Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA

[FOTO] Ministri Erlić i Božinović u posjetu Obrovcu: Ovo su poplave bez presedana

Autor: Marina Šaponja

20.05.2023. 10:14
[FOTO] Ministri Erlić i Božinović u posjetu Obrovcu: Ovo su poplave bez presedana

Foto: Arif SitnicaPotpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, ministar Šime Erlić i zadarski župan Božidar Longin posjetili su danas Obrovac i Gračac, poplavljena područja u Zadarskoj županiji kako bi dobili direktan uvid u situaciju na terenu te rad nadležnih službi. Područja koja su stradala u nedavnim poplavama još uvijek se bore s posljedicama, raščišćavaju se i dezinficiraju poplavljeni objekti, štete se zbrajaju.


– Poplave koje su pogodile Obrovac i Gračac pa i ostatak Hrvatske su bez presedana, ali to je nešto na što se upozorava i u strategijskim dokumentima predvidjeli, uključujući i mjere koje se trebaju poduzimati na razini države, ali i u sinergiji s lokalnim zajednicama. Po opsegu i po vodostajima ovo je velika poplava, a sustav je reagirao, što je najvažnije, tako da nemamo niti jednu žrtvu ili teško ozlijeđenih osoba u poplavama, a što je posljedica dobre organizacije sustava civilne zaštite i domovinske sigurnosti.


Kod ovakvih situacija na prvom mjestu je zaštita ljudi i imovine, izjavio je Božinović, ponovivši kako je ovo dio i klimatskih promjena koje su globalni fenomen, a posebno ovaj dio Europe.

– Svi skupa sada moramo raditi na provedbenim mjerama kako bi sljedeću krizu dočekali spremniji. Moramo više ulagati u prevenciju kako bi spremnije dočekali sve ono što nas, nažalost dočekuje u godinama pred nama. Svi ti procesi iziskuju vrijeme, posebice što nemamo odgovor na prirodne katastrofe, dodaje Božinović.


Na pitanje je li zadovoljan reakcijom nadležnih službi za koje su građani kazali kako nisu pravovremeno reagirali jer se tijekom nedjelje poslijepodne već znalo da Obrovcu prijeti izlijevanje Zrmanje.


– Ne mogu znati što se konkretno događalo i radilo ovdje. Sigurno se mora raditi na brzini i sustavu žurnih službi, ali i građanstva. Imamo i sustav upozorenja za upravljanje krizama, financiran od strane EU, koji je trenutno u testnoj fazi, a ako prođe, od lipnja bi bio u funkciji, a trebao bi obuhvatiti veći broj ljudi. Sustav na razini Hrvatske je uigraniji jer je ovo proces koji nema kraja. Moramo se unaprjeđivati i naučiti s tim živjeti, istaknuo je Božinović.


On je proteklog utorka također obišao Obrovac kada je istaknuo važnost rada na prevenciji, jer, kako je izjavio, ne mogu se zidovi raditi u nebo.


– Kombinacija mjera riješit će taj problem, čišćenje korita, povećavanje dijela obrambenog zida, a razmatra se i mogućnost stavljanja montažnih barijera. Siguran sam da postoji mogućnost balansa, vidjet ćemo, to je kombinacija mjera s kojima bi se svi mogli složiti, objasnio je Božinović.Na pitanje čija je odgovornost, potpredsjednik Vlade rekao je kako je odgovornost na svima koji se bave ovim poslom.


– Kada se dogode katastrofe poput ove, štete su neminovne. Mi ćemo preuzimati najbolje prakse iz svijeta kako bi se štete umanjile jer s tim moramo računati i u budućnosti. Ovo je posljedica desetljeća neodgovornog odnosa čovjeka bilo gdje u svijetu prema prirodi. Država je uvijek pomagala i uvijek će pomagati u suradnji s lokalnim zajednicama kada se napravi analiza šteta, najavio je Božinović.


A tko je odgovoran za ovu situaciju i je li se učinilo dovoljno, da li se moglo još i više, komentirao je i ministar Šime Erlić.


– Vidimo da su velike poplave koje se dešavaju kod nas, ali i diljem svijeta nova realnost na koje se upozorava u strateškim dokumentima upravljanje rizicima kriza. Prevencija se konstantno stavlja kao prioritet. Generalno jačanje sustava i brzina odgovora na krize označeno je kao dio u koji se treba ulagati jer su ovakve nepogode postale česte. S naše strane osigurat ćemo dio financijskih sredstava upravo za ovu namjenu. Dio koji se odnosi na obnovu trebamo detaljno analizirati kako bi se pristupilo sanaciji i vraćanja u funkciju svih stradalih objekata, rekao je Erlić.


Dio koji se tiče poplava, nasipa, čišćenja korita, dodaje Erlić, prihvatljiv je trošak, ali najprije treba napraviti detaljnu analizu.– Treba ulagati i u operativne kapacitete, jačanje sustava, infrastrukturu, kombinacija mjera jer nema jedinstvenog rješenja, navodi Erlić.


Irina Putica, rukovoditelj sektora F obrana od poplava Hrvatskih voda ponovila je kako je projekt obalnog zida u Obrovcu napravljen 2008. godine, a na temelju 100-godišnjih mjerenja vodostaja.


– Ove ekstremne kiše koje su se dogodile u Gračacu uzrokovale su to što se desilo. U podne u nedjelju u Gračacu vodostaj je bio 122 centimetara, a zid je napravljen na 256, vodostaj se dizao lagan, a do navečer smo imali metar i pol veću Zrmanju no što je normalno.


Tko je kriv ili nije, ne bih ulazila u to, ali moramo raditi na prevenciji, jačanju sustava jer nigdje u svijetu nema konkretnog i jednostavnog rješenja za poplave pa neće biti ni u Hrvatskoj. Moramo se prilagoditi klimatskim promjenama i tako raditi. Poboljšati sustav, ubrzati ga kako bi pronašli najbolja rješenja, objasnila je Putica. Također je navela kako je u nedjelju intervencija bila žurna, reagiralo se na vrijeme.– Imamo kolege koji obilaze teren. Vreće su se naručile iz Zadra i dovezle u Obrovac, trebali smo dignuti ljude iz doma, pijesak naručiti koji je došao u nedjelju kasno navečer. Učinili smo sve u našoj moći u tom trenutku, ali moramo izvući pouke iz ove situacije, rekla je Putica.


A gradonačelnik Obrovca Ante Župan ponovio je kako su imali dvije tisuće vreća u nedjelju poslijepodne, a za zid koji je izgrađen zbog poplava nikad nije bilo sumnje kako neće izdržati.


– Bila je takva situacija u kojoj se nije moglo više učiniti već voditi računa da ne budu ugroženi ljudski životi. Ja sam bio Zagrebu, ali sam se brzo vratio, imali smo sastanak Stožera i dva dana kasnije imamo stanje što je sve napravljeno, a što još treba učiniti. Oko 50 objekata je poplavljeno na području grada Obrovca, rekao je Župan.


Nakon Obrovca delegacija je posjetila Novo naselje u Gračacu koje je u samo šest mjeseci po drugi put poplavljeno, a potom su se zaputili u Gospić.


Foto


Posjet ministara Božinovića i Erlića Obrovcu


avatar

Snimio: Arif Sitnica


20.05.2023. 11:35

Galerija

Foto: Arif Sitnica