Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

GASTRO NATJECANJE

OTOK PUN OKUSA Na Ugljanu gastro natjecanjem nastavljeni 26. Dani masline

Autor: Vesna Benić

29.04.2024. 08:45
OTOK PUN OKUSA Na Ugljanu gastro natjecanjem nastavljeni 26. Dani masline

Foto: Vesna Benić



Drugi dan 26. Međunarodnih dana masline Zadar 2024. održan je u subotu u Poljani na otoku Ugljanu. Program je bio edukativan i zabavan baš onakav kako su ga i najavili organizatori, Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Općinom Preko, TZ-om Općine Preko i udrugom Pojonsko srce.


Devet ekipa


Praktični dio edukacije odvijao se u maslinicima Poljane uz magistra Marijana Tomca i dr. sc. Šimu Marcelića kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima. Najinteresantniji dio programa održan je u centru Poljane gdje se odvijalo natjecanje u pripremi žgvaceta, tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima, a u spremanju te gastro delicije sudjelovalo je devet ekipa: Kašunari iz Bibinja, Paleško Dražojkini iz Zadra, Grupa Mmm…iz Poljane, Takoč iz Sutomišćice, Selo Mihej iz Preka, Relaks iz Zadra, ekipa Poljakov zalogaj iz Zadra, Trotter d.o.o. Južni Zadar i Baždareni iz caffe bara Nita Zadar.


U ocjenjivačkom žiriju bili su Franko Ušalj, Dragan Luštica, Ante Lončar, Dinko Babin Banjara, Tatjana Jadrijev, Slobodan Luštica Bobi, Zoran Pantalon dok je predsjednik žirija bio Renato Kraljev.




– Najprije želim pohvaliti ovu manifestaciju i udrugu Pojonsko srce, a ono što ćemo mi kao žiri gledamo to je izgled, miris i okus te da vidimo tko je možda spremao različito, stavio nešto drugo u tu janjetinu kao što je npr. ružmarin, lovor, artičoke, bob i biži. Gledamo je li zagoreno, je li janjetina kuhana…, a onda probamo i realno ocijenimo, kazao je Kraljev.


U sklopu ove manifestacije održaon je i Sajam otočnih proizvoda na kojem su svoje proizvode izlagali OPG Zalović iz Tkona, Obrt Lanđin iz Kraja, Alka Kaprone d.o.o. iz Zagreba, OPG Frane Gudelj iz Benkovca, udruga Pojonsko srce iz Poljane, OPG Tatjana Jadrijev iz Poljane, OPG Žampera iz Žmana, OPG Mandel iz Kukljice, OPG Smoljan iz Tkona, OPG Žuža iz Podgradine, Senchy art Zadar, My Silba Zadar, Pharos Zadar i Luiza Selin Poljana.


Foto: Vesna Benić


Plesači, klapa


Dok su brojni posjetitelji s nestrpljenjem očekivali proglašenje pobjednika u spremanju janjetine s bižima održan je zabavni dio programa u kojem su nastupali mladi plesači iz udruge TIM, Mažoretkinje otoka Ugljana i Pašmana i Zadarski plesni ansambl. Mia Hrabrov iz TZ-a Općine Preko ističe kako su kao suorganizatori jako zadovoljni cijelim programom u Poljani.


– Mi smo sretni i ponosni i drago nam je što smo prepoznati kao maslinarska destinacija, mjesto u kojem se može održavati ovakav program kao što su Međunarodni dani masline. Drago nam je što su nam došli gosti iz Zadra i OPG-ovi, ne samo s našeg otoka Ugljana nego i iz susjednog Pašmana. Imamo i goste iz Zagreba i Ravnih kotara i nadamo se da nije zadnji put. Isto tako ponosni smo na svih devet natjecateljskih ekipa koje su došle spremati ovo tradicionalno jelo žgvacet, a nastup klape Kontrade sve će začiniti, kazala je Hrabrov i dodala kako zahvaljuje udruzi Pojonsko srce na angažmanu i pomoći.


Pobjednici ovogodišnjeg spremanja tradicionalnog žgvaceta su ekipa Dražojkini iz Zadra. Osvojili su ukupno 178 bodova.


– Nismo očekivali pobjedu, ali smo se potajno nadali iz razloga što se nakon 150 godina ovi Dražojkini vraćaju u Poljanu, lijepo naše mjesto u koje smo donijeli dušu i dalmatinski duh u kuhanje ovog jela i hvala Bogu da smo uspjeli u tome. Recept ovog uspjeha je da sam ja izabrao svoju ekipu, a to su Edi Tokić i Mario Šimić, te kuhanje s ljubavlju, rekao je Drago Dražović.


Nakon uručenih medalja zabavni program nastavljen je uz nastup klape Kontrada iz Zadra, a druženje s udrugom Pojonsko srce uz DJ-a Zdagu trajalo je do kasnih noćnih sati.


Foto: Vesna Benić