Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NITKO NE POPUŠTA

Da proračun nije blokiran, Liburnija bi od Grada već dobila 200 tisuća eura

Autor: Iva Bucić

12.02.2024. 12:56
Da proračun nije blokiran, Liburnija bi od Grada već dobila 200 tisuća eura

Foto: LUKA JELIČIĆPosljedice nepostojanja zakonitog proračuna za 2024. već su se naveliko počele osjećati u pojedinim gradskim tvrtkama poput Liburnije i Nasada, koje ovise o godišnjoj kapitalnoj pomoći Grada kako bi uopće mogle funkcionirati.


Da proračun nije blokiran, Liburnija bi od Grada u siječnju dobila 200 tisuća eura. No, s obzirom na to da je snazi tehnički proračun, Grad financiranje planira na razini jedne četvrtine ukupno izvršenih rashoda tijekom 2022. godine pa je na koncu ovoj gradskoj tvrtki isplaćena samo polovica iznosa predviđenog proračunom za 2024. godinu.


Naime, s obzirom na to da je tijekom 2022. godine Liburnijina iz proračuna dobivala značajno manje sredstava, ispostavlja se da je ta gradska tvrtka u samo dva mjeseca ostala bez nezanemarivih 200 tisuća eura namijenih za materijalne troškove, troškove goriva, ali i plaće.


Prisiljeni na zaduživanje
– Jedan od gradskih vijećnika je plasirao informaciju da su plaće zaposlenika u gradskim poduzećima osigurane, ali to je zabluda i neznanje. Nisu osigurane plaće, jer mi ne dobivamo novac po kategorijama namijenjen za plaće. Mi smo trgovačko društvo koje ima kupce, dobavljače i djelujemo na tržištu i plaćamo račune po dospijeću. Plaće su, dakle, u istom rangu kao i gorivo, rezervni dijelovi i ostalo, tumači Edvin Šimunov, direktor Liburnije.


U gradskom proračunu za 2024. godinu Liburniji je namijenjeno ukupno 1,8 milijuna eura. Da proračun nije u blokadi, od Grada bi dobivali otprilike po 200 tisuća eura u siječnju i veljači, odnosno oko 130 tisuća eura mjesečno od ožujka do prosinca. No, s obzirom na nezakonit proračun, mjesečni iznos računa se na temelju ciframa realiziranim tijekom 2022. godine, koje su bile značajno niže od ovogodišnjih, pa Šimunov kazuje da na Liburniju blokada utječe strašno negativno i da bi trebao mađioničar za to sve ispeglati.


– U proračunu za 2023. dobili smo oko 1,2 milijuna eura, a kada se ta brojka podijeli na četiri, ispostavlja se da za prvo tromjesečje 2024. godine dobivamo svaki mjesec po 100 tisuća eura. Znači da smo već u veljači kratki za preko 200 tisuća eura. Gorivo je već sada skuplje nego prošle godine, preuzeli smo uz to obveze potpisom kolektivnog ugovora koje nas koštaju više milijuna kuna, dakle stanje je neusporedivo s prošlom godinom, a imamo manje novca, ističe Šimunov.


Dok se Gradsko vijeće ne dogovori, ova gradska tvrtka ima opciju zaduživanja, no kako Šimunov naglašava, pitanje je koliko, do kada i po kojim uvjetima.


– To su sve palijativna rješenja koja u poslovanju uzrokuju nesigurnost i neizvjesnost, a bez svega toga ne da bi se moglo, nego bi se moralo. Jer ovo je djelatnost od posebnog društvenog interesa. Osim toga, u situaciji kad mi privlačimo vozače, kada ih fali u čitavoj Hrvatskoj i jedan Split ukida linije jer nema vozača, mi bismo morali održati barem ovaj dosegnuti nivo plaća da bismo bili donekle atraktivni vozačima iz unutrašnjosti ili stranim radnicima. Sve je to upitno s ovakvim funkcioniranjem, zaključuje Šimunov.


Za stol s Meštrovićem


Osim gradskih tvrtki, posljedice blokiranog proračuna osjetit će i razne udruge, a u pitanje bi mogli biti dovedeni i projekti financirani novcem iz EU fondova, upozoravaju iz Gradske uprave. Da bi se okončala blokada proračuna, HDZ se mora dogovoriti ili sa SDP-om ili s Nezavisnom listom Enija Meštrovića, no stav oporbe jasan je i neprobijen od početka – proračun će podržati isključivo pod uvjetom da se zadovolje njihovi zahtjevi.


– Izglasat ćemo proračun odmah pod uvjetom da se zaustavi izdavanje novih građevinskih dozvola, tražimo moratorij do izglasavanja novog proračuna. Za obiteljske kuće može, ali za stanogradnju i apartmane ne, jasan je Meštrović.


SDP s druge strane i dalje inzistira na uklanjanju fašističkih i ustaških obilježja s javnih površina u gradu, a s obzirom na to da se Gradska uprava oglušuje na njihov zahtjev, predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta decidirano poručuje da proračun neće podržati.


– HDZ mora sjesti za stol s onima koji su izglasali proračun (dakle, s NL Enija Meštrovića, op.a.) i dogovoriti se. Mi smo bili protiv, zna se iz kojih razloga, i bit ćemo i dalje, ističe Radeta.


Radeta pri tom ističe da je HDZ izglasao proračun znajući da je nezakonit, da bi nakon svega tri dana obustavili proračun i Grad odveli u blokadu.


– Mislim da je HDZ u popriličnom problemu, stanje psihe u njihovim redovima nije baš najčišće, pa u svima vide krivce osim u svojim odlukama i to je najveći problem. Dakle, ako ima razloga za zabrinutost, onda je tu zabrinutost prouzročio onaj tko je izglasao proračun, kaže Radeta.


Žal zbog plaća radnika


Radeta i Meštrović slažu se u ocjeni da blokada proračuna nije tako dramatična kao što je se u javnosti pokušava prikazati.


– Gradske firme imaju vlastite prihode i s vlastitim prihodima moraju plaćati sve i održavati svoje pogone. Tako da što je gradski proračun u blokadi, to apsolutno ništa ne znači za gradska poduzeća, sažima Radeta.


U cijeloj priči oko blokade proračuna, govori Meštrović, najviše ga boli to što su radnici pojedinih gradskih firmi, poput Čistoće i Nasada, zaslužili povećanje plaća, a to trenutno zbog blokade nije moguće realizirati.


– Međutim, to gradonačelnik može riješiti tako da napravi moratorij na izdavanje građevinskih dozvola. Ako postoji neka druga mogućnost da se izglasaju veće plaće za radnike Nasada i Čistoće, mi ćemo dignuti ruku isti tren. Tu nema opstrukcije što se nas tiče, glasat ćemo za veće plaće, ali radnicima, a ne nabujaloj administraciji u nekim gradskim firmama, poručuje Meštrović.


Gradonačelnik Branko Dukić u ponedjeljak je na medijskoj konferenciji prezentirao odluku ministra financija da je proračun nezakonit, a tom je prilikom pozvao većinu u Gradskom vijeću da sjednu za stol, dogovore se i izglasaju proračun. No, za sada se ti razgovori odvijaju isključivo preko medija i objava na društvenim mrežama, pa kako kazuje tajnik Županijskog odbora HDZ-a Ante Babić, od oporbe nema konkretnog odgovora. Sve dok se ne postigne dogovor, smatra Babić, nema ni logike ni smisla Gradskom vijeću ponovno predlagati proračun.


Neće grada nestati, ali…


– Enio je na Facebooku objavio da izglasavanje proračuna uvjetuje s Prostornim planom, ali proračun i Prostorni plan nemaju veze jedno s drugim. On to komunicira još od samog početka, ali nije uopće pitanje želimo li mi to napraviti ili ne, nego se tako ne može komunicirati jer postoje zakonitosti kod donošenja Prostornog plana, ističe Babić.


Ista je, kaže, stvar sa SDP-om – njihovi zahtjevi nemaju veze s proračunom, a pri tom Babić ističe da zbog tehničkog proračuna nastupa određena šteta, iako oporba tvrdi suprotno. Neće grada nestati, kaže, no nastupit će zastoj u novim projektima.


Unatoč svemu, Babić zaposlenicima gradskih tvrtki poručuje da – barem za sada – ne trebaju brinuti o isplati plaća. No, problemi bi se u određenim tvrtkama mogli pojaviti ako ovakva situacija potraje duže.


– Nasadi i Liburnija najviše ovise o gradskom proračunu, te su gradske tvrtke najugroženije, Liburnija zbog subvencija, a Nasadi zbog toga što se grad stalno širi, oni dobivaju nove zelene površine na upravljanje, a ne mogu isfinancirati jer su sredstva osigurana za Nasade u 2022. godini bila znatno niža od sredstava koja su predviđena za 2024. godinu. Tako da će oni vrlo vjerojatno doći u probleme u trećem ili četvrtom kvartalu godine, ako se proračun u međuvremenu ne odblokira, kaže Babić.


Tajnik Županijskog odbora HDZ-a podsjeća da nisu sve gradske tvrtke jednako ovisne o gradskom proračunu, a sav novac uglavljen u prijedlog proračuna koji zbog tehničkog proračuna »visi u zraku« oslobodit će se u trenutku izglasavanja proračuna.