Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Oko 100 vezova

Završena lučica u Dragama, predstoji natječaj za dodjelu vezova

Autor: Nikolina Lucić

21.02.2023. 11:19
Završena lučica u Dragama, predstoji natječaj za dodjelu vezova

Foto: Toni PerinićU luci Dugovača u Dragama izgrađena je nova luka. Mještani Draga su za vrijeme izgradnje luke morali pomaknuti svoje brodice zbog čega je nastao stampedo na vezove, tako da su vlasnici brodica iz Biograda, Sv. Filipa i Jakova, Polače, Benkovca, Pašmana i drugi doveli i privezali svoje brodice u lučicu u izgradnji, dok su mještani Draga svoje brodice držali na suhome ili nisu smjeli od straha izići na ribanje da ne bi našli zauzeti vez u Dugovači.


Svi koji se tamo nalaze i privezuju svoje brodice čine to nelegalno, što uključuje i mještane Draga. Zaključno, nakon što svi radovi budu gotovi, Županijska lučka uprava Zadar će raspisati natječaj za dodjelu vezova, potpisati ugovore s budućim korisnicima vezova te početi provoditi red u lučici. Radovi su sada gotovi i uređenje lučice je završeno.


Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave potvrdio nam je kako će mještani imati na raspolaganju oko 100 vezova nakon što se u lučicuu uvede električna energija i nakon što radovi prođu tehnički pregled.
– Slijedi naravno natječaj za korištenje vezova, nakon čega će mještani Draga na raspolaganju imati novu, moderno uređenu luku, poručio je Škibola, a mi podsjećamo kako Drage dosada nisu imale gotovo ni metra uređene obale. Izgradnjom javne luke i marine preobrazit će se u nautički centar na samom ulazu u Kornate. Dovršetak radova označava nautički, ali i komunalni procvat jer će se lokalnom stanovništvu omogućiti sigurna luka. Ovim je projektom predviđena konstrukcija obalnog zida komunalnog dijela luke, konstrukcija manipulativnog platoa te izgradnja pristanišnog platoa. Dio luke namijenjen za obavljanje linijskog pomorskog prometa predviđen je na sjevernom dijelu uvale, a na toj se poziciji planira realizacija privezne obale duljine oko 38 metara, dok su na istočnom dijelu uvale komunalni vezovi.