Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

bespovratna sredstva

Projektu Zaželi u Kolanu i Povljani 288 tisuća eura

Autor: Nikolina Lucić

29.02.2024. 20:44
Projektu Zaželi u Kolanu i Povljani 288 tisuća eura

Foto: Općina KolanOpćine Kolan i Povljana s otoka Paga ove su se godine prvi put pridružile projektu »Zaželi«, kojeg na nacionalnoj razini raspiruje Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Dvije su općine na raspolaganje dobile iznos od 288 tisuća eura bespovratnih sredstava za provođenje projekta »Zaželi – prevencija instutucionalizacije«.


Veliki interes


U rujnu 2023. Općina Kolan se sa partnerom Općinom Povljana prijavila na natječaj Europskog socijalnog fonda pod nazivom »Zaželi – na području Kolana i Povljane«. U veljači 2024. nakon završenog natječaja Općina Kolan u suradnji s Općinom Povljana prošla je na natječaju te dobila bespovratna sredstva koja će omogućiti sigurnu uslugu pomoći u kući na duže razdoblje za sve starije žitelje koji tu vrstu usluge trebaju te zaposliti žene i muškarce s područja dviju općina koji će tu uslugu i pružiti.


Načelnik Općine Kolan Šime Gligora nazočio je svečanom potpisivanju ugovora s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem. U kratkom razgovoru kazao nam je kako su uoči objavljivanja natječaja napravili analizu potreba za takvim uslugama na području paških općina koje su uključene u projekt.
– Za nas je ovo prvi izlet u ovaj projekt, koji je do sada doživio više poziva, a zbog velikog je interesa resorno ministarstvo odlučilo i povećati raspoložiti iznos sredstava za njegovu provedbu. Na natječaj smo se prvenstveno javili zbog velikog interesa za takvim tipom usluga prema starijima i nemoćnima na području Kolana i Povljane, kazao je Gligora te dodao kako im sredstva na raspolaganju na razdoblje od 32 mjeseca.


– Pošto je Kolan općina koja nema puno stanovnika, sami ne bismo mogli ispuniti uvjete natječaja. Zato smo se i udružili s Općinom Povljana, koja nam je po karakteristikama i broju potencijalnih korisnika slična.


Općina Kolan je nositelj projekta, ali dodatnu mu dimenziju daje upravo činjenica kako ćemo projektom pokriti potrebe žitelja dviju općina i njihovim žiteljima ponuditi opciju prijave na natječaj za zapošljavanje, istaknuo je Gligora te dodao kako će u projektu moći sudjelovati 36 korisnika i šest mještana općine Kolan i Povljana, koji će preko projekta dobiti zaposlenje.


Trajanje 32 mjeseca


– Cilj ovog poziva za projekt »Zaželi« je prevencija institucionalizacije, tj. mogućnost da stariji i nemoćni žitelji naših dviju općina na svom kućnom pragu dobiju pomoć koja im je potrebna, bilo da se to odnosi na čišćenje i pomoć u kući ili pak, donošenje lijekova, nabavu namirnica i druge svakodnevne obveze. Projekt će trajati 32 mjeseca, što je značajno duže u odnosu na ranije pozive za »Zaželi«.


Time našim sumještanima obećavamo kontinuitet usluge, a osobama koje će se preko projekta zaposliti stabilnost i financijsku sigurnost, naglasio je načelnik Gligora i dodao kako se prvi put kao pomoćnici u okviru projekta mogu zaposliti i muškarci, jer dosadašnji su pozivi bili usmjereni prvenstveno na zapošljavanje žena koje teže dolaze do mogućnosti zaposlenja.


– Sljedeći nam je korak raspisati javni natječaj za šest radnih mjesta u sklopu projekta, kao i natječaj za prijavu potencijalnih korisnika usluga. Pošto nam je ovo prvo sudjelovanje u ovom projektu, u procesu prijave pomogla nam je agencija ZADRA NOVA, a za iskustva i savjete okrenuli smo se i Gradu Novalji, koji ima tradiciju sudjelovanja u ovom projektu.


Pozivamo zato zainteresirane žitelje Kolana i Povljane da obrate pozornost na naše mrežne stranice i na vrijeme se prijave za sudjelovanje u projektu, naglasio je Gligora.