Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

"slike i okusi"

Ljepota privlačke gastronomije servirana na velikom platnu

Autor: Matea Guzalić

27.11.2023. 13:04
Ljepota privlačke gastronomije servirana na velikom platnu

Foto: Voljen GRBACPrivlačka gastronomija već je dugo vremena na visokom nivou, a za to su zaslužni njihovi prepoznatljivi ugostiteljski objekti koji turistima i svim ostalim gostima kroz ukusna jela predstavljaju Privlaku na jedan poseban način.


To je prepoznato i na 26. Međunarodnom festivalu turističkog filma, koji se održao u Solinu od 15. do 17. studenog ove godine. Autor Voljen Grbac predstavio se s filmom »Privlačka gastronomska priča« i dobio posebno priznanje, kao i klub »Gastronaut« za izvrsnost eno i gastro brendiranja, te prezentacije turističke vrijednosti Privlake kao poželjne turističke destinacije.


Gostoljubivost oduševljava


Film, čiji je naziv sam po sebi poziv na istraživanje okusa, predstavlja jedinstvenu gastronomsku ponudu Privlake. Voljen Grbac uspio je zabilježiti ne samo izvrsnu kvalitetu hrane, već i posebnu atmosferu koju stvaraju tamošnji ugostitelji, a pokazao je i svoju sposobnost prenošenja ljepote gastronomije na veliko platno.
– Sretan sam i počašćen zbog ove nagrade, pogotovo zato što se ovo spontano složilo u jednu lijepu priču. Ja sam prvenstveno došao kao fotograf slikati hranu za »Gastronaut«, ali sam, nakon što sam vidio koja je to divota, odlučio sebi za dušu snimiti nekoliko videa, a kada se skupilo dosta materijala sam sve to pretvorio u jedan promotivni spot.


TZO Privlaka


Privlaka je nezasluženo u sjeni nekih drugih jačih turističkih središta u Zadarskoj županiji, tako da mi je drago da sam im malo pomogao s reklamom. Prije svega ovoga nisam puno poznavao Privlaku, stoga mi je bilo interesantno slušati privlačke priče i biti dijelom njihovog načina života, a ovo je samo dokaz koliko Hrvatska ima bogatstava, kaže nam Grbac opisujući kako ga je ljepota ovog mjesta oduševila.


– Privlaka je odmor iz snova, oduševila me tamošnja ljepota. Imaju visoku gastronomsku razinu, ugostitelji su neizmjerno ljubazni, a takva gostoljubivost zaista nije svugdje prisutna. Upravo to sam prezentirao kroz film, inzistirao sam na tom gastronomskom aspektu te sam prikazao drage ljude kako spremaju hranu i kako zapravo žive za to. Kada gledam ostale turističke filmove, oni su stvarno napravljeni na visokoj profesionalnoj razini, ali im fali upravo tog života i strasti, objašnjava Grbac.


Izvorna jela


Iva Zorić Sarađen, direktorica Turističke zajednice Privlaka, istaknula je zadovoljstvo zbog ove nagrade te zbog cijelog gastronomskog projekta koji je izazvao odlične povratne informacije kod mještana i ugostitelja.


Voljen GRBAC


– Iznenađeni smo i presretni jer je riječ o jednom međunarodnom priznanju. Znali smo da je cijeli ovaj gastronomski projekt odličan i da je izazvao dobre reakcije među lokalnim ljudima i ugostiteljima, a ova nagrada nam je samo potvrda za sve to.


Kroz projekt brendiranja gastronomske priče bazirali smo se na autohtona privlačka jela, a posebna zahvala ide voditeljici projekta Karin Mimici, koja je, uz klub Gastronaut i Turističku zajednicu Privlaka, napravila jednu odličnu priču. Dosta ugostitelja se odazvalo i aktivno sudjelovalo, njima je ovo također jedna velika nagrada i priznanje.


Najvažnije u svemu ovom je što su ugostiteljski objekti trajno uvrstili određena jela u svoju stalnu ponudu na menijima. Dakle, zaista se trude našim gostima nuditi izvorna jela kroz koja mogu doživjeti Privlaku, rekla je Zorić Sarađen.


Ugostiteljski objekti koji su glavni akteri ove priče su restoran Amico, bistro Sabun, konoba Planura, restoran Koćeta, Moreta bar, Batela beach bar i beach bar Monika, a svi zainteresirani koji žele vidjeti ovaj impresivan turistički film mogu ga pronaći na YouTube kanalu »Visit Privlaka«.