Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

čekanje odluke grada

Građani podijeljeni oko korištenja blagdanske pirotehnike

Autor: Matea Guzalić

27.11.2023. 11:46
Građani podijeljeni oko korištenja blagdanske pirotehnike

Foto: Dino Stanin/PIXSELLVlasnici četveronožnih ljubimaca dobro su upoznati sa strahom i mukom malih šapica za vrijeme novogodišnjeg vatrometa, ali i za vrijeme pucanja petardi tijekom cijelog blagdanskog razdoblja. Psi i mačke, čiji je sluh daleko osjetljiviji od ljudskog, doživljavaju snažan strah i stres za vrijeme detonacije vatrometa, a bitno je spomenuti da buka izaziva nelagodu i kod beba, male djece, starijih osoba, srčanih i drugih bolesnika, epileptičara i ljudi koji boluju od PTSP-a.


I dok mnogi uživaju u eksploziji šarenila na nebu, životinjama svaka detonacija vatrometa predstavlja eksploziju straha. Svake godine velik broj kućnih ljubimaca umre od srčanog udara, a mnogi skončaju pod kotačima automobila u paničnom pokušaju bijega od buke.


Vlasnici životinja često su prisiljeni davati im sredstva za smirenje jer je to ponekad jedini način da ublaže njihov strah.

Boje se pucnjave


Vatrometi nisu opasni samo za naše kućne ljubimce, već i za divlje životinje koje se, uplašene glasnom bukom i blještavim svjetlima, mogu zbuniti i dezorijentirane od straha zabijati u drveće, zidove, prozore, električne kablove ili u automobile u pokretu. Još jedna negativna posljedica je da ostaci vatrometa sadrže otrovne kemikalije i druge otrovne tvari koje su štetne za životinje ako ih progutaju, a imaju i razoran utjecaj na okoliš.


Upravo iz ovih razloga, prošle je godine dvanaest hrvatskih gradova ukinulo novogodišnji vatromet, a pojedini gradovi su sredstva predviđena za vatromet donirali raznim udrugama za zaštitu životinja.


Grad Zadar se također pridružio inicijativi zaštite zdravlja, životinja i okoliša pa je tako ukinuo prošlogodišnji vatromet, a što se tiče ovogodišnje proslave, iz Grada su nam poručili da zasad nisu donijeli odluku o vatrometu te da će javnost biti pravovremeno obaviještena.U iščekivanju gradske odluke, odlučili smo razgovarati s građanima kako bismo saznali njihova mišljenja o mogućem ponovnom ukidanju vatrometa.


– Naravno da se slažem s ukidanjem vatrometa. Životinje se boje, puno psića ugine od stresa zbog te pucnjave. Ne bi ga trebalo čak ni samo smanjiti, nego ga kompletno zabraniti, rekao je Miljenko.


– Apsolutno sam za ukidanje vatrometa. Žao mi je svih jadnih životinja koje se boje. Ja isto imam psa, no ona je starija pa slabo čuje, a i navikla je na buku jer je cijeli život u gradu. No, zbog svih ostalih životinja i njihovog straha – novogodišnji vatromet bi svakako bilo dobro ukinuti, kazala je Doris.


Olakšanje šapicama i proračunu


S njima se ne slaže Drago koji smatra da bi se vlasnici životinja trebali potruditi smanjiti utjecaj vatrometa na svoje ljubimce.– Ne slažem se s ukidanjem vatrometa, novogodišnji vatromet je jednom godišnje, a također postoje i brojni drugi glasni zvukovi koji se mogu svakodnevno čuti. Ako već imate životinju, onda ste odgovorni o njoj i možete ju staviti u neku prostoriju gdje se slabije čuje vatromet, zatvoriti sve prozore i upaliti televiziju ili nešto da ih se distraktira, izjavio je Drago, a njegovom mišljenju je suglasna i Elizabet.


– Iskreno, ja sam protiv ukidanja novogodišnjeg vatrometa. To je nešto što je lijepo vidjeti i mislim da nije toliki problem, rekla je Elizabet.


Dakle, mišljenja građana su podvojena, a jedan dio njih je predložio pronalazak nekog kompromisnog rješenja. Nastavno tom prijedlogu, podsjećamo da su prošle godine gradovi Rovinj i Čazma tradicionalni vatromet zamijenili laserskim light show-om koji je, uz olakšanje malim šapicama, također i veliko olakšanje za gradski proračun.