Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

UZNEMIRAVANJE JAVNOSTI

Nimac: Onaj tko to radi nema u sebi ni duše, ni srca, hoće provocirati, hoće stvoriti nemir

Autor: Goran Šimunov

31.10.2023. 09:12
Nimac: Onaj tko to radi nema u sebi ni duše, ni srca, hoće provocirati, hoće stvoriti nemir

Foto: Luka JeličićUoči blagdana Svih svetih kada Katolička crkva slavi svece, a građani se prisjećaju svojih mrtvih, javnost je zaprepastio vandalski čin oštećenja spomen-obilježja Franku Lisici na brdu Štrkovača iznad Polače, o čemu je jučer izvijestila PU zadarska. Naveli su kako su u nedjelju, 29. listopada u večernjim satima zaprimili dojavu kako je od strane nepoznatog počinitelja u Polači oštećen spomenik poginulom hrvatskom redarstveniku.


Udar na Domovinski rat


– Nakon zaprimljene dojave, policijski službenici intenzivno provode mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja i pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela, ističu iz PU zadarske.


Franko Lisica je bio pripadnik MUP-a koji je stradao u dobi od samo 23 godine na brdu Štrkovača od neprijateljskog snajperskog metka te je bio prvi pripadnik hrvatske policije i vojske s područja Zadarske županije koji je poginuo u Domovinskom ratu.
Komentirajući ovaj vandalski čin načelnik Općine Polača Tomislav Prtenjača kazao je kako su članovi obitelji pokojnog Franka Lisice prvi primijetili kako je došlo do oštećenja njegovog spomen-obilježja na brdu Štrkovača te su ga o tome odmah izvijestili.– Mi smo odmah zvali nadležne službe. Već je proveden očevid, a na mjestu događaja bili su načelnik Policijske postaje Benkovac – Obrovac i načelnik PU zadarske Anton Dražina te smo odradili sve što treba. Osuđujemo ovaj čin, dakako, a tko je počinitelj policija će utvrđivati. Utvrdili smo kako ima manjih oštećenja na samoj bisti Franka Lisice, ima ih dva, tri, a oštećen je i jedan reflektor.


Ne radi se o nekom velikom oštećenju na spomen-obilježju, sve se to dade popraviti. Spomen-obilježje se nalazi na zemljištu u vlasništvu Općine Polača, tako da ćemo mi, odnosno naše komunalno društvo pokušati oštećenja sanirati te dovesti sve u prvotno stanje, najavljuje Prtenjača dodajući kako smatraju da je ovaj vandalski čin udar na naš Domovinski rat.


– Franko Lisica je prva žrtva u Domovinskom ratu na području Zadarske županije. Ovo spomen-obilježje je simbol stradanja najprije Franka, a potom i ostalih branitelja Lijepe Naše. Ovo je svojevrsno oskvrnuće Domovinskog rata. Ne možemo znati tko je i zbog čega ovo učinio. Osuđujemo takav čin. U zadnje vrijeme vidimo da se događa puno stvari vezanih za stradanje hrvatskih branitelja i obilježja hrvatske države. Ne znamo što je uzrok tome, kaže načelnik Polače.


Nas branitelje to diraPredsjednik županijske podružnice udruge Prvi hrvatski redarstvenik Milan Nimac otkrio je kako imaju saznanja da je oštećenje na spomen-obilježju Franku Lisici prvi primijetio nećak pok. Franka Lisice pa je to sam pokušao malo sanirati.


– To je za svaku osudu, vandalski čin i nedopustivo. Sve drugo je u rukama policije, da se počinitelja privede pravdi i kazni. Radi se već o cijelom nizu sličnih događaja na našem širem području. U Biovičinom Selu u općini Kistanje je ovog ljeta uništena zastava na mjestu pogibije benkovačkog branitelja, pripadnika postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik Ivice Pešuta, a nekoliko tjedana prije toga je na brdu Mačkov kamen između Lišana Ostrovičkih i Ostrovice odnesena hrvatska zastava.


Bliži se obljetnica Škabrnje i Vukovara. Tko radi stvari kao što je oštećenje spomen-obilježja Franku nema u sebi ni duše ni srca, hoće provocirati, hoće stvoriti nemir. Nama ne treba nemir, nama treba mir. No, za mir su potrebne obje strane. Ne mogu reći tko je to napravio i iz kojih pobuda. Takva osoba ne čini dobro ovom narodu. Nas branitelje to dira.


Neka mrtvi počivaju u svom miru. To je za svaku osudu, za mene je ovo neprihvatljivo. Za mene je ovo još jedna poruka da neki ni danas ne priznaju hrvatsku državu ni hrvatske branitelje, već se rugaju ili ponižavaju. Ne bih ničiji grob, ničiju crkvu dirao, već bih je čuvao bila ona katolička, pravoslavna ili muslimanska. Treba prije svega biti čovjek u ovom ludom vremenu, poručuje Milan Nimac.