Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

poboljšanje dostupnosti

Odobrena sredstva za uređenje još jednog prostora Cerovačkih pećina

Autor: Portal ZL

27.07.2023. 08:16
Odobrena sredstva za uređenje još jednog prostora Cerovačkih pećina

Foto: PP VelebitMinistarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo je financiranje projekta »Uređenje višenamjenskog prostora na relaciji Prihvatni centar – Donja i Gornja špilja Cerovačkih pećina«, izvijestili su iz županijske razvojne agencije Zadre Nove.


Cilj projekta je pridonijeti održivom razvoju Cerovačkih špilja kroz uređenje višenamjenskog prostora te na taj način poboljšati dostupnost javne infrastrukture. Aktivnosti projekta uključuju izradu projektno tehničke dokumentacije, uređenje i opremanje prostora, te stručni nadzor radova.


Nositelj projekta je Zadarska županija, a lokacija provedbe su Cerovačke pećine. Projekt je prijavljen u sklopu Programa podrške brdsko-planinskim područjima u okviru Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Odobreni iznos financiranja Ministarstva je 66.000 eura.
Agencija Zadra Nova pružila je svoju stručnu pomoć prijavitelju u pripremi projekta.


Inače, u Cerovačkim pećinama, koje su dio Parka prirode Velebit, prošlog ljeta je otvoren Centar izvrsnosti. Specifični cilj je povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine.


Realizacijom ovog projekta stvorila se suvremena, inovativna i integrirana posjetiteljska destinacija temeljena na vrijednostima održivog upravljanja prirodnom baštinom.


Izgradnjom posjetiteljske infrastrukture, razvojem sadržaja te provedbom edukativnih i stručnih speleoloških programa za posjetitelje stvorena je osnova odgovornog i dugoročnog upravljanja kompleksom Cerovačkih špilja u duljini od 8.000 metara.


Ukupna vrijednost projekta je 9.085.387,22 eura (68.453.850 kuna), a sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (ERFF) u iznosu od 7.065.317,25 eura, dok Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt u iznosu od 811.083,68 eura.