Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ocjenjivanje najboljeg programa

Sedam projekata iz Zadarske županije prijavljeno za nagradu Suncokret

Autor: Marina Šaponja

21.02.2023. 12:00
Sedam projekata iz Zadarske županije prijavljeno za nagradu Suncokret

Foto: Klub članova SeloSedam atraktivnih projeka iz Zadarske županije prijavljeno je ove godine za tradicionalnu nagradu Suncokret. Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.


Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 160 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, članova Iter Vitisa, a po prvi puta se pridružuju i prijavitelji iz Bosne i Hercegovine. Završna dodjela nagrada održat će se 28. veljače u opatijskom hotelu Royal.


Provedena evaluacija


Budući da se pozivu odazvala većina hrvatskih županija, s iznimno kvalitetnim projektima, pred komisijom Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske neće biti jednostavan zadatak. Obišli su ovih dana i Zadarsku županiju iz koje je evaluirano 7 izvrsnih projekata. OPG Boris Skroće predstavio je svoju kuću za odmor pod nazivom projekta Odmor za srce i dušu u Mazinu. OPG Eugen Novaković iz Posedarja prezentirao je proizvodnju i preradu maslina i smokava kroz projekt Proizvodi sunca, mora, kamena i ljubavi. Udruga proizvođača paškog sira iz Kolana predstavila je Feštu od sira kao odličan način za promociju brenda paškog sira i otoka Paga kao zanimljive gastro destinacije. Srednja škola Bartula Kašića iz Paga sudjeluje s knjižicom recepata »Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku« kojom se promoviraju tradicionalne gastronomije otoka Paga, a kojom se učenici i nastavnici škole bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. OPG Mate Dušević iz Ljupča predstavio je Zlatni liker od masline s blagotvornim učinkom na organizam i zdravlje. Morlacco d.o.o. prezentirao je jedinstven projekt Prezentacijskog centra običaja, kulture i podneblja podvelebitskog kraja na području općine Jasenice u rekonstruiranom starom rudniku boksita. Vinarija Karaba predstavila je projekt Baština vitezova templara i svoje najpoznatije vino Templar.


Klub članova Selo
Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj »Klub članova Selo«, ove godine obilježava 25 godina uspješnog djelovanja, a na čelu s predsjednicom Udruge Dijanom Katicom prati kontinentalni turizam od samih početaka.


Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-a, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojati u tisućama. Još je važnija činjenica da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete.