Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

održana radionica

Priroda je ključna za mentalno zdravlje

Autor: Tea Pavičić

21.02.2024. 08:38
Priroda je ključna za mentalno zdravlje

Foto: Arif SitnicaU sklopu Tjedna psihologije jučer su se u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, studenti okupili na radionici pod nazivom »Povežimo se s obližnjim parkovima«, koju je predvodila izv.prof.dr.sc. Ana Šimunić, kako bi istražili važnost i prednost boravka u parkovima za svoje mentalno zdravlje i dobrobit.


Kroz interaktivne razgovore i strukturirane aktivnosti, sudionici su razgovarali o tome kako redovito posjećivanje parkova može poboljšati kvalitetu njihovog života, smanjiti razinu stresa te potaknuti osjećaj zajedništva i pripadnosti lokalnoj zajednici.


Razgovori su otkrili duboke i inspirativne perspektive o tome kako priroda može biti ključna za promicanje mentalnog zdravlja među mladima, posebno u suvremenom urbanom okruženju gdje su digitalna povezanost i svakodnevne obveze često u prvom planu.


Pozitivni učinci
– Svrha same radionice je da se potakne interakcija, odnosno povezivanje s prirodom, dostupnim okolišem. Osim što prirodna obilježja doprinose kvaliteti zraka i tla, doprinose i našem mentalnom zdravlju, kazala je Šimunić te otkrila kako je došla na ideju radionice.


– Kao planinarka koja je sudjelovala u planinarskoj školi u Paklenici 2012. godine, otkrila sam važnost povezivanja s prirodom i kretanja u njoj. To iskustvo je pružilo uvid u koristi boravka u prirodi za osobnu dobrobit. Tijekom pandemije, naišla sam na inozemni tečaj tehnike ekoterapije, fokusirane na korištenje prirodnog okoliša za poboljšanje mentalnog zdravlja.


Ova iskustva su otvorila oči za važnost prirode kao resursa za dobrobit i potaknula na daljnje istraživanje i promicanje povezanosti s prirodom, naglasila je Šimunić te istodobno izrazila zabrinutost zbog nedostatka povezanosti s prirodom u suvremenom društvu. Naglasila je važnost promoviranja aktivnog boravka u prirodi i predložila nekoliko ideja i strategija koje se mogu koristiti kako bi se češće upustili u aktivnosti u prirodi.– S obzirom na blizinu Sveučilišta parku, potičemo sve studente da uzmu kavu sa sobom i prošeću parkom. To je izvrstan način da se osvježimo i obnovimo, uživajući u trenutku dok šetamo kroz prirodu umjesto po betonu. Savjetovalište redovito organizira slične radionice, pa preporučujemo praćenje njihovih stranica, kazača je Šimunić.


– Istraživanja su pokazala da boravak u prirodi potiče aktivnost dijelova mozga koji su odgovorni za empatiju i socijalnu interakciju. To znači da je povezivanje s drugima nešto što prirodno dolazi kada smo okruženi prirodnim okolišem. Zbog toga je planinarenje često preporučljivo obavljati u grupi, jer grupna dinamika omogućuje međusobnu podršku i suradnju, što je ključno za preživljavanje i pozitivno iskustvo u prirodi, zaključila je Šimunić.


Oaze mira


Adrijana, koja je bila na radionici, podijelila je dojmove o događaju te izrazila zadovoljstvo zbog sudjelovanja, priznavši da ju je intrigiralo što će se događati. Istaknula je svoje rijetke posjete parku, ali i izrazila oduševljenje idejom ove radionice, sugerirajući da bi takve aktivnosti trebale biti češće organizirane.


Studentica Marija otkrila nam je svoje opće zanimanje za ekološku psihologiju i ekoterapiju, naglašavajući kako je uvijek uživala u takvim predmetima i aktivnostima. Njezina ljubav prema boravku u prirodi, planinarenju, te istraživanju ekoloških aspekata uma i tijela, čini ovu radionicu dobrodošlom prilikom opuštanja nakon ispitnih rokova.


Kroz radionicu »Povežimo se s obližnjim parkovima«, studenti su ne samo istražili važnost prirodnih prostora za svoje zdravlje, već su i stvorili platformu za daljnje promicanje kulture boravka u prirodi unutar svoje studentske zajednice.


Njihove zanimljive rasprave i ideje potvrđuju da je povezanost s prirodom neophodna značajka zdravog života, a redovito posjećivanje parkova može imati snažan pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje i dobrobit mladih.


Kroz ovo iskustvo, studenti su otkrili da su parkovi mnogo više od samog prostora za rekreaciju – oni su oaze mira, mjesta za druženje i inspiraciju te važni resursi za očuvanje mentalnog zdravlja užurbanog studentskog života.