Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

MAŠKARE

Kiša poremetila su, ali ne i ugasila subotnje maškarano veselje u Sv. Filipu i Jakovu

Autor: Nikolina Lucić

12.02.2024. 09:52
Kiša poremetila su, ali ne i ugasila subotnje maškarano veselje u Sv. Filipu i Jakovu

Foto: MISLAV KLANACKiša i ružno vrijeme poremetili su, ali ne i ugasili subotnje maškarano veselje u Sv. Filipu i Jakovu. Velika maškarana utrka balinjera za koju su se Filipjanci danima spremali, zimsko izdanje popularne ljetne balinjerade, nažalost, nije ostvareno u punom obimu, jer kiša i jaka južina učinili su svoje. Maškare su se tako morale odlučiti za utješnu balinjeradu.


Iako je utrka s balinjerama zamišljena prvenstveno kao ljetna turistička manifestacija koja je već dobila kultni i tradicionalni karakter, ove godine opet se vratila i u zimskoj maškaranoj inačici. Mališani koji su se okupili u centru mjesta tako su se bez obzira na loše vrijeme spustili cestom u revijalnoj balinjeradi. Druženje se potom preselilo u šator gdje su svirali »Soul Fingersi«.


Iako im je planirani program, nažalost propao, u organizaciji skupine »Balini« te pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice, zimsko maškarano izdanje »Filipjanskih balinjera«, uz legendarni bend »Soul Fingers« pretvorilo se u zabavu pod maskama, dok je utrka pala u drugi plan. Vožnja balinjera ili poznatijih karića na balinjere je duga tradicija s naglaskom na povratak u djetinjstvo. To je bilo vrijeme kada je trebalo imati više kreativnosti, uvjeti su bili skromniji i djeca su morala naći način za zabavu. Udruga »Balini« iz Sv. Filipa i Jakova čuvar je tradicije ove manifestacije u čiju organizaciju daje jako puno. Zimske balinjere posvećene su dječjim radostima, a u spoju s maškaranim veseljem i dobrom atmosferom, koju nije moglo pokvariti niti loše vrijeme, dobra je zabava na suhom bila zagarantirana.