Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Strukovna škola Vice Vlatkovića

Kroz dva velika projekta strukovnjaci dobili bolje mjesto za profesionalni napredak

Autor: Marina Šaponja

21.02.2023. 14:47
Kroz dva velika projekta strukovnjaci dobili bolje mjesto za profesionalni napredak

Foto: Arif SitnicaProjekt “Budi spreman i kompetentan” predstavljen je danas u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića. Na predstavljanju je bilo govora o dosadašnjem tijeku njegove provedbe te aktivnostima planiranim u budućnosti.


Projekt se provodi u suradnji s partnerima i Agencijom za razvoj Zadarske županije ZadraNOVA te u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Vrijednost projekta iznosi 4.471.853,76 eura uz 100 postotno EU financiranje kroz Europski socijalni fond.


– Prvi dio projekta je “soft” projekt, ulaže se u projektne partnere, nastavnike. Osnivač kao glavni partner i šest strukovnih škola od Rijeke, Pule, Zagreba, Biograda, Zadra, iz cijele naše regije za koju i jesmo Regionalni centar kompetentnosti. Dosad smo u sklopu projekta osnovali odbor, tijelo koje provodi socijalno partnerstvo, predsjednik je Ivan Šimunić, održane su dvije sjednice s ciljem povezati strukovna zvanja s potrebama tržišta rada. Izradili smo strategiju razvoja, analizirali tržište rada…Uspostavili sustav kvalitete što je važno, nabrojao je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića.
Odradili su i studijskih posjeta u sklopu kojih su obišli ostale centre za kompetentnost, razmijenili znanja i iskustva.


– Bili smo u Čakovcu i Slavonskom Brodu, na sajmu edukativne opreme u Njemačkoj što nam je jako koristilo, bilo je zanimljivo vidjeti taj oblik rada, zatim stručni posjet u Sloveniju velikom centru gdje smo imali prilike vidjeti kako sve skupa funkcionira i kako ćemo mi funkcionirati po završetku ovog projekta. Izradili smo programe kvalifikacije, dijagnostika električnih vozila, serviser plinskih uređaja i pri kraju je servisiranje električnih romobila i električnih bicikala što je novina, a već su u izradi i kurikulumi, rekao je Tomčić.


U ovom projektu nema puno opreme, retrogeneratori su tu, vrte se već mjesecima, oprema za automehatroniku doći će u drugom dijelu godine, 120 specijalnih sjedalica, a što će omogućiti veću interakciju u nastavi, ispitne ploče sa senzorima oprema je za kućne instalacije, dolazi kroz nekoliko mjeseci, tu je i bespilotna letjelica s termoizolacijskom kamerom…


– Kreće izrada digitalnih nastavnih sadržaja. Provedena je nabava, ugovor je potpisan i kreće provedba. Anketirali smo učenike i ono što je znakovito za Hrvatsku jest da mi upisujemo 23 posto učenika u trogodišnje programe, a to je onih 100 tisuća što smo ih lani uvezli, ove godine vjerojatno i 200 tisuća. Kad uzmete od njih 20 posto većini je prvi izbor strukovno zanimanje, što znači da će se nastaviti baviti s tim. Educirane su stručne službe, imali smo i pripremu za majstorske ispite što se pokazalo jako dobro, osnovan je Volonterski klub. Strukovni sajam naših električnih vozila održan prošle godine bio je dobar, ali interes nije bio toliko dobar jer smo bili dislocirani. Ove godine nećemo poniviti istu grešku, pa ćemo 27. svibnja, organizirati ga kod mosta, na ulazu na Poluotok. Već smo stupili u kontakt s našim partnerima i mislim da će biti velika posjeta. Održana su četiri sastanka projektnih partnera, izrađeni promidžbeni materijali, naveo je Tomčić.Nova zgrada


Osvrnuo se i na drugi projekt “Bolji uvjeti za učenje kroz rad” u sklopu kojeg je završena nova zgrada u kojoj će biti smještene radionice za CNC operatere, instalatere kućnih instalacija, automehatroničare. Radovi će biti završeni u roku, u sljedećih mjesec i pol dana.


80 posto opreme za radionice obrade metala i autolimarije je stiglo, oprema za zavarivanje je kompletna, a ostatak opreme očekuje se sljedeći mjesec. Najvrijednija oprema, dva CNC stroja vrijedna četiri milijuna kuna dolaze danas, a da bi uopće ušli u radionice morali su širiti vrata. Krajem ožujka dolazi oprema za atomehatroniku i kućne instalacije u travnju… Dio strojeva donirali su srednjim školiama u Biogradu, Benkovcu i Obrovcu.


– Rijetko kad se neki projekti realiziraju u ovako nepovoljnim uvjetima koji su nas uhvatili. Počeli smo planirati po jednim cijenama, a završavamo po sasvim desetim. Moram zahvaliti Županiji koja nam je kreditom od četiri milijuna kuna izašla u susret u protivnom se projekt ne bi mogao završiti. Korona nas je uhvatila pa se dogodila agresija Rusije na Ukrajinu, cijene su se povećale, ali i rokovi nabave su postali nesigurni. Samo kod ponude za opreme cijena jednog stroja kojeg smo naručili na početku koštao je 1,2 milijuna kuna, a kasnije mu je cijena porasla na 1,9 milijun kuna, rekao je Tomčić.


Benefiti oba projekta su ogromni, novac je utrošen na novu opremu, to su nove tehnologije, što će učenicima osigurati stjecanje vještina potrebnih za tržište rada. Drugi dio koji je važan jest edukacija nastavnika, a puno ih je.


– Rezultat je jedan – učenici po završetku obrazovanja mogu nastaviti raditi na tržištu rada, a to je najvažnije u cijeloj priči. Druga stvar koja je važna jest da uvodimo sustav kvalitete. Izradili smo novi softver za anketiranje naših učenika, nastavnika, roditelja, mentora iz svijeta rada, socijalnih partnera, a povratne informacije su nam pokazatelj što i kako moramo raditi da budemo još bolji. Zadovoljan sam tempom kojim idemo, jasan je ravnatelj Tomčić.


U fokusu i učenici i nastavnici


Ravnateljica ZadraNOVE Marina Vuković Dujmović potvrdila je kako je projekt započeo u zahtjevno i burno vrijeme, ali je na dobrom putu i ima izvrsne rezultate. U fokusu su nastavnici i učenici, njihove edukacije i razvijanje njihovih kompetencija.


– Agencija ZadraNOVA je u suradnji sa školom Vice Vlatković od 2018. godine, od dobivanja statusa Regionalnog centra kompetentnosti, dalje u pripremi i provedbi ovih projekata, zahtjevnih, ali koji nose potrebne promjene u obrazovanju i na kraju u gospodarstvu, izjavila je Vuković Dujmović.


Ivan Šimunić, županijski pročelnik za obrazovanje, istaknuo je kako je generalni stav Županije o školstvu da se prema svakoj školi odnose kao da je jedina.


– Uvijek smo nailazili na inicijative koje smo rado prihvaćali, kao što je postavljanje solarne elektrane. Ovo je i prva škola koja je napravila punionicu za električna vozila, dvije vjetroturbine, a oprema koju ima je među najboljima. Ne čudi stoga što od 25 centara kompetentnosti u našoj županiji su dva, Strukovna škola Vice Vlatkovića i Medicinska škola. Ukupno imamo četiri projekta ukupne vrijednosti preko 20 milijuna eura što je velika investicija, navodi Šimunić.


Nabavom nove, ova je škola dosadašnju opremu relativno novu dala drugim školama pa su opremljene i druge strukovne škole u županiji.


– Podnijeli smo i zahtjev za obnavljanjem statusa Regionalnog centra kompetentnosti za ovu školu za budućih pet godina, a nadamo se kako ćemo u tom razdoblju moći organizirati druge aktivnosti koje su važne za obrazovanje i zaposlenje učenika. Hrvatska postaje konkurentna za radnu snagu, rekao je Šimunuć.


A kada govorimo o potrebama tržišta za strukovnim zanimanjima u školi Vice Vlatkovića, Tomčić naglašava kako su najtraženija ona trogodišnja.


– U svibnju svake godine imam ogroman broj poziva za elektroinstalatere, mehaničare, stolare, soboslikar, instalatera kućnih instalacija, a u zadnje dvije godine automehatroničara. Svi oni koji zaista žele koji su motivirani čeka ih posao. Najveći dio učenika koji se školuju za trogodišnja strukovna zanimanja su jako tražena, deficitarna i dobro plaćena, ističe ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića.Konačno je na Gradskom vijeću usvojen plan izgradnje dvorane TŠC, nakon dugogodišnje borbe.


– Imamo parcelu na kojem bi se trebala graditi dvorana, imamo gotov idejni projekt. Aplicirali smo zajedno s Agencijom ZadraNOVA za kompletnu dokumentaciju u vrijednosti od milijun kuna, a ako to ne prođe kreće borba u drugom smjeru.


Ili javno privatno partnerstvo ili gradnja dvorane kroz EU fondove.


Naši učenici koristili su dvoranu na Višnjiku, ali u nedostatku sredstava sada idu na vanjske terene. Međutim, sada kada je ujutro bilo jako hladno žalosno je bilo vidjeti u istom momentu pet razreda Tehničke i Strukovne škole koji nemaju nastavu tjelesnog odgoja. Dvorana je nešto što je potrebna i bit će korisna ne samo nama, već i široj zajednici, rekao je Tomčić.