Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tradicija stara preko stoljeća

U Vrsima počinje maškarana ‘’munještina’’

Autor: Iva Bucić

29.01.2024. 09:04
U Vrsima počinje maškarana ‘’munještina’’

Foto: Osobna arhiva

33. Vrški karneval, naširoko poznata manifestacija s dugom tradicijom, i ove će godine privući stotine posjetitelja. Kako ističe direktorica Turističke zajednice Općine Vrsi Rafaela Maraš, stariji bi mještani rekli da se u Vrsima ‘’maškara otkad je Vrsi’’.


– Vrsi imaju jednu od najduljih karnevalskih tradicija u Zadarskoj županiji, a i šire te samim time naš karneval uistinu privlači posjetitelje iz cijele županije, a i druge domaće i strane goste koji su čuli za Vrške maškare i jednostavno žele doživjeti tu, mi bismo rekli, ‘’munještinu’’ uživo. Vršani su, osim toga, poznati i kao izrazito gostoljubivi ljudi, što je svih tih godina dolazilo do izražaja i na našem karnevalu jer je uvijek kompletna gastro ponuda bila besplatna za sve posjetitelje, a tako će biti i ove godine, ističe Maraš.


Početak uz gulaš i koncert


Zabava u Vrsima počinje u petak, 2. veljače, natjecanjem u kuhanju gulaša, koje će se ove godine održati po prvi put.


– Odaziv je jako dobar, za sad imamo prijavljeno šest tročlanih ekipa, očekujemo da će ih biti još nekoliko. Sve su ekipe uglavnom mlađe pa očekujemo dobru zabavu. Što se namirnica tiče, sve osigurava organizator, jedino se natjecatelji trebaju pobrinuti za začine. Tu će nas večer zabavljati i grupa Kanela, a sve će se održavati na zatvorenom, u grijanom šatoru pa nema straha ni u slučaju bure ili kiše, kazuje Šime Stojak, jedan od organizatora maškara u Vrsima.


Stojak ističe da očekuju velik odaziv i dobru zabavu, koja će se nastaviti u nedjelju, 4. veljače moto susretom Tomosa.


– U 14 sati kreće moto susret koji organiziramo u suradnji s Moto klubom 38L Privlaka. Očekujemo 40-ak sudionika, a zaljubljenici u stare Tomos motore imat će svoj defile s glazbom kroz mjesto. Nakon toga, od 17 sati kreće okupljanje karnevalskih grupa kod šatora i povorka kroz mjesto. Program u šatoru kreće u 18 sati, birat će se najbolje maske, igre za sve sudionike i zabava uz grupu Vista, a vrhunac večeri bit će paljenje Jure, najavljuje Stojak.


Paljenje Jure za sve loše što se dogodilo u prošloj godini, kao što nalaže tradicija u Vrsima, predvodit će Bog mora uz asistenciju karnevalske garde. Čitanje presude odvit će se na igralištu Gusterna.


Vrška tradicionalna maska, poznata kao ‘’Dolazak Vršana na more’’ postala je kroz godine karnevalski zaštitni znak.


– Sve se radi ručno, od prirodnih materijala: imamo biljce – stare pokrivače koji su glavni dio, štitovi, mačevi, koplja – sve ručno izrađeno od drveta i špaga, kacige s rogovima, vunene kalcete i cipele od guma. Tematika potječe iz legendi o vršim štrigama, priča o vrškim ribarima. Maska se kroz godine nadopunjavala prikladnim tematikama pa smo imali rimske careve, fratre, inkviziciju, kraljicu Nefertiti itd., kazuje direktorica TZ Vrsi.


Duga tradicija


Vrške maškare sudjelovale su, među ostalim, na Riječkom karnevalu, bili su u Karlovcu, Ivanić Gradu, Kaštelima, Pagu…


– Maškare su dio kolektivne memorije našeg mjesta, svi imamo uspomene iz maškara. Ta je tradicija stara preko stoljeća, u našem nam kraju vole tepati da smo kolijevka karnevala. U organiziranom obliku maškare su se u Vrsima počele održavati početkom osamdesetih godina, zahvaljujući skupini mještana predvođenih Jašom Milićem. Tako da imamo dugačku tradiciju, a našu tradicionalnu masku »Dolazak Vršana na more«, koja je s vremenom prerasla u karnevalsku gardu i Boga mora, imali smo prilike predstaviti na svim važnijim karnevalima u Hrvatskoj – od Samobora, Karlovca, Ivanić Grada do Rijeke, tumači Stojak.


Kako podsjeća direktorica Maraš, u vrijeme održavanja Zadarskog karnevala Vrške maškare su bile glavna atrakcija i redovito su osvajale nagrade.


– Pamtim i sama ovacije brojne publike i smijeh na pojavu naših maškara. U to vrijeme, dok smo za naše podneblje imali ‘’prave zime’’, bilo je uistinu simpatično vidjeti ljude samo u biljcu, s vunenim čarapama i gumom na nogama. Vršani su to stoički podnosili jer bitno je sudjelovati u maškarama. Smijeha nije falilo, a to je poanta maškara, zabava i smijeh, naglašava Maraš.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Vrsi.