Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

JUBILEJ

"Jadrolinija" proslavlja 77. godišnjicu: Plovi, plovi bili brode

Autor: Hina

20.01.2024. 13:57

Foto: Vedran SITNICARiječka “Jadrolinija”, čija flota broji 55 brodova koji godišnje prevezu 12 milijuna putnika i tri milijuna vozila, na dan 20. siječnja obilježava 77 godišnjicu pod geslom “Plovi, plovi bili brode”.


Jadrolinija je društvo za linijski pomorski prijevoz  putnika i tereta sa stoljetnom tradicijom, osnovana je 20. siječnja 1947. u Rijeci, a nasljednica je raznih udruživanja malih brodara obalne plovidbe još od 1872.


Iz “Jadrolinije” su se, uz obljetnicu, prisjetili bogate povijesti koju bijela flota piše već gotovo čitavo stoljeće.
Jadrolinija cruises i kružna putovanja dalekim destinacijama bijelim brodovima bili su “pravi hit”, a u nedostatku hotelskog prostora, trajekti “Liburnija” i “Jadran” poslužili su kao hotelski objekti za smještaj sudionika međunarodnog sajma u Tripolisu, u Libiji, piše u Jadrolinijinom newsletteru.


Trajekt “Liburnija” je izvan sezone osim automobila, prevozio i južno voće iz afričkih i grčkih luka za potrebe Splita i Rijeke.


Kroz bogatu bijelu flotu prošlo je mnoštvo brodova – od drvenih brodova i parobroda do današnjih vizija brodova na električni pogon. No, neki od brodova u prošlosti Jadrolinije imali su ugrađene – tračnice. Trajekt “Ero” je u svojoj matičnoj zemlji Danskoj prevozio vagone te je s ugrađenim tračnicama zaplovio Jadranom. Ali, nije bio jedini – trajekt “Vladimir Nazor”, izgrađen u Kraljevici, bio je naručen za prijevoz vagona cisterni iz Bakra u Omišalj. Ipak, namjena mu je promijenjena te s ugrađenim tračnicama pripao Jadroliniji.


Nevjerojatna je i činjenica, kažu, da je uz brojne oluje, poneku pomorsku nesreću i čitav jedan rat – zabilježena pogibelj tek jednog Jadrolinijinog putnika. Taj se nemili događaj zbio 1991. tijekom zračnog napada na luku Prizna.


Uloga Jadrolinije u životima otočana, kao i turističkom i gospodarskom razvoju hrvatskih otoka je neporeciva- prve veze, prvi dolasci automobila na hrvatske otoke…sve je to bila Jadrolinija. „Klimno“, „Bodulka“, „Kačjak“ prvi su trajekti koji su prevozili putnike i vozila.


Jadrolinija je nekoć imala i vlastiti list, a ta publikacija nije služila samo za izvještavanje o radu tvrtke, već je donosila stručne članke, priče iz plovidbe, razne anegdote, intervjue s posadom, pa čak i prigodne viceve. Na jedan nov i moderan način, tu dugu tradiciju nastavlja Jadrolinijin newsletter.


Flota Jadrolinije trenutno broji 55 brodova od čega 10 brzih putničkih brodova, četiri klasična putnička broda i 41 ro-ro putnički brod, od kojih tri za međunarodnu plovidbu. Tri velika trajekta: Marko Polo, Dubrovnik i Zadar održavaju međunarodne linije s Italijom (Ancona i Bari). Bijela flota Jadrolinije godišnje preveze više od 12 milijuna putnika i tri milijuna vozila što čini više od 80 posto godišnjeg broja svih prevezenih putnika i vozila u pomorskom prometu Hrvatske.


Brodovi tijekom ljetne sezone obavljaju preko 600 polazaka dnevno, a najfrekventnije linije održavaju se kontinuirano 24 sata.