Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

vrijedan projekt

Stiže 300 besplatnih kompostera za žitelje općine Posedarje

Autor: Iva Bucić

27.07.2023. 08:22
Stiže 300 besplatnih kompostera za žitelje općine Posedarje

Foto: DOMINIK GRGURIĆ/PIXSELLOpćina Posedarje potpisala je »Ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda u sufinanciranju poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada«, pa će stanovnici Općine najesen dobiti besplatne kompostere. Osim 300 spremnika za kućno kompostiranje zapremnine od 350 litara, najavljena je i nabava 13 setova spremnika za odvojeno prikupljanje otpada za djecu.


– Spremnici u obliku dupina, žabe i medvjeda za prikupljanje stakla, plastike i papira postavit će se na dječja igrališta, objašnjava pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine, Leonardo Rončević.


Biootpad čini gotovo trećinu kućnog otpada, a osim toga predstavlja vrijednu sirovinu za proizvodnju kvalitetnog biokomposta.
– U kompostere se odlaže biljni otpad, međutim pod tim se ne smatra otpad od hrane, nego višak biljnog materijala iz vrtova i okućnica te ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostaci kruha i slično, tumači Rončević.


Osim kompostera i spremnika za odvojeno prikupljanje otpada za djecu, Općina će provedbom natječaja nabaviti i mobilni stroj za usitnjavanje drvene mase, kao i tri kompostera veće zapremnine za kompostiranje biljne mase s javnih zelenih površina.


Projekt je vrijedan više od 68 tisuća eura, pri čemu 80 posto iznosa dolazi iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Javni poziv za prijavu za dodjelu kompostera za kućno kompostiranje očekuje se u listopadu, a glavni uvjet za dobivanje bit će prebivalište i boravište na području Općine Posedarje.


– Ako interes građana bude velik, u sljedećim ćemo godinama nabaviti još kompostera, poručio je pročelnik Rončević.