Foto: Mislav Klanac
Još jedno izdanje »Zadar Wine Festivala«, najvećeg dalmatinskog okupljanja vinara, vinogradara i zaljubljenika u dobru čašicu je završeno, a mi smo bili na radionici o vinima zadarske regije, koja su, unatoč relativnoj mladosti većine naših vinograda, već sada izvrsne kvalitete i sve bolje prepoznatljivosti na tržištu. I
ako se zbog ograničene proizvodnje na našem području, vinari još uvijek bore s puno većim i poznatijim istarskim i kontinentalnim vinarima, kvaliteta zadarskih vina iz godine u godinu raste i zato su podrumi zadarskih vinara redovito prazni.
Sirovina zlata vrijedna
Na radionici o zadarskim vinima, svojevrsnoj šetnji vinskim podrumima naših vinara, koju je vodila Marina Pavlović, enologinja i voditeljica sveučilišnog laboratorija pri Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu čuli smo kako se zadarsko područje pokazalo kao savršeno podneblje za sorte kao što su pošip od bijelih i Cabernet i syrah od crnih sorti, ali i regija u kojoj vinari i vinogradari ne zaboravljaju na autohtone sorte, kao što su crljenak i maraština.
– Vinarstvo je po meni najljepši dio agronomije, iako je jako zahtjevno i izazovno, jer ograničeni ste sirovinama i morate ih iz prve iskoristiti na najbolji mogući način. Sirovina u zadarskom kraju se tretira kao zlato. Zato su naša vina i tako kvalitetna, unatoč poteškoćama na koje su naši vinari i vinogradari naišli tijekom obnove vinograda, kazala je Pavlović lijevajući poznatu zadarsku maraštinu sudionicima radionice.
– Suvremena vinarska revolucija u punom je jeku već nekoliko godina u našoj regiji, a rezultirala je brojnim kvalitetnim vinima i sve većim brojem mladih vinara koji se žele okušati na ovom zahtjevnom tržištu. O zadarskim se vinima ne može govoriti a da ne istaknemo brojne nagrade koje naša vina osvajaju na domaćim i stranim natjecanjima.
Zalog je to sigurno daljnjih ulaganja u kvalitetu i promociju vina, kao i prezentacije vinske kulture, koja je u našem gradu sve važniji dio ugostiteljske ponude, ali i svakodnevice, naglasila je Pavlović, dodavši kako se zadarsko vinogradsrsko i vinarsko područje ugrubo dijeli na dvije velike cjeline.
Prva je benkovačko – stankovačko područje, koje administrativno pripada vinima Dalmatinske zagore, a drugo je zadarsko – biogradsko područje, koje se ubraja u vina Sjeverne Dalmacije. U raspravi s vinarima, istaknuto je također kako se Udruga vinara i vinogradara Zadarske županije već godinama trudi da se stankovačko – benkovačko područje napokon administrativno i zakonski bolje regulira, davajući tom području oznaku zemljopisne izvornosti.
Mediteranska klima
– Limitirani smo površinama koje su pod vinogradima, te, iako su one u opadanju, a ne u porastu, radimo na kvaliteti, a ne kvantiteti, jer mi naše zalihe uvijek prodamo. Oko 500 hektara pod ekološkim je vinogradima, a cilj nam je i bolja iskoristivost bibinjskog polja, koje je u ranijim godinama bilo dobro premreženo vinogradima, što danas, nažalost, više nije tako, kazao je predsjednik udruge Radoslav Bobanović, napomenuvši kako rast vinogradarstva u bibinjskom polju nažalost koče imovinskopravne zavrzlame i usitnjenost parcela.
Zadarska je regija oličenje mediteranske klime s različitim vrstama tla na relativno malom vinogradarskom području, što utječe na kvalitetu grožđa, ali i osobitosti sorti koje se na takvom tlu mogu uzgajati.
– Koloplet raznih vremenskih i geografskih osobitosti uvjetuje krajnji proizvod koji je ekstraktan i visokokvalitetan. Što se tiče omjera između crnih i bijelih vina, zadarska regija zasigurno ima najviše potencijala za rast kvalitete u sektoru uzgoja i prerade crnih vina, istaknuo je Mario Meštrović, sudac na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama i nositelj ASI Gold ceftifikata, koji je posebno apostrofirao važnost usklađivanja boce i etikete s karakterom i osobinama samog vina.
– Prema posljednjim podacima Agencija za plaćanja u poljoprivredi na području Zadarske županije čak je 120 hektara registriranih vinograda. Sortiment nam je zato raznolik, a obnovom nadinskih vinograda i sadnjom introduciranih francuskih sorti revitaliziran je velik dio proizvodnje vina na zadarskom području.
Vrijeme je pokazalo kako se francuske sorte savršeno uklapaju u ovo podneblje i daju vrhunske rezultate, kazala je Pavlović dok je Meštrović doao kako su crljenak i svrdlovina pokazali svoje potencijale i kvalitetu, a maraština je savršena za gastronomiju.
najnovije
najčitanije
Zadar
Deset godina od početka projekta odvojenog sakupljanja biorazgradivog otpada
Pravilnim gospodarenjem biorazgradivog otpada ublažavaju se brojni negativni utjecaji na okoliš
Županija
FJAKA FILM FESTIVAL
Sedmi po redu FJAKA film festival priprema niz projekcija, predavanja i dobre glazbe
Županija
GASTRO NATJECANJE
OTOK PUN OKUSA Na Ugljanu gastro natjecanjem nastavljeni 26. Dani masline
Nogomet
WALKER I GVARDIOL
INTERNET BRUJI Kyle Walker se ‘osvetio’ Gvardiolu za nedavni potez, pogledajte reakciju Vatrenog
Zadarski prsten
ČAR VELEBITSKOG PODZEMLJA
Cerovačke špilje nadmašuju sve speleološke objekte u Hrvatskoj
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Moda
analiza subotnjeg đira