ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Spremni i na prijevremene izbore

ULTIMATUM Radeta: Nema razgovora o proračunu dok se ne uklone fašistička obilježja po gradu!

Autor: Iva Bucić

27.11.2023. 10:37
ULTIMATUM Radeta: Nema razgovora o proračunu dok se ne uklone fašistička obilježja po gradu!

Foto: Luka JeličićGradonačelnik Branko Dukić već je pripremio prijedlog proračuna za 2024. godinu, a SDP i Nezavisna lista Enija Meštrovića već su dostavili svoje prijedloge za proračun. No, kako sažima predsjednik gradskog odbora SDP-a, proračun bez problema nije prošao ni prvi ni drugi, pa sasvim sigurno neće ni treći put.


Hrabrost HDZ-a


– Što se tiče prijedloga Kluba vijećnika SDP-a, inzistirali smo da mjere koje smo predložili za 2023. budu u proračunu za 2024. godinu. O budućim amandmanima na definirani proračun ne možemo razgovarati sve dok HDZ ne skupi hrabrosti da se suoči s određenim pojavama u društvu i prostoru. Kad vidimo da HDZ ima dovoljno hrabrosti, onda će valjda imati dovoljno hrabrosti da se suoči s amandmanima koje ćemo predložiti, a oni se tiču prostornog plana, koji još uvijek čeka na javni uvid iako je već trebao biti vani. Dok se to ne realizira, nemamo o čemu razgovarati, odlučan je Radeta.


S obzirom na to da javna rasprava i uvid traju 30 dana, jasno je da se prostorni plan neće donijeti do kraja ove godine, no Radeta ističe da za vrijeme javnog uvida SDP može implementirati svoje ideje u prostorni plan te se stoga nadaju da će što prije izaći.
– Prostorni plan bit će donesen najvjerojatnije dogodine, ali ljudi smo, sjest ćemo za stol i razgovarat ćemo, kaže Radeta.


Prije nego li se uopće počne razgovarati o proračunu, SDP je pred gradsku vlast postavio zahtjev da se uklone fašistička obilježja kojima po zakonu nije mjesto u javnom prostoru, pri čemu Radeta problem nadležnosti naziva potpuno trivijalnim.


Vizure i funkcionalnost grada


– Rekli smo da nećemo razgovarati o proračunu za 2024. sve dok se ne ukloni spomen ploča vojniku koja se nalazi ispred Doma županije u Vruljici i dok se ne makne grafit na Bulevaru. Nije nas briga čije je to vlasništvo, čija je nadležnost. Postoji zakon i jasno je kao dan da se javnom prostoru ne smiju nalaziti ustaška obilježja i gradonačelnik može reagirati prema DORH-u i institucijama da se to ukloni zato što to tu zakonski ne pripada, ističe Radeta.


Nezavisni vijećnici Enija Meštrovića su, baš kao i SDP, postavili su HDZ-u uvjete za pregovore o proračunu, vezane uz gradski Prostorni plan uređenja (PPU), od kojih je jedan da se zelena površina na građevinskim česticama poveća na 40 posto.


– Mi smo iznijeli izvršnoj vlasti ono što smatramo relevantnim za proračun. Ovisno o tome kako se taj dio riješi i komunicira, ići se dalje u razmatranje naših amandmana. Za razliku o lani imamo više amandmana koji se odnose na vizure i funkcionalnost grada, kazuje predsjednica Kluba vijećnika Nezavisne liste Enija Meštrovića.


Ističe da je za sada pogrešno pretpostaviti da nećemo do kraja godine uspjeti izglasati proračun, jer se i dalje sve može riješiti kroz komunikaciju. Prijedlog proračuna je na javnom savjetovanju do 15. prosinca, tako da ima još vremena i da se još uvijek popraviti situacija, kazuje Frank.


Adela Frank (Nezavisna lista)


Kome je stalo do Zadra


Kada je riječ o prijevremenim izborima, Frank ističe da je to tema od početka mandata ovoga saziva, inicira s razno raznih strana iz razno raznih razloga.


– Gradsko vijeće je u ovom sazivu voljom birača ovakvo kakvo jest. Zato sam ja osobno i dalje protiv izvanrednih izbora i ovakav saziv Vijeća mora ostati do kraja mandata, pa neka svatko pokaže što zna i umije, smatra Frank.


SDP-ov Radeta, s druge strane, ističe da njegova stranka ne zazire od prijevremenih lokalnih izbora.


– S obzirom na to da su iduće godine parlamentarni izbori, onda ja ne vidim problem da na isti dan imamo lokalne i parlamentarne izbore, pa ćemo vidjeti kome je stalo do Zadra, a kome do Zagreba, poručuje predsjednik gradskog odbora SDP-a Danijel Radeta.


S druge strane, vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša ističe da je zazivanje prijevremenih izbora samo politička kalkulacija jer stranke računaju na to da će spajanjem lokalnih i parlamentarnih izbora prikupiti dodatne glasove.


Dobrobit građana


– Sljedeća je godina superizborna, pa političke stranke, organizacije i pojedinci više misle na sebe nego na građane. Nisu razlog za to ni društveni problemi ni anomalije koje viđamo svaki dan, nisu razlog čak ni infrastrukturni problemi, nego isključivo interesi političkih stranaka, u ovom slučaju SDP-a i tih tobože nezavisnih pojedinaca, kazuje Rubeša.


Ante Rubeša (AM)


Akcija mladih inzistira na amandmanskom proračunu, a cilj njihovih amandmana, usmjerenih na socijalne i infrastrukturne inicijative, prvenstveno je podizanje standarda građana.


– Nas u ovoj situaciji zanima jedino dobrobit građana Zadra i zbog toga smatramo da je potrebno puno više sredstava izdvajati za unaprijeđene kvalitete života u gradu. Naš stav je kao i prve godine amandmanski proračun, jer je to jedino ono što je ispravno i pošteno prema svim našim biračima i ostalim građanima Zadra. Svjesni smo da se u Zadru gradi jako puno, a osim toga turistički smo grad, a to su dva ključna i jako bogata izvora prihoda, od kojih bi se prihodi trebali potrošiti na one koji ih uprihođuju, a to su naši sugrađani, zaključuje Rubeša.


Većina ne postoji


Prije dvije godine gradski su proračun izglasali HDZ, Akcija mladih i vijećnici Nezavisne liste. Kada su, kako tumači Radeta, nezavisni vijećnici i vijećnici Akcije mladih postali svjesni koliko su prevareni od strane HDZ-a, onda su s SDP-om lani izglasali proračun. No proračun donesen krajem prosinca u konačnici je proglašen nezakonitim zato što je nekoliko amandmana imalo nezakonite izvore financiranja, pa je zato gradonačelnik Branko Dukić blokirao njegovo izvršenje. Proračun je u konačnici bio blokiran sve do polovice godine.
– Nije me briga za većinu u ovom trenutku, mada je svima jasno da većina ne postoji. Naša pozicija je jasna, mi smo u ovom trenutku protiv. HDZ ako je spreman, oni imaju zadatak maknuti ploču i grafit, zaključuje Radeta.