Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

RAZGOVOR S MINISTROM

VELIKI RAZGOVOR Šime Erlić o odrastanju u Zadru, obitelji, karijeri i mogućnostima EU fondova

Autor: Toni Perinić

15.04.2024. 07:00
VELIKI RAZGOVOR Šime Erlić o odrastanju u Zadru, obitelji, karijeri i mogućnostima EU fondova

Foto: L. JELIČIĆPredizborna kampanja je, rekli bi neki, napokon za nama. Izbori su za dva dana, stranke odrađuju posljednje aktivnosti i budno čekaju rezultate, odnosno plodove svoga rada. Za kraj kampanje odlučili smo napraviti jedan drugačiji, skoro pa politike lišen razgovor s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i 2. na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici Šimom Erlićem.


U razgovoru otkrivamo kako je izgledalo njegovo, ratnim strahotama, obilježeno djetinjstvo u Zadru te što je oblikovalo njegovu viziju i motivaciju za političku karijeru. Kroz svoj rad u razvojnim agencijama i zadarskoj gradskoj upravi, Erlić je, naime, postao ključna figura u provedbi EU projekata, što je na koncu rezultiralo pozivom iz Vlade i preuzimanjem ministarske dužnosti.


Jesu li vam prijatelji iz osnovne škole Petra Preradovića predviđali ovako uspješnu političku karijeru? Što vam danas kažu?


Ha, ha… Nisam je ni sam predviđao… Nama je tad bilo najvažnije gdje ćemo poslije škole – riva, Kapetanski, na Đil ili Mornaricu. Nogomet, košarka i lutanje gradom od jutra do večeri bila je za nas najčešća zanimacija. Danas kad god sretnem nekog od njih, drago im je da je njihov školski kolega na televiziji. Uzmu me u đir, ali baš tada osjetim da ih veseli. Dobro je jer smo i dalje u kontaktu, još bolje jer ne spominjemo politiku. Nema tu zapravo velike promjene. U svom gradu za one koji me poznaju ja sam uvik onaj Šime što živi kod svetog Šime.


Odrastali ste u Gradu s ratnim ožiljcima u svom dvorištu. Pratili ste s prozora čišćenje ruševina, obnovu… Je li to okruženje imalo utjecaj, je li dalo motiv za vaš budući put u karijeri?
Sve što nosim iz tog vremena i dalje je moj motiv. Iz tog razdoblja sjećam se optimizma i zajedništva. I kod oca koji je bio na ratištu, i kod nas doma, naših susjeda, ma u čitavom Zadru. I onda se išlo naprijed, a kako ne bi danas. Ostalo je to u meni.


Mislim kako će moji vršnjaci razumjeti što osjećam kada kažem kako ne mogu zamisliti da živim igdje drugdje na svijetu… To je danas još izraženije dok funkcioniram s ministarskim obavezama. Zadar je moj dom.


Šime Erlić na zadarskoj rivi kao dijete


Znači obitelj je tu dok ste vi u Zagrebu preko tjedna?


Tako je, na tjednoj bazi sam »gori-doli«, puno se vozim, dinamično je i to sad tako mora biti. Sreća, nije ni Zagreb na kraj svijeta, autocesta spasi!


Ipak, nije samo Zadar vaše dvorište. Obiteljski ste povezani i s bodulima i s vlajima. Ako se ne varam, od Tinja do Lukorana?


Jesam, da. To su moji korijeni, tu su moji didovi, baba i nana. Smatram se sretnim što sam kroz djetinjstvo mogao osjetiti jedno i drugo. Ponosan sam na njih. Ta zadarska različitost – grad, otoci, zaleđe Bukovica, Velebit i Ravni kotari – naše je bogatstvo na koje moramo biti ponosni, čuvati to i hvaliti se time!


Kao mladi stručnjak s iskustvom u Razvojnoj agenciji stigli ste u Gradsku upravu. Tamo se tek formirao UO za EU fondove, koji se po rezultatima ubrzo pokazao kao najuspješniji u Hrvatskoj. U to vrijeme EU fondovi javnosti su bili apstraktni, je li se to u međuvremenu što promijenilo?


S nostalgijom gledam na to vrijeme. Tvrdoglavo smo počeli doslovno iz nule i nismo ni slutili gdje će nas to dovesti. Radili smo danonoćno na pripremi projekata i svaki projekt gledali kao novu vrijednost za grad. Kad su došla veća sredstva, mi smo već bili uigrani i gladni uspjeha, da uhvatimo svaku i najmanju priliku za Zadar. Tu moram reći da je ključno bilo formiranje naše »EUfondovske« ekipe, koja je i danas tu, stvara, radi za sve nas. To je najveći uspjeh cijele ove lijepe EU priče Grada Zadra.


Ti rezultati postali su prepoznatljivi u čitavoj Hrvatskoj. Stigao je i poziv iz Vlade?


Bila je to konačna potvrda uspjeha Grada Zadra i svih onih koji su skupa s nama u EU fondovima radili vrhunski posao. Nije to došlo preko noći, naša ekipa bila je tada već dokazana, prepoznatljiva u čitavoj Hrvatskoj, a baš naša iskustva bila su itekako potrebna kolegama u drugim gradovima i županijama. Ubrzo je donošenje odluka u jednom od najvažnijih resora bilo u nadležnosti zadarskog stručnjaka za EU fondove. S 37 godina života i 15 godina dinamičnog rada na EU projektima skupilo se dosta iskustva. To je sve skupa išlo dosta brzo. Projekt za projektom od Kneževe i Providurove i bedema, pa sve do uređenja Tuđmanove i inteligentnog prometnog sustav, zone Crno, novog inkubatora i Centra za mlade. Nama u Zadru je to sve nekako normalno, ali s pogledom unatrag par godina, to je malo čudo.


I onda Zagreb…?


Vlada, ministri, suradnja s predsjednikom Vlade i nizom kolega iz ministarstva donio je jednu novu dimenziju, širinu, ali i moje područje »borbe« se proširilo. Sada to više nije samo Zadar, nego cijela Hrvatska. Ipak, ne krijem, ostao je Zadar u meni, ostala je potreba za zaštitom interesa Zadra. Tu je i jedan snažan domoljubni poriv, jer meni je iznad svega čast i ponos raditi za hrvatsku državu, da sudjelujem s Vladom u stvaranju što više mehanizama za razvoj slabije razvijenih područja. Moram reći da me i taj dio posla obogatio i ispunio.


Ministarska dužnost vodi vas često i do Bruxellesa?


Potpuno je druga dimenzija u tijelima EU zastupati interese Hrvatske, ali sve se opet svodi na moj primarni zadatak, a to je bolja i razvijenija Hrvatska.


Ministar Erlić i povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira na sastanku u Bruxellesu


Kakvi su tamo odnosi? Jesu li se poslovni susreti pretvorili u prijateljstva, ipak ste tamo svatko na svojim pozicijama?


Dio mojih redovnih ministarskih aktivnosti je i suradnja s tijelima pri Europskoj komisiji. Tu sam još s razine državnog tajnika stekao brojna poznanstva, suradnje i iskustvo jer sam direktno bio zadužen u procesu programiranja nove omotnice EU sredstava za Hrvatsku. A danas je suradnja s EU kolegama redovna, kako na ministarskim sastancima pri Vijeću EU, tako i na raznim stručnim događanjima na kojima sudjelujemo kao što je aktualno ono u kojemu se upravo oblikuje politika EU fondova za razdoblje nakon 2027 godine. Tu mi moje iskustvo koje imam iz Zadra s lokalne razine dosta pomaže jer uz ovaj nacionalni kontekst važno je uvijek znati kako se te politike koje mi donosimo »na tim razinama« provode na terenu, odnosno što znače za ljude koji tu žive.


I kako je predstavljati Hrvatsku tamo među svim tim zemljama?


Ponosno! Nedavno je povjerenica za koheziju Elisa Ferreira, koja je zadužena na EU razini za EU fondove, izjavila da je Hrvatska »success story«. Nas uzimaju kao primjer onoga što se pozitivno zemlji dogodi kada uđe u EU, i na dobar način se organizira i prihvati sve prilike koje to razvijeno društvo nudi. Mi smo tu bez konkurencije sa svim uspjesima na međunarodnom planu i dobrog korištenja EU fondova. Zadobili smo respekt kolega ministara iz drugih EU zemlja, to se osjeti na svakom sastanku.


Konačno, pred nama su izbori. Programi su ambiciozni, a same kampanje više su deklarativne. Čini mi se da čujemo puno najava, a malo obrazloženja…


Meni se čini da se neke stranke, valjda po prvi puta od kad je izbornih procesa u Hrvatskoj, uopće nisu trudile predstaviti svoje programe! Sudjelovao sam u kampanjama kroz više izbornih ciklusa, i mogu reći da se nikad manje nisu komunicirali programi nego danas. To nije dobro, i to pokazuje snižavanje političke kulture u Hrvatskoj. Tome jako doprinosi predsjednik Milanović koji je destruktivac i populist bez presedana. Na takvom valu jaše niz manjih stranka i oporbenjaka koji se uopće ne trude ponuditi konzistentne politike nego isključivo i samo privući pažnju nekakvim populističkim izjavama. To je neodgovorna i štetna politika i ja nam iskreno priželjkujem kao društvu novu razinu javne komunikacije kakva priliči europskoj Hrvatskoj koja može biti ponosna na sve ostvareno na gospodarskom i međunarodnom planu. Danas jedino HDZ nudi odgovornu politiku koja može jamčiti sigurnost kad i ako dođe do kriznih situacija i koji će znati iskoristiti svaku priliku za Hrvatsku, istaknuo je za kraj razgovora Erlić.


Zadar mora koju škalinu više!


Vratimo se opet u Zadar… U Vladi ste zaduženi za »trošenje« EU sredstava za Hrvatsku. Ima li prigovora da sve vučete Zadru?


Unutar Vlade postoji osviještenost da se svi mi borimo prvenstveno za interese cijele Hrvatske. Isto tako postoji i razumijevanje za ministre koji dolaze iz svojih lokalnih sredina da su oni ti koji i rade za svoj kraj. Tu nije ništa sporno tako da nema tu zamjerki, nego je na nama u Zadru da iskoristimo sve što možemo i da smo dovoljno dobri i organizirani ovdje u gradu da možemo ostvariti sve što je od interesa za Zadar. Važno je da je Zadar pravi jer su nam vrata gore otvorena.


EU fondovi su nam tu sada prilika koju nikada više u ovolikoj mjeri nećemo imati. A za Zadar to konkretno znači nove vrtiće i škole, željeznicu i aerodrom, zonu Crno, STEM programe u novoj zgradi sveučilišta koja će biti »tvornica kadrova« budućnosti.


Zadar ne smije ostati po strani. Mora biti dio tog puta razvoja i EU fondova, koji su sada jedinstvena prilika da se podignemo još koju škalinu više!