Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ

Pokopan fra Grgo Sikirić

Autor: Šime Ćurko

29.03.2023. 16:20
Pokopan fra Grgo Sikirić

Foto: Luka JeličićDanas je na Gradskom groblju pokopan fra Grgo Sikirić (1925.), bibinjski redovnik i svećenik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, koji je preminuo u Zagrebu u petak 24. ožujka.


Sprovod je predvodio mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup koji je, izražavajući kršćansku sućut članovima obitelji i subraći redovnicima i svećenicima istaknuo kako “zahvaljujemo Bogu za milosti koje nam je dao preko fra Grge”.


– Oni koji su susreli fra Grgu mogli su promatrati Krista i svjedočiti neizmjernoj božjoj ljubavi, čiji je bio putokaz, rekao je nadbiskup.
Fra Ivo Martinović, provincijal franjevaca trećoredaca, koji je predvodio misu zadušnicu, govorio je o fra Grginom životu.


S dvije godine ostao bez oca


– S dvije godine je ostao bez oca Roka, a njegova majka Ana imala je 35 godina i sedmero djece kada je ostala bez supruga. I upravo je brižna i uzorna majka bila uzor fra Grgi, koji je posebnu osjetljivost imao za stare i nemoćne.


U pastoralnom radu je želio biti povezan sa svima, bio je iskren, susretljiv, vrlo temeljit i zauzet za župljane jer je želio da žive sakramentalno.


Imao je veliki žar za naviještanje evanđelja, u svemu je bio oslonjen na Boga i božju providnost, kazao je Martinović i istaknuo 25-godišnje služenje fra Grge Hrvatima u SAD-u, gdje je vjernicima govorio i o ljubavi prema domovini, a silno se zalagao i za slanje pomoći Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata.


Fra Grgo je osobito pomogao i pratio život zajednica Neokatekumenskog puta, s kojima se susreo u SAD-u te je redovito s članovima zajednica slavio euharistije, predsjedao slavljima riječi, kao i pokorničkim slavljima.


Ponosno naviještao vjeru


– Ostati u Bogu, ostati u Kristu je temeljno za svakoga vjernika, a fra Grgo je izabrao ostati, i to ne samo malo, nego cijelog života. Ponosno je naviještao vjeru, tumačio je, o njoj govorio i svjedočio je životom i svećeništvom. Unatoč tome što u vremenu komunizma svećenicima nije bilo lako živjeti i propovijedati vjeru, fra Grgo je izabrao pravi put, u njemu ostao i proslavio Boga.


Imao je unutarnju slobodu koja je najveće bogatstvo, a ima je onaj koji, kao fra Grgo, ide za Kristom. Kako je svojevremeno napisao razmišljajući o budućem životu, sve što radimo ima smisao i svaki trenutak našeg života je dragocjen, naglasio je fra Ivo.


Uime fra Grgine obitelji na pogrebu je govorio njegov nećak Zlatko Ive Sikirić.


– Trudio se činiti dobro svima, pomogao je sve koji su bili u potrebi, ne razmišljajući o tome kako se ako zove i je li član rodbine ili nije. Bio je hrabar čovjek i svećenik, koji je branio istinu, uvijek ističući kako je Crkva bila najjača kada je bila siromašna.


Nikad s oltara nije govorio o novcu, odlazio je u susret župljanima pomažući ih duhovno, a tamo gdje je bilo potrebno i materijalno. Nikad se kod njega nije osjetio umor ili manjak ideja i nikada nije sumnjao u svoj poziv, istaknuo je Sikirić.