Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Pozitivni rezultati unutarnje reorganizacije rada

OPĆINSKI SUD Broj neriješenih predmeta smanjen za čak 4,3 posto

Autor: Goran Šimunov

15.04.2024. 06:30
OPĆINSKI SUD Broj neriješenih predmeta smanjen za čak 4,3 posto

Foto: Mislav KlanacOpćinski sud u Zadru izvijestio je kako je u prvom tromjesečju 2024. godine na razini cijelog suda došlo do smanjenja broja neriješenih predmeta. Izradili su i detaljno izvješće o rezultatima rada Suda u ovom tromjesečju koje je dostupno na mrežnoj stranici suda.


Jedan odjel među najgorima u državi


Na početku prvog tromjesečja 2024. je na Općinskom sudu u Zadru bilo neriješeno ukupno 24.273 predmeta. U prvom tromjesečju 2024. je na sudu zaprimljeno 6.409 predmeta, a u istom razdoblju je ukupno riješeno 7.425 predmeta, tako da je ukupan broj neriješenih predmeta na razini suda do 31. ožujka smanjen za 1.016 predmeta, s 24.273 na 23.257.


Najveći pad broja neriješenih predmeta u prvom tromjesečju se bilježi na Zemljišnoknjižnom odjelu i to za 2.180, sa 6.721 na 4.541. I sutkinja Jadranka Nižić-Peroš koja je 23. siječnja 2024. imenovana za v.d. predsjednice Općinskog suda, nakon što je istog dana Državno sudbeno vijeće (DSV) s te dužnosti razriješilo suca Marija Pešića, je u izjavi za medije kazala kako stanje na Zemljišnoknjižnom odjelu stvarno nije dobro. Zadarski Zemljišnoknjižni odjel suda je zapravo među najgorima u Hrvatskoj. U tom kontekstu zanimljiva je odluka sa sjednice DSV-a od prije nekoliko dana kojom je odobreno donedavnom predsjedniku Zemljišnoknjižnog odjela suda, sucu Vladimiru Rončeviću, koji je u međuvremenu premješten na Parnični odjel, razrješenje od sudačke dužnosti s 15. svibnja 2024. i to na vlastiti zahtjev.
Općinski sud navodi i kako se smanjenje predmeta bilježi na ostalim odjelima, npr. na Parničnom odjelu je riješen 241 predmet više nego što je zaprimljen, na Ovršnom odjelu je 688 više riješenih od primljenih, a na izvanparničnom 107 više riješenih od primljenih.


Trend smanjenja predmeta je uočen nakon provedene unutarnje reorganizacije suda, prekovremenog rada i pojačanog angažmana svih djelatnika.


Smanjenje broja sudaca


Iz Suda naglašavaju kako prema odluci ministra pravosuđa Općinski sud u Zadru ima pravo na 53 suca, a da trenutačno na sudu radi 40 sudaca. Nakon odluka Državnog sudbenog vijeća, ukupan broj sudaca Općinskog suda u Zadru će biti smanjen na 36, budući da je troje sudaca ovog suda imenovano na županijske sudove, a jedan sudac je razriješen sudačke dužnosti na vlastiti zahtjev. Radi se upravo o sucu Rončeviću.


S druge strane, DSV je donio odluku kojom su na viši sud imenovani dosadašnji suci Općinskog suda u Zadru Ante Bačić, Danijela Zubčić i Ivana Čačić Brčić, dok se sudac ovog suda Tomislav Bago privremeno upućuje na rad u Općinski sud u Splitu, na vrijeme od četiri godine, od 1. svibnja 2024.


Također, DSV je donio odluku kojom se Neva Lukin, sutkinja Općinskog suda u Dubrovniku, a koja je prije toga godinama radila kao sudska savjetnica u Zadru, privremeno upućuje na rad u Općinski sud u Zadru, na vrijeme od četiri godine, od 1. svibnja 2024.


U ovom zadarskom sudu također navode kako će daljnji nastavak pozitivnog trenda smanjenja broja neriješenih predmeta u bitnom ovisiti o popunjavanju novih sudačkih mjesta.