zadržavanje postojećih gospodarskih aktivnosti, sačuvali naše more, koje je iz više aspekata jedan od najvrednijih resursa koje imamo. Moramo konkretnim mjerama sačuvati čistoću i kvalitetu našeg mora, pogotovo uz otoke koji su naš jedinstveni biser. Stoga će dugoročno strateško planiranje Zadarske županije ići u smjeru razvoja novih zona za uzgoj na otvorenom moru, kakav je u konačnici i svjetski trend.


Koji je vaš stav o prijedlogu novog Zakona o pomorskom dobru? Prati li potrebe lokalnog stanovništva ili, kako neki kažu, ide na ruku velikim turističkim kompanijama koje pomorsko dobro žele koristiti u privatne svrhe?


– Zakon se već dugo priprema, a putem Hrvatske zajednice županija sudjelovali smo u njegovoj pripremi. Činjenica jest da se 20 godina nije mijenjao, a mnoge stvari su se u međuvremenu znatno promijenile. Ono što je najvažnije istaknuti da novi zakon ne predviđa ograđivanje plaža, za razliku od postojećeg. One će biti javne i dostupne svima, a u dijelu gdje će neki investitor imati koncesiju na dijelu plaže bit će dužan održavati cijelu plažu.


Plaže jesu bitne, no u kontekstu uređenja cjelokupnog sustava upravljanja pomorskim dobrom, mišljenja sam da su mnoge druge stvari daleko bitnije, kao što je npr. postupak utvrđivanja i evidentiranja granice pomorskog dobra, sustav i ovlasti nadzora, red u lučkom sustavu i slično. Dakle, novi zakon bi trebao bolje urediti sustav upravljanja županijskim i lokalnim lukama i u ovom segmentu vidim prostor za veliki napredak.


Red u lukama


U Zadarskoj je županiji veliki broj luka nautičkog turizma te malih lučica prvenstveno namijenjenih komunalnim vezovima za građane. Kako kontrolirati davanje komunalnog veza u podnajam za komercijalne svrhe? Treba li povećavati cijene komunalnog veza ili uvesti učinkovitiji sustav kontrole?


– Ne zalažem se za povećanje naknada za komunalni vez, dakle za naše stanovnike koji stvarno imaju jedno plovilo za svoje potrebe, ali prema onima koji komunalni vez zloupotrebljavaju svakako treba imati drukčiji pristup. Komunalni vezovi su prvenstveno namijenjeni domicilnom stanovništvu i oni bi ih trebali koristiti za svoje brodice. Bez davanja u podnajam. Moramo stati na kraj crnom tržištu i praksi da se takvi vezovi iznajmljuju bez ikakve kontrole. Investicije u lučku infrastrukturu su jako velike i shodno tome treba osigurati i nadzor, odnosno red nad tim lučkim sustavima. Upravo bi novi Zakon o pomorskom dobru mehanizmima komunalnih i lučkih redara trebao omogućiti bolju kontrolu. Ne bojim se da naši stanovnici neće imati gdje vezati brod, ali će lučki redari moći kontrolirati koristi li se taj vez u privatne ili komercijalne svrhe. Reda, jednostavno, mora biti.


Lideri u obnovljivim izvorima energije


Upravni odbor za gospodarstvo i turizam je raspisao i javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju na području Zadarske županije za 2023. godinu. Koliko se sredstava planira uložiti putem tog javnog poziva? Gdje Zadarska županija stoji po pitanju iskorištavanja obnovljivih izvora energije, kako u industriji tako i u kućanstvima?


– Zadarska županija vodeća je u Hrvatskoj po ulaganjima u obnovljive izvore energije, prvenstveno vjetroelektrane i sunčane elektrane. Već sada se proizvodi dovoljno električne energije koja pokriva cjelokupnu potrošnju na području naše županije. Da razmišljamo korak unaprijed govori i činjenica da smo prva županija koja je Prostornim planom predvidjela mogućnost da na koncesioniranim poljima budu i vjetroelektrane i solari te se tako ista površina može koristiti za eksploataciju dva izvora energije. Vrijeme jeftine energije je prošlo pa je Zadarska županija kako bi pomogla građanima i povećala korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na svome području, drugu godinu zaredom objavila javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe. Za ovaj program u proračunu su osigurana sredstva u iznosu od 80.000 eura, a Zadarska županija je prva od svih županija koja je raspisala poziv za ovu mjeru.


Bogat program jubilarnog rođendana


Približava se Dan Zadarske županije. Bogat program tradicionalno počinje biciklijadom »Od Branimira do Branimira«. Kakav program pripremate za obilježavanje Županijskih dana?


– Pred nama je jubilarni, 30. rođendan Zadarske županije i tim povodom pripremili smo niz događanja u programu Županijskih dana. Kao što ste i sami rekli, u subotu, 15. travnja otvaramo ih tradicionalnom biciklijadom od Zadra do Nina, koja je postala prava obiteljska biciklijada i jedna je od najmasovnijih u Hrvatskoj. Uz to imat ćemo još nekoliko sportsko-rekreacijskih događanja poput utrka Zadar night run i Say cheese and run u Kolanu te hodnje 1.000 koraka kroz 1.000 ulica. Tu je i 25. izdanje međunarodnih Dana maslina, niz kazališnih predstava, školskih manifestacija, izložbi, a u četvrtak, 20. travnja Dan županije proslavit ćemo u Zadarskom klubu u Zagrebu s našim studentima. Svečana sjednica u povodu Dana županije održat će se u utorak, 18. travnja, kada ćemo dodijeliti županijska priznanja zaslužnim laureatima. Cilj je svakako da u proslavi Županijskih dana sudjeluje što više naših građana i da s događanjima budemo prisutni u svim područjima županije.


Sadržaj je nastao u suradnji sa Zadarskom županijom.