Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

DOBILI SUGLASNOST

Država osigurala novu lokaciju za spomenik civilnim stradalnicima

Autor: Marina Vlakić

22.03.2023. 10:36
Država osigurala novu lokaciju za spomenik civilnim stradalnicima

Foto: Luka JeličićŽupanijska Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata već godinama traži lokaciju na kojoj će podići spomenik civilima stradalim u ratu kako bi se na taj način istaknula i njihova žrtva. Međutim, svi su pokušaji dosad propali, a zadnji zbog negativnog mišljenja zadarskih konzervatora.


Naime, nakon desetljeća čekanja na podizanje spomenika, prošle je godine na inicijativu gradonačelnika Branka Dukića za novu lokaciju određen Trg svetog Krševana.


Plan je bio na toj lokaciji postaviti spomenik te trg preimenovati u Trg civilnih stradalnika Domovinskog rata. Međutim, zastala je i realizacija i tog projekta s obzirom da je prostor predviđen za postavljanje spomenika u vlasništvu države.
Kada je i to riješeno, Udruzi je javljeno da ipak mora tražiti novo rješenje, već treće, jer konzervatori nisu dali pristanak na izmještanje kipa Petra Zoranića s Trga svetog Krševana.


Nemaju niti jedno svoje obilježje u gradu


U Udruzi su bili ogorčeni ovakvim razvojem situacije jer je od rata prošlo 30 godina, a civilni stradalnici Domovinskog rata nemaju niti jedno svoje obilježje u gradu.


Međutim, od Grada Zadra ovih im dana, kaže predsjednica Udruge Ljubica Krcić, stiže dobra vijest, a ta je da će država Gradu dati suglasnost za podizanje spomenika na novoj lokaciji.


To je već četvrti pokušaj, no civilni stradalnici Zadarske županije nadaju se da je to konačno rješenje i da će ovaj projekt ugledati svjetlo dana.


– Sve dosadašnje ideje su nam propale jer su nam konzervatori i za podizanje spomenika na Trgu Petra Zoranića poslali dopis, pa smo morali odustati od premještanja tog spomenika. Zato smo se vratili na staru ideju, a to je perivoj Jarula preko puta bivše Tehničke škole.


Kako je vlasnik zemljišta država, Grad im je poslao zahtjev za suglasnost za podizanje spomenika na toj lokaciji. Ovaj park je predivan i drago mi je da smo na zadovoljstvo svih naših stradalnika pronašli konačno rješenje.


U projekt se uključio i bivši ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zadru, Miljenko Domijan, te pročelnica gradskog Upravnog odjela za sport i kulturu, Dina Bušić, kaže čelnica Udruge, dodajući kako sada imaju ekipu koja će ažurno raditi na podizanju spomenika civilnim stradalnicima.


Očekuju pomoć Ministarstva branitelja


– Javit ćemo se i na natječaj Ministarstva branitelja nadajući se da neće biti problema oko financiranja jer ih i ne bi trebalo biti s obzirom na značaj civila u Domovinskom ratu. Idejno rješenje već imamo te ćemo se, čim dobijemo suglasnost države, javiti na poziv za financiranje.


Vidjet ćemo koliko ćemo dobiti od Ministarstva i ukoliko bude nedostajalo sredstva, vjerujem da će nam Grad pomoći. Ovaj je projekt jako važan svim civilnim stradalnicima, posebno obiteljima poginulih.


Sada najprije treba vidjeti koliki će biti najnoviji troškovnik jer zasigurno više ne iznosi 37.162 eura (280.000 kuna), na koliko je projekt u početku procijenjen. Inflacija je učinila svoje, pa ćemo za novu cijenu kontaktirati ljevaonicu u Zagrebu koja će nam izraditi spomenik zvan »Obitelj«, pojašnjava Ljubica Krcić.


Udruga je u ovaj projekt krenula nakon što su se Saboru izborili za donošenje Zakona o civilnim stradalnicima koji im je omogućio priznavanje statusa civilnih invalida rata. Bio je to jedan od najvećih problema njihovim članovima, no upravo na osnovu ovog zakona odsad status invalida mogu zatražiti na osnovi oštećenja organizma izazvanog bolešću povezane s Domovinskim ratom.


Novi zakon omogućuje im i korištenje obiteljske invalidnine za sve članove njihovih obitelji koji to dosad nisu mogli zbog radnog odnosa, mirovine, registriranog obrta ili dobne granice, a članovi obitelji civila nestalih u Domovinskom ratu koji još nisu proglašeni umrlima moći će ostvariti prava i prije proglašenja nestale osobe umrlom.