Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Začarani violinist

Uspjeh Osnovne škole Privlaka: Učenici čuvari tradicije i brend za destinaciju

Autor: Vanja Mirčeta

27.03.2023. 09:42
Uspjeh Osnovne škole Privlaka: Učenici čuvari tradicije i brend za destinaciju

Foto: Luka JeličićIgrokazom »Začarani violinist« po predlošku Mire Gavrana, petero djece dramske sekcije Osnovne škole Privlaka oduševilo je mnogobrojnu publiku, ali i članove žirija na županijskoj smotri literarnog, dramskog-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih škola LiDraNo 2023. koja se održala, 1. ožujka u OŠ Obrovac u Obrovcu. Iako se nisu izravno plasirali na državnu razinu smotre, klaun, violinistica, vještica, direktor cirkusa i narator pod vodstvom mentorice, učiteljice IV. razreda i voditeljice dramske sekcije OŠ Privlaka Zorenije Malvoni svakako su ostavili popriličan dojam na sve nazočne ovom događaju te jasno ovim nastupom stavili na znanje da ovaj igrokaz završetkom smotre neće ostati zaboravljen, već da njegov život zapravo tek sada kreće, što će se realizirati kroz brojna buduća izvođenja, gostovanja, a možda i natjecanja.


– Iako nismo prošli na državnu razinu, za nas su ova djeca pobjednici. Iznimno su vrijedni i nadareni. Taj kontakt koji su ostvarili s publikom je neopisiv, neprocjenjiv. Iako u dramskoj sekciji imamo osmero djece, u ovom igrokazu sudjelovalo je njih petero i to Franciska Mustać, Emilly Schlicht, Erin Kolanović, Dominik Sarađen i Ivano Surić, kazuje Malvoni.


Osim dramske sekcije, unutar OŠ Privlaka djeluje i ona folklorna koju polazi čak 12 djece. Trenutačno se radi isključivo o učenicima četvrtih razreda, no unutar ove obrazovno-odgojne ustanove postoji velika intencija da se u očuvanje tradicijske baštine uključe svi uzrasti učenika.


Privlačka nošnja
– Godinama pokušavamo održati, odnosno očuvati našu tradicijsku baštinu. Ove narodne nošnje koje ste vidjeli na djeci prije su šivale generacije naših mještana jer se radi o staroj privlačkoj nošnji. Ove godine Općina Privlaka i TZ Općine Privlaka donirali su nam određena financijska sredstva za njihovu izradu koje zahtijevaju još nekakve sitne dorade, ali to ćemo rješavati u hodu. Trenutačno imamo sedam ženskih te pet muških nošnji, s tendencijom rasta u budućnosti. Vjerujem da ćemo s njima kao škola sudjelovati na svim smotrama Općine Privlaka i TZ Općine Privlaka kako bi se te nošnje u svakom pogledu iskoristile za budućnost i promociju naše tradicije. S ovim nošnjama sudjelovali smo na nekoliko tradicijskih smotri u sklopu Županijskih dana poput onih u Pagu, Sv. Filipu i Jakovu, itd, ali i između ostalog bili i domaćini u projektu očuvanja tradicijske baštine.


Kad nas Općina Privlaka i TZ Općine Privlaka pozovu na sudjelovanje na nekakvim njihovim događanjima u ljetnim mjesecima, ili primjerice Božićnom sajmu, uvijek se rado odazovemo, a vjerujem da će se naša sinergija, odnosno ovaj izuzetan uzajamni odnos nastaviti i dalje kroz naše brojne buduće projekte, kaže Malvoni.


Uz dramsko i tradicijsko stvaralaštvo te njegovanje kulturne baštine ovog kraja aktivnosti djelatnika i polaznika ove županijske škole ne završavaju. Tako je 14. ožujka unutar škole organizirano i Županijsko natjecanje iz povijesti na kojem je sudjelovalo 47 učenika sedmih i osmih razreda, među kojima i tri učenika ove škole koji su osvojili 14, 10 i naravno ono prvo mjesto. Prvak Županijskog natjecanja iz povijesti je učenik VII. razreda OŠ Privlaka Emil Simone Peruza, koji je svojim trudom i zalaganjem uz mentorstvo prof. Marine Diklić Matešić pravilno usmjerio svoje znanje te još jednom ukazao na ispravan pedagoški pristup djelatnika ove škole, koji imaju oko za nadarenu djecu na svim poljima.


Ravnateljica OŠ Privlaka Verica Škibola istaknula je da se izuzetni projekti unutar ove škole ostvaruju zahvaljujući prvenstveno dobrim učiteljima, njihovoj sposobnosti, ali i željama da zamišljeno ostvare pri čemu neće prezati od traženja pomoći kod svih kompetentnih institucija.


Plodonosna suradnja


– Osim učitelja dakako jako je važna dobra suradnja s djecom i roditeljima koji imaju puno razumijevanje za sve ono što radimo, kako za dobrobit naše djece, tako i naše odgojno-obrazovne institucije, ali i cijele zajednice. Imamo odličnu suradnju s Općinom Privlaka, ali i TZ-om Općine Privlaka, podupiru nas u svim projektima. Cilj svega što radimo je održavanje običaja na našem području. U cijeloj priči bitno mi je dječje zadovoljstvo, veselje, njihov izraz lica kada shvate da je to što rade nešto izuzetno. Mi ne posustajemo, bitno je da nam djeca uživaju u onom što rade i da shvate kako nam je primarna zadaća predstavljanje škole i naših običaja kroz zajedništvo na sveopće zadovoljstvo, ističe Škibola.Direktorica Turističke zajednice Privlaka Iva Zorić Sarađen naglašava da s ravnateljicom OŠ Privlaka imaju zaista izuzetnu suradnju.


– Naša ravnateljica je dosta kreativna i istinski voli posao koji radi, ali ujedno voli i živi s ovim mjestom. Zato rado prepoznaje naše projekte, kao i mi njihove. Međusobno se potpomažemo. Nama je cilj promocija mjesta, ove narodne nošnje koje djeca koriste iskoristit ćemo za ljetne manifestacije jer na taj način pokazujemo i turistima naše običaje i tradiciju. S druge strane, s obzirom na to da nam je KUD Privlaka najviše zaslužan za promociju mjesta jer pokazuju ono što mi jesmo, cilj nam je pridobiti i mlađu djecu koja bi nastavila promovirati svoje nasljeđe, kako sam ples tako i našu narodnu nošnju. U sve što radimo u suradnji sa školom nastojimo uključiti kako djecu, tako i njihove roditelje. Zadovoljna su djeca, ali i roditelji, a u konačnici organizirano događanje bude zanimljivo kako turistima tako i našem lokalnom stanovništvu, zaključila je Zorić Sarađen.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Privlaka!