Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

TUNUARA

U slavu ribarske baštine sutra počinje višednevna kaljska manifestacija

Autor: Nikolina Lucić

26.07.2023. 08:46
U slavu ribarske baštine sutra počinje višednevna kaljska manifestacija

Foto: Arhiva ZLJedna od najpoznatijih kaljskih turističkih manifestacija, koja slavi njihovu stoljetnu ribarsku baštinu i običaje, »Kualjske ribarske noći – Tunuara 2023.«, od 27. će do 29. srpnja zabavljat će turiste i lokalce. Program je bogat, a uključuje promociju dječje slikovnice ˝Putovanje srdele Dele˝, ribarske igre, gastro sajam, natjecanje u kuhanju brudeta, poznati defile ribarskih brodica, koncerte i art program – slikanje murala umjetnice Ane Kolega na lokaciji Artine, te izložbu maketa ribarskih brodova Tomislava Vitlova kod Narodne knjižnice Kali.


Mještani će na fešti predstaviti posjetiteljima svoj način života, »pismu« koju brižno njeguju, gastro gušte, a sve uz prstohvat umjetnosti i glazbe.


Tunuara će sutra početi simbolički, predstavljanjem slikovnice za djecu ˝Putovanje srdele Dele˝ autorice Sarah Stručić koja je ugledala svjetlo dana zahvaljujući incijativi i narudžbi Općine Kali.
– Kaljani odabiru nastaviti tradiciju koja već toliko godina čini njihovo mjesto posebnim. I to je nešto što je kod mene izazvalo iskreno divljenje. Kroz priču o maloj srdeli Deli nastojala sam povući paralelu s Kalima – naizgled malim, običnim mjestom, koje je zahvaljujući svojoj tradiciji uspjelo postati najribarskije mjesto na Jadranu, poručila je autorica.


Četvrtak će biti posvećen tuni, bit će naglasak na jelima od ove tako popularne ribe, a goste će zabavljati zadarska grupa »Pink Noise«.


– Petak će obilježiti natjecanje u kuhanju brudeta. Čak 22 ekipe spremat će poznati brudet od ugora (gruževina), uz poneki tajni sastojak te pregršt dobrog raspoloženja što je savršeni recept za pripremu ovoga jela, kojeg će spravljati na tradicionalan način – na živoj vatri, baš kako se to oduvijek radilo, najavila je Ina Kolega, direktorica kaljske turističke zajednice.


– Tko će biti najbolji ocijenit će stručni žiri oko 21 sat, kada kormilo preuzima DJ Bego i nastavlja s ritmovima & beatovima do ranih jutarnjih sati. U natjecanju će sudjelovati: Pasi, Raskrižje, Frajle, Stršljeni, Pojonsko srce, Smušeni, Čađavica, Bluaslovi, Vampiri, Amigosi, Žuti bravinci, Žuta jaketa, Špina, Pitoni, Stanjarovi, Galebi, Klošari, Gušteri, Šćuavi, Gorile, OPG Pierini i Rege Gege, dodala je Kolega.


U subotu Zadarskim kanalom će prodefilirati ribarski brodovi s gostima, u popodnevnim satima nastavlja se gastro ponuda od ribe, a pozornicu od 22 sata zauzima Dražen Zečić i grupa Banana, koji će ujedno i zatvoriti Tunuaru.


– Tijekom fešte, umjetnica Ana Kolega će izrađivati 12 metara dugi mural, koji će, vjerujemo, postati svojevrsna atrakcija jer ćemo na Artini dobiti lijepi diptih, pošto je umjetnica prošle godine već izradila jedan mural, svojim prepoznatljivim slikarskim izričajem i koloritom, a tematski je ˝zarobila˝ duh mjesta, zaključila je direktorica.


U prostorijama turističkog ureda i Narodne knjižnice Kali gosti će moći razgledati izložbu maketa ribarskih brodova Tomislava Vitlova.