Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SASTANAK RADETE I DUKIĆA

Grad i SDP dogovorili božićnice, veće stipendije, obroke za siromašnu djecu...

Autor: Marina Vlakić

07.11.2022. 17:41
Grad i SDP dogovorili božićnice, veće stipendije, obroke za siromašnu djecu...

Foto: Arif SitnicaU Gradskoj upravi danas je održan još jedan sastanak na temu proračuna, a osim gradonačelnika Branka Dukića, dogradonačelnika Ante Babića i pročelnika za financije Ivana Mijolovića, nazočio mu je još samo predsjednik zadarskog SDP-a, Daniel Radeta, s obzirom da je s Domovinskim pokretom već postignut dogovor, a da dio oporbe bojkotira sastanke.


No, to više nije ni bitno, ističe Radeta, jer su najvažniji dijelovi proračuna usuglašeni, a “oni koji bojkotiraju sastanke ionako bi od njih samo radili cirkus”.


– Naša stranka ovu situaciju maksimalno želi iskoristiti za dobrobit građana Zadra, a ne za svoje ciljeve. Da je meni i mojoj stranci interes u svemu ovome zarađivanje političkih bodova onda ne bih ni danas sjedio s HDZ-ovcima i dogovarao s njima proračun. Naprotiv, ideja nam je donijeti zajednički proračun na razini Grada i svih klubova i na taj se način odužiti građanima. Na sastanku smo dobili podatke potrebne za provedbu amandmana, prije svega o broju studenata i djece u školama, s obzirom na to da smo tražili povećanje iznosa stipendija, ali i iznosa obroka za tisuću djece na rubu siromaštva, a tražili smo i božićnice za umirovljenike od 400 kuna s cenzusom do 1.500 kuna, odnosno za najugroženije umirovljenike. Dogovorili smo i povećanje plaća asistentima u nastavi za sedam kuna po satu, kazao nam je Radeta, napominjući kako su s Gradom uspjeli usuglasiti i iznose.


Prvi test iduća sjednica GV-a
– Kako bismo nastavili tamo gdje smo stali, a to je donošenje novog proračuna za 2023., prvi pravi test dogodit će se 15. studenog na sjednici na kojoj će glasati o rebalansu. Ušli smo u ovaj projekt bez fige u džepu. Mi smo svoje uvjete rekli i nadamo se kako niti jedna strana neće izigrati dogovore jer će o tome ovisiti naše ruke, a o našim rukama ovise i mnogi vrijedni projekti za naš grad. Ono što je izostalo u ovim razgovorima su prijedlozi ostalih klubova vijećnika, osim prijedloga dr. Biloglava čije smo prijedloge prihvatili. Očekujem da se čim prije izjasne koja je njihova vizija i što u konačnici žele od proračuna za 2023. Ako su to izbori, onda neka tako i kažu. Zbog svih događaja koje pamtimo još od drugog kruga lokalnih izbora napominjem kako amandmani ove godine neće biti skuža nikome. Neka svatko jasno kaže što želi, neovisno o ambicijama i željama, samo neka znaju da proračun neće biti poligon za ničije iživljavanje, istuče Radeta, dodajući kako je za njihove amandmane najvažnije da su bili zakonski točni i provedivi te nema nikakvih prepreka da budu sastavni dio proračuna.


Neka prestanu s cirkusom


– Dogovorili smo se i da ćemo sve dalje komunicirati nakon sjednice Gradskog vijeća idućeg utorka kada će se glasovati o rebalansu jer je zapravo rebalans uvjet za zajednički proračun, ističe čelnik zadarskog SDP-a, osvrćući se i na nedolazak dijela oporbe na sastanak s gradonačelnikom.


– One koji ne dolaze na sastanke htio bih pitati što im to na kraju donosi te očekujem da se u dogledno vrijeme izjasne što žele. Žele li nove izbore, planiraju li raditi cirkus ili će u konačnici podržati ovo što smo dogovorili. Jer nije mi jasno u kojemu smjeru žele ići s obzirom na to da nije vrijeme za politiziranje, već za donošenje konkretnih zaključaka. Stoga ih ovim putem pozivam neka se izjasne što žele, a ako ne žele ovo podržati, neka javno iznesu svoje amandmane. Ali prije svega neka prestanu s cirkusom i neka javno kažu jesu li za nove izbore ili za rad na dobrobit građana. Mi nikome ništa nismo dužni i drago nam je da je Grad napokon shvatio u kakvoj se situaciji nalaze te da su počeli slušati naše prijedloge. I zato ovo u budućnosti nećemo vidjeti kao proračun HDZ-a, već kao zajednički proračun, poručuje na kraju Radeta, napominjući kako se nada da će na sjednici sve proći kako je i dogovoreno na sastancima u Gradskoj upravi.


– Ukoliko ne prođe, sve ovo što smo dosad dogovarali pada u vodu, pa čak vezano i za proračun. Ili dogovor ili ništa, jasan je čelnik zadarskog SDP-a.