Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

POVRATAK PRIRODI

U Povljani na otoku Pagu organizirana "hiking" terapija

Autor: Portal ZL

04.02.2024. 15:17
U Povljani na otoku Pagu organizirana

Foto: UDRUGA KISSARezultati istraživanja su pokazali da je šetnja prirodom dovoljna za poboljšanje zdravlja i promjene raspoloženja. Priroda pozitivno utječe na mentalno, duhovno i tjelesno zdravlje čovjeka. Zato je u Povljani na otoku Pagu, u organizaciji udruge Kissa uz podršku općine Povljana, organizirano nešto potpuno drugačije – ”Hiking Therapy “, koja ne uključuje planinarenje u tradicionalnom smislu.


Bila je to prilika da zainteresirani dožive kontakt s prirodom na puno dublji način – da se suoče s umorom ili stresom današnjeg modernog života. Hiking terapija dokazano smanjuje simptome depresije, dijabetesa, bolova i migrena. Liječnici u mnogim zemljama već sada propisuju obnavljajuće učinke prirode.


Foto: Udruga Kissa


Srećom, ovog vikenda doista niste morali ići daleko od Povljane na otoku Pagu da biste se našli u  netaknutoj prirodi, a ova šetnja bila je savršena za one koji žele izbjeći mobitel i obaveze na nekoliko sati. Ova avanturistička šetnja je neoznačena i definitivno izvan utabanih staza. Ostavili su iza sebe gužvu i umjetnu buku i vratili se kući, natrag u prirodu. Potrebno je malo truda, ali se itekako isplati.


Foto: Udruga Kissa
Hiking therapy trajala je 4 sata. Ivana Rakuljić, hiking terapeutica, i vodič Robert Pfarrer olakšali su ponovnu vezu s prirodom odabirom staze i zaustavljanjem na bitnim lokacijama kako bi  u prirodnom okruženju osjetili opuštanje i relaksaciju. Svako zaustavljanje uključilo je aktivnost koja je osmišljena da opusti ljude, tehnike koje sudionici mogu koristiti u budućnosti. Cilj je potaknuti šetače na promišljanje i razmjenu iskustava.


Foto: Udruga Kissa


Svakako odlično iskustvo i preporuka za neku novu dimenziju povezivanja s prirodom i povratku onom od čega smo se udaljili, a sastavni je dio nas. Bio je ovo povratak prirodi u Povljani na otoku Pagu uz prekrasne vizure otoka. Do nekih novih druženja, poručuju iz udruge Kissa.