Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ŠIME MARTINOVIĆ

Želi divlju šparogu »presaditi« iz Istarske i u Zadarsku županiju

Autor: Nikolina Lucić

26.10.2022. 14:58
Želi divlju šparogu »presaditi« iz Istarske i u Zadarsku županiju

Foto: Arif SitnicaŠime Martinović iz Vineža nedaleko Labina, rođeni Zadranin, najtraženijom se mediteranskom delicijom gosti tijekom cijele godine. On je, naime, uzgajivač divljih šparoga, koji se ovim poslom bavi već 15-ak godina, iako mu nitko nije vjerovao da se divlju šparogu može presaditi i kultivirati. U svoj se rodni kraj, točnije u Sukošan, vratio kako bi lokalnim vlastima predstavio svoju inicijativu, te je proširio izvan granica Istarske županije, gdje potražnja za njegovim šparogama višestruko premašuje ono što može ponuditi.


Na tržištu postoji potražnja


– Ovim se poslom bavim iz čiste ljubavi prema prirodi i poljoprivredi, a sve je počeo šetnjom oko Ždrelaca, kada sam po prvi put primijetio cvjetove i sjemenje šparoge. Tada naravno nisam znao što su i kada se beru za presađivanje, tako da sam izgubio godinu dana prije nego što sam ih sam počeo uzgajati i proučavati, priča Martinović, koji trenutno dogovara edukacije na Veleučilištu Rijeka, a od nove godine postaje i glavni konzultant za uzgoj divlje šparoge u maslinicima i voćnjacima na Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč.


– U dogovoru sam i s jednim rasadnikom u Sloveniji koja uzgaja presadnice divljih šparoga. Ponudio sam projekt Istarskoj županiji i ide na novi proračun, gdje je predlagatelj pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan. Želio bih da druga županija koja će to pokrenuti bude Zadarska, jer sam rođen u Zadru i prve uzgojene divlje šparoge u Istri su iz sjemena s pozicije oko mosta Ždrelac, istaknuo je Martinović, više puta naglasivši kako na tržištu postoji potražnja za divljim šparogama, te kako je cijena koja se postiže visoka zato što se divlje i pitome kvalitetom i okusom ne mogu mjeriti jedne s drugima.
– Vezano za planove sastajem se s resornim pročelnikom Danielom Segarićem. Naime, vrlo je lako dokazati i uvidjeti sve prednosti uzgoja divljih šparoga. Za razliku od pitome, divlja šparoga intenzivnijeg je okusa i mnogo je zdravija. No, šparoga može biti komercijalna tek nakon pet, šest godina, kaže Martinović, i dodaje kako će šparoga do tada imati dovoljno za privatne potrebe.


– Šparoge su carsko jelo, koje se uskoro mogu naći na svačijem stolu i to izvan njihove uobičajene sezone, ističe Martinović.


Osam godina ima plantažu šparoga


S obzirom da se radi o dugoročnom projektu, ne preporuča da u posao ulaze oni koji žele samo profit. Za ovo je potrebna prvenstveno ljubav prema zemlji. Smatra da je uzgoj divljih šparoga izvrsna ideja za one koji već posjeduju voćnjake, maslinike ili barem vlastiti teren.


– Naime, mudro je iskoristiti razmak među zasađenim stablima, jer je ovom povrću neophodna hladovina i ne zahtijevaju velike količine vode, a svake će godine davati sve veće prinose… Sve je više zainteresiranih koji mi se javljaju iz cijele Hrvatske. Uzgojem divljih šparoga stvara se dodatni prihod koji bi, u današnje vrijeme kada su troškovi u poljoprivredi sve veći, mogao biti izuzetno važan. Šparoga je slabi potrošač hranjiva i zato može biti sporedna kultura koja nakon jednog desetljeća ima šansu postati primarna kultura. Već osam godina imam plantažu šparoga i uzgajam ih za vlastite potrebe. Cilj mi je daljnjom edukacijom potaknuti na konzumaciju ovog zdravog povrća, kazao je Martinović i naglasio kako u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč planira publikaciju brošure, kao i predavanja po Istarskoj i Primorsko – goranskoj županiji.


– Šparoga je vrlo otporna biljka koja ne zahtijeva mnogo rada i vode. Upravo je zato pogodno saditi ju uz već postojeće kulture, koje će joj osigurati hlad. Iako se za prave prinose treba pričekati nekoliko godina, ona je vrlo zahvalna, te s vremenom može postati i primarna kultura, jer je njezina cijena na tržištu vrlo visoka. Do kraja ove godine najvažnije je pribaviti sjeme šparoge. Šparoga koja se već dugi niz godina komercijalno uzgaja nema niti okus niti nutritivna svojstva kao divlja šparoga. Iako ih se može naći u našim trgovinama, potražnja za njima je vrlo mala, jer svi znaju da su divlje šparoge prava stvar, naglasio je Martinović, koji polaznicima svojih radionica želi pokazati svaki korak uzgoja divlje šparoge.