Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za stare i mlade

"Pametni Čudinov dan" opravdao svoju dugogodišnju tradiciju

Autor: Nikolina Lucić

21.02.2023. 13:42

Foto: Luka JeličićObiteljska su okupljanja uvijek prilika za dobru zabavu, ćakulu i brdo hrane. Iako živopisna i nikada dosadna, nijedno nije kao okupljanje obitelji Čudina u Pakoštanima. “Pametni Čudinov dan” prilika je za okupljanje svih koji s ponosom nose prezime Čudina, ma otkud bili. Mi smo se zato zaputili u Pakoštane i provjerili kakva je atmosfera ove godine.


Okupljanja koja su počela kao mala obiteljska druženja u intimnoj atmosferi doma s godinama je preraslo u najveće i najzabavnije okupljanje članova obitelji Čudina, koji se tradicionalno susreću u vrijeme poklada. Nema čega nije bilo, od domaće spize, gulaša, tradicionalne pogače, kolača i dobrog vina i naravno maškara. Na trgu kod crkve okupilo se i staro i mlado.


Foto


Pametan Čudinov dan Pakoštane


avatar

Snimio:


21.02.2023. 12:53


Galerija


Nama je Martin Čudina, svojevrsni “capo” obitelji Čudina ispričao priču iza ovog zanimljivog okupljanja.


– Članovi naših obitelji i u godinama prije ovog velikog okupljanja, uvijek su se zajedno družile po kućama., pandemija nas je na dvije godine spriječila u našem velikom zajedničkom druženju, no sada smo ponovno zajedno na našem starom okupljalištu, kazao je gospodin Martin i dodao kako u Pakoštanima karnevala nema bez “Čudinovog dana”.


– Tradicija našeg druženja seže u do 100 godina u prošlost. Čudina je staro prezime i naši su preci među prvima naselili u Pakoštanima, najčešće u okruženju današnje crkve. U čast njima, našoj povijesti i tradiciji zato svake godine častimo naše rođake i prijatelje i za njih spremamo vrhunsku gozbu od tradicionalnih jela, naglasio je gospodin Martin, dodavši kako je prvo veliko okupljanje bilo prije 15 – ak godina.


– Naši su se stari okupljali i družili po kućama, a mi smo mladi naše druženje odlučili podići na višu razinu, dodao je gospodin Martin, kazavši kako se u prošlosti znalo okupiti i do 500 ljudi.


– S pripremama smo počeli rano ujutro i skuhali lovački gulaš i kuhanu svinjetinu. Naše su žene pripremile tradicionalne pogače i domaće kolače, rekao je Martin, prisjetivši se priče o nastanku “Čudinova dana”.


– Govori se da je u prošlosti jedan čovik upravo u ovo pokladno doba odlučio ići kopati u polje, a na što mu je njegova žena kazala kako ne valja raditi na ovaj “lipi Čudinov dan”, prisjetio se gospodin Martin, pokazujući nam svoju mnogobrojnu rodbinu.


Milan Čudina, jedan je od najstarijih i najvrijednijih članova obitelji Čudina, koji je cijelo jutro proveo kuhajući za svoju obitelj i prijatelje.


– Čuvamo našu tradiciju i prenosimo je na mlađe generacije. Prije nego što je tradicija okupljanja obitelji Čudina postala uvriježena, mladi su za vrijeme karnevala po selu kupili hranu, koja bi se navečer spremala za mnogobrojne goste, prisjetio se gospodin Milan, očekujući veliku gužvu u redu za spizu. A “Čudinovog dana” nema bez tradicionalne pakoške pogače, čiji nam je recept objasnila gospođa Vedrana Vulin.


– Recept je vrlo jednostavan. Jedan kvasac se sa šećerom rastopi u toploj vodi. Kada se on aktivira u posebnu posudu ulijete tople vode, dodate kvasac, soli, ulja i brašna. Tijesto treba mijesiti dok se prestane lijepiti po prstima i pustiti da se digne. Kada se tijesto digne, ne smije se ponovno mijesiti, već odmah razvući u pleh, probosti prstima, politi maslinovim uljem i staviti peći na srednju temperaturu oko 25 minuta. Osim pogače, na “Čudinov se dan” tradicionalno rade domaći makaroni i jela od svinjetine, pojasnila je gospođa Vedrana, a nama nije ostalo ništa drugo nego da uživamo u toploj pogači i domaćem lovačkom gulašu.