ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Crkva Sv. Duha

Zanimljiva crkvica u Zadarskoj županiji čuva poznatu legendu

Autor: Katarina Ergović

26.02.2024. 18:09
Zanimljiva crkvica u Zadarskoj županiji čuva poznatu legendu

Foto: Luka JeličićCrkva Svetoga Duha koja se nalazi na otočiću ispred Posedarja, čuva jednu poznatu legendu. Ova prekrasna sakralna građevina koja se nalazi na malom otočiću nedaleko od Posedarja izgrađena je u 15. stoljeću. Okolnosti pod kojima je nastala, ovu već posebnu crkvu čini još posebnijom.


Prema legendi, jaka bura raskinula je ribarske mreže te ribare počela bacati po uzburkanom moru. Izbacila ih je upravo na pješčanu plažu Žabokrek, na kojoj se nalazi crkvica. Ribari su zatim u znak zahvale što su havariju prošli neozljeđeni, sagradili ovu crkvicu.

Iznad ulaznih vrata u crkvu, nalazi se zidani zvonik – preslica za jedno zvono koje se čuva u crkvi. Postavlja se samo prigodom misnog slavlja, odnosno samo na Duhovski ponedjeljak. Na zvonu nema ni ukrasa ni natpisa.


Posedarje upravo na blagdan Duhova slavi Dan općine. Blagdan Duhova se tradicionalno obilježava procesijom brodicama do obližnjeg otočića na kojem se slavi sveta misa.


Crkvica je tijekom vremena pretrpjela nekoliko izmjena i preuređenja, a zadnje preuređenje bilo je 1974. godine. Tada su obnovljeni crkva te sređena kamena staza i drveni mostić koji vode do otočića.