Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

SREDSTVA NAMIJENJENA GARAŽI IDU BOLNICI

SDP će podržati rebalans proračuna

Autor:

28.10.2022. 23:44
SDP će podržati rebalans proračuna

Foto: Arif SitnicaZadarski gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima održao je drugi sastanak sa predsjednicima klubova na temu proračuna za 2023. godinu. Uz gradonačelnika Branka Dukića na sastanku su sudjelovali predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Damir Burčul, Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Daniel Radeta i vijećnik Damir Biloglav. Predsjednica kluba vijećnika NL-a Enija Meštrovića Adela Frank se ispričala za svoj izostanak zbog drugih obveza.


Prijedlozi za proračun 2023. godine


U prvom djelu sastanka se razgovaralo o rebalansu proračuna i nadolazećoj sjednici Gradskog vijeća. Gradonačelnik Dukić je zaključio da je rebalans spreman, te da je usklađen sa svim zaključcima i prijedlozima koji su predstavljeni na zadnjem sastanku.


Predsjednik kluba SDP-a Daniel Radeta, Predsjednik kluba HDZ-a Damir Burčul i vijećnik Damir Biloglav predstavili su gradonačelniku Dukiću svoje inicijalne prijedloge za proračun za 2023. godinu. Nakon razgovora o svim prijedlozima, dogovoreno je da se oni sljedeći tjedan dostave stručnim službama Gradske uprave za daljnju pripremu.
Radeta je nakon sastanka pojasnio kako je rebalans dogovoren te kako će ga oni podržati ukoliko neće biti drugih, nenajavljenih točaka.


– Razgovori su išli u smjeru kako smo i razgovarali prethodnih dana. Dogovoreno je da sredstva koja su bila namijenjena za garažu na Ravnicama idu za kupnju ultrazvuka za Odjel radiologije jer je to skup uređaj, a sa 450 tisuća kuna uvelike bismo pridonijeli njegovoj kupnji. Takav uređaj, ovisno o javnoj nabavi košta oko pola milijuna kuna, a razliku bi platila OB Zadar, najvjerojatnije. Bilo je nekih priča kako bi se u rebalans uvrstila sredstva za KK Zadar, no o tome nije bilo govora na ovom sastanku. Stoga smo se složili kako ćemo rebalans podržati, a razgovori o proračunu za sljedeću godinu nastavljaju se dalje, izjavio je Radeta.


– Za razliku od prošle godine svi ovi sastanci koje sada održavamo su puno konstruktivniji. Raspravljamo o svim prijedlozima i mogućnostima, te se nadam da ćemo vrlo brzo imati prvi prijedlog proračuna. Odmah nakon toga ćemo ga predstaviti svim klubovima. Do podnošenja proračuna sigurno ćemo odraditi još nekoliko sastanaka. Sljedeći sastanak na koji će opet biti pozvani svi predsjednici klubova održat će se sljedeći petak. Vjerujem da ćemo nakon toga biti korak bliže usuglašavanju novog proračuna zaključio je gradonačelnik Dukić.


«Na stolu« i građanski odgoj


U rebalans je bilo nužno uvrstiti sredstva za dječje vrtiće jer je porasla minimalna plaća, te osnovica za plaće i putni troškovi, a zaposleno je i dodatno osoblje zbog otvorenja novog vrtića, refinanciranje sredstava za EU projekte. Osim toga, izmjene i dopune bile su nužne zbog rasta cijena energenata kod proračunskih korisnika i tvrtki u vlasništvu Grada.


– Nama je sve to lijepo objašnjeno i mi smo to prihvatili. Kada govorimo o proračunu za sljedeću godinu jedan od uvjeta da ga prihvatimo bit će prihvaćanje uvjeta kako naših, tako i drugih klubova, kao što je, primjerice, uvođenje aplikacije o transparentnosti trošenja proračunskih sredstava. Doduše, za neke prijedloge bit će potrebni amandmani, a tu prvenstveno mislim na uvođenje građanskog odgoja u osnovne škole. Za početak smo tražili da se sredstva u ovoj godini osiguraju za edukacija nastavnika, a da se građanski odgoj kao izborni predmet u škole uvede od sljedeće nastavne godine. Taj predmet već je uveden u Rijeci, Osijeku i pokazao se kao dobar prijedlog, rekao je Radeta.


Dodaje kako sada čekaju materijale za sjednicu Gradskog vijeća na temu rebalansa, a koja će se, najvjerojatnije, održati 14. ili 15. studenog.