ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

STARIGRAD

Agencija Rajna outdoor dobila priznanje za aktivni turizam

Autor: Iva Bucić

23.11.2023. 15:53
Agencija Rajna outdoor dobila priznanje za aktivni turizam

Foto: MARIN MAJO MARASOVIĆTuristička agencija Rajna outdoor iz Starigrada-Paklenice ove je godine na Danima hrvatskog turizma u Rovinju dobila priznanje kao finalist za Godišnju hrvatsku turističku nagradu u kategoriji aktivnog turizma.


– Starigrad je prirodno predodređen za outdoor turizam jer imamo i more i planinu. Sve nam je blizu i ne treba puno vremena izgubiti da bi čovjek krenuo u avanturu, kazuje vlasnik Marin Marasović.


Foto: MARIN MAJO MARASOVIĆ/Kajak tura


Penjači


Obiteljski posao Marasović je od ugostiteljskog obrta u sklopu kojega radi mali obiteljski hotel proširio na niz outdoor aktivnosti, počevši od pokretanja cjelodnevnog izleta terenskim vozilima predjelima južnog Velebita, Velebit Photo Safari. Danas također nudi jednodnevne i višednevne hiking ture Paklenicom i Velebitom, penjanje u NP Paklenica, biciklističke vođene ture te izlete kajakom na moru i na rijeci Zrmanji, a godišnje u avanturu s njima odlaze tisuće turista koji pristižu sa svim strana svijeta.

– U posljednjih 20 godina, vidi se popriličan pomak po pitanju outdoor turizma. Mnoge su strane agencije prepoznale naše područje zbog prirodne atraktivnosti. To se odražava i na trajanje turističke sezone, pa se može primijetiti da imamo puno dužu sezonu od ostalih mjesta na Jadranu. Tamo gdje nema ponude, sezona završava s kupališnom sezonom, ali kod nas dolaze penjači i avanturisti, tumači Marasović.


Jedan od najpoznatijih izleta koji imaju u ponudi je Velebit Foto Safari, a posebno je popularan među gostima koji dolaze kruzerima.


Foto: Š. CIMERMAN/Velebit Foto Safari


– Izlet traje od šest do sedam sati, a s gostima idemo do Libinja i Tulovih greda pa se potom spuštamo do Zrmanje. Gostima pričamo o flori i fauni, životu na Velebitu kroz tradicijski život kojeg gotovo više ni nema na Velebitu, nezaobilazna je tema i Domovinski rat na Tulovim gredama. Ondje su se snimali i brojni filmovi, od kojih je svakako najpoznatiji Winnetou, ističe Marasović.


Tragovima Winnetoua


Marin Marasović jedan je od inicijatora stvaranja turističkog proizvoda Tragovima Winnetoua, za što je 2016. godine, zajedno sa Jolom Petričevićem dobio priznanje Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije za doprinos stvaranju dodatne ponude i brendiranju destinacije kao inicijatorima, začetnicima i promicateljima proizvoda Winnetou.


Marin Marasović s Pierreom Briceom, poznatim po ulozi Winnetoua


– Ta je priča krenula spontano. Počeli su dolaziti fanovi koje smo mi ugošćavali, ali u to vrijeme kada nije bilo interneta mi nismo imali puno pojma o tome. Na televiziji taj film nije bio ni prikazan do prije nekoliko godina. No kako su lagano počeli dolaziti fanovi, uz njih smo došli do nekih informacija, i u suradnji s Turističkom zajednicom i još nekim turističkim subjektima počela se ta priča malo po malo odmotavati. Mi nismo mislili u početku da to može polučiti takav rezultat, kazuje Marasović.