Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

TREĆI SASTANAK

Gradonačelnik prihvatio SDP-ov prijedlog uvođenja Građanskog odgoja

Autor: Marina Vlakić

04.11.2022. 16:44
Gradonačelnik prihvatio SDP-ov prijedlog uvođenja Građanskog odgoja

Foto: Arif SitnicaNa temu proračuna gradonačelnik Zadra Branko Dukić održao je još jedan sastanak s predsjednicima klubova u Gradskom vijećniku. Osim HDZ-ova predsjednika Kluba vijećnika Damira Burčula, sastanku su se i ovoga puta odazvali SDP i Domovinski pokret.


Pristigli prijedlozi su realni


Nakon sastanka oko nastavka razgovora na temu izrade novog gradskog proračuna za 2023. godinu oglasili su se iz Grada Zadra.


Na sastanku su, naime, sudjelovali predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Daniel Radeta i uz njega Nino Mrčela, predsjednik kluba HDZ-a Dado Burčul te vijećnik Domovinskog pokreta Damir Biloglav, te uz gradonačelnika Dukića i zamjenika Babića i resorni pročelnici.
– Na sastanku prošlog tjedna sudionici su iznijeli prijedloge za novi proračun te su ih službe Gradske uprave uvrstile u pripremu proračunskih materijala. Do danas su i obrađeni svi pristigli prijedlozi te su u cijelosti u novi prijedlog proračuna uvršteni oni za koje se založio vijećnik DP-a Damir Biloglav. Usuglašena je i većina prijedloga SDP-a dok je za ostale dogovoren novi sastanak idući tjedan na kojemu će se definirati tehnički detalji potrebni za njihovu provedbu. Svi pristigli prijedlozi su realni, za neke je još potrebno utvrditi detaljne kriterije i uvjete. Vjerujem kako ćemo i to usuglasiti idući tjedan, kazao je gradonačelnik Dukić.


Podsjetimo, na prethodnim sastancima razgovaralo se o skorom rebalansu ovogodišnjeg proračuna, a nakon kojih je gradonačelnik Dukić najavio kako je rebalans spreman i usklađen sa svim predstavljenim prijedlozima i donesenim zaključcima.


Sastankom je ne samo zadovoljan, već i iznenađen prihvaćanjem njihova amandmana o uvođenju građanskog odgoja u škole predsjednik zadarskog SDP-a, Daniel Radeta.


Zatražili i veće stipendije


– Oko amandmana se moramo još usuglasiti, no ono što me je najviše iznenadilo je što su gradonačelnik i službe Grada prihvatile Građanski odgoj kao naš prijedlog. U ponedjeljak opet imamo sastanak s gradonačelnikom kako bismo usuglasili model realizacije predoženih amandmana. Tražili smo da nam se dostave brojke vezane za stipendiranje studenata s obzirom da smo od Grada zatražili i povećanje broja stipendija, ali i povećanje njihova iznosa, kazao nam je Radeta nakon sastanka.


Napominje kako je razgovor tekao u dobrom smjeru, ali je najviše zadovoljan s ovom velikom viješću koja se odnosi na prihvaćanje prrijedloga o uvođenju Građanskog odgoja u škole. Riječ je o prijedlogu koji je bio i sastavni dio predizbornog programa SDP-a sa zadnjih lokalnih izbora, zbog čega su čak osnovali i radnu skupinu koju su činili njihovi članovi Irena Dragić, Ivan Matešić, Sabina Glasovac i Danijela Vukoša.


SDP-ovci smatraju da bi uvođenje Građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti bilo izuzetno korisno za učenike, a građanski odgoj održavao bi se kao zadnji sat nastave kako ostali učenici ne bi imali porazan sat. Osim toga, u SDP-u naglašavaju da bi građanski odgoj poticao korisne građanske vještine, ali i da se učenike ne bi trebalo ocjenjivati.


Biloglav zadovoljan


Jučerašnjim sastankom zadovoljan je i predsjednik Županijske organizacije Domovinskog pokreta, Damir Biloglav, koji ističe kako su prihvaćeni njegovi prijedlozi o naknadama za predsjednike i članove mjesnih odbora te osnivanje muzeja zadarske medicinske prošlosti, a jučer su definirane i svote koje bi Grad izdvajao za tu svrhu.


– Gradonačelniku sam već na prvom sastanku iznio dva prijedloga za proračun, a sada sam došao i s pismenim prijedlozima. Na ovom smo sastanku govorili o novčanim parametrima ovih prijedloga te je zaključeno da bi naknade predsjednicima MO-a iznosile 500 kuna. Drugi je prijedlog bio je da se osiguraju inicijalna sredstva za osnivanje zbirke zadarske medicinske prošlosti, za što je u proračunu predviđeno 200.000 kuna za prikupljanje i očuvanje tih eksponata na jednom mjestu. Dakle, oba su moja prijedloga prihvaćena, mogu reći da je sastanak bio vrlo korektan te da smo imali jednu vrlo opuštenu i konstruktivnu atmosferu. Svi su doista na najbolji mogući način pokušavali postići dogovor, sve u korist naših građana, zaključio je vijećnik Domovinskog pokreta.