Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

sdp vir

'Zahvaljujući manevru Marina Radovića bez zakonske osnove se trošio novac Općine'

Autor: Portal ZL

01.03.2024. 15:27
'Zahvaljujući manevru Marina Radovića bez zakonske osnove se trošio novac Općine'

Foto: Toni PerinićZbog odluke ministra Malenice da posljednju sjednicu Općine Vir proglasi nezakonitom, priopćenjem, koje prenosimo u cjelosti, oglasio se SDP Vir.


– Kako to obično biva na Viru, od izbora 2021. godine, ni jedna sjednica vijeća ne može proći bez skandala, nezakonitih odluka, shvaćanja zakona kako kojoj strani odgovara, te bez mijenjanja vladajuće većine. Tako je sjednica od 20. prosinca 2023. godine sazvana protivno zakonima, a na njoj je izglasan proračun, te smjena predsjednika vijeća i njegovih zamjenika. Pa krenimo redom!


30. studenog 2023. godine sastavljena je nova većina (po treći put) i to mijenjanjem “dresa” vijećnice Jadranke Okreše, inače do tada najžešće kritičarke Marina Radovića i kapovićevaca, te je toga dana predan zahtjev za sazivanjem 15. sjednice vijeća sa predložene 34 točke.
Zatim su bili toliko nestrpljivi da nisu čekali zakonitih 15 dana da istu sjednicu sazove osoba zadužena za sazivanje sjednica , a to je Josip Bašić , tadašnji predsjednik , pa su podnijeli zahtjev načelniku Marinu Radoviću 14. prosinca 2023. godine u kojem predlažu 13 točaka. Gdje je nestala 21 točka?


Josip Bašić je 15. prosinca 2023. godine , unutar zakonskih rokova, sazvao jedinu zakonitu sjednicu za dan 29. prosinca 2023. godine. Međutim, i načelnik Radović je sazvao sjednicu 15. prosinca 2023. godine za 20. prosinca 2023. godine čime je prekršio zakon koji jasno propisuje da je to mogao napraviti 16. prosinca ukoliko do tada to ne napravi Josip Bašić.


Marino Radović, ne samo da nije poštivao rok za predsjednika vijeća, već nije poštivao ni proceduru za načelnika koja ima rok od 8 dana za sazivanje sjednice ukoliko to nije napravio predsjednik vijeća. Također, dodao je 2 točke prilikom sazivanja vijeća što nije smio učiniti sukladno zakonu. Svojim djelovanjem obezvrijedio je pozitivne zakone koji služe demokratizaciji društva i procesima unutar JLS koji osiguravaju tu istu demokraciju.


Zahvaljujući ovom manevru, trošili su novac od Općine iako za to nisu imali zakonsku osnovu. Sad ostaje utvrditi što je sve plaćano u tom periodu. Jer po svemu ovome izgleda da im se jako žurilo uspostaviti kontrolu nad općinskim novcem. A da su pričekali 29. prosinca 2023. godine i zakonitu sjednicu koju je sazvao Josip Bašić, svejedno bi ga smijenili i izglasali svog predsjednika. Nakon toga su mogli raditi sve što su ionako naumili.


Agonija predstavničke vlasti i građana se samo nastavlja i upravo zbog svih ovakvih i sličnih situacija smo odavno zauzeli stav kako je potrebno raspustiti vijeće. Ali osobni interesi i ega svih uključenih su preveliki da bi to dopustili.


Sve što se događa je na štetu stanovnika Vira kojima se ispred očiju krade demokracija, s jedne strane korumpiranošću, a s druge strane nesposobnošću.


Ostaje za vidjeti gdje su novci otišli. Zašto im se toliko žurilo? Saznat ćemo, poručuju iz virskog SDP-a.