Foto: ARIF SITNICA
Hrvatska, a posebno zadarska regija već desetljećima baštini tradiciju proizvodnje i uzgoja ribe, koji se s godinama razvijao, rastao i postao sinonimom za kvalitetu ribljih proizvoda. U povodu 40 godina marikulturne tradicije u Hrvatskoj Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Republike organizirao je znanstveno – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem posvećen marikulturi u Jadranskom moru – Adriatic Mariculture.
Rezime razvoja
Cilj skupa je omogućiti razmjenu znanja i povezivanje znanstvenika, stručnjaka, tijela državne i lokalne uprave, nevladinih organizacija i uzgajivača koji djeluju u području marikulture i povezanih znanstvenih područja. Kroz program skupa želi se naglasiti važnost interdisciplinarnog pristupa te uključivanje svih dionika kako bi razvoj marikulture na Jadranu bio uspješan i dugoročno održiv. Nadalje, skupom se želi obilježiti četiri desetljeća uzgoja morske ribe u Republici Hrvatskoj.
Tomislav Šarić, pročelnik Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru tom je prigodom naglasio kako se bijela riba u Hrvatskoj uzgaja već desetljećima, a cilj skupa je sagledati taj proces s više strana i rezimirati razvoj i promjene u industriji kroz četiri desetljeća uzgajačke tradicije.
– Osim uzgoja bijele ribe i tune, priliku za daljnji rast i kvalitetu vidimo u uzgoju školjkaša, najodrživijem načinu proizvodnje animalnih bjelančevina, te u budućnosti algi. Tema iskorištavanja morskih potencijala uz visoku razinu zaštite okoliša u našem je okruženju jednako važna i zanimljiva i privatnom sektoru, tj. uzgajivačima, nama znanstvenicima, ali i široj lokalnoj zajednici koja od te i uz tu industriju i živi, naglasio je pročelnik Šarić rekavši i kako je u vrlo kratkom roku prikupljena velika količina znanstvenog materijala, o kojoj se na skupu raspravljalo.
– Ovaj se skup održava upravo u Zadru, ne samo zašto što naša regija baštini najkvalitetniju proizvodnju ribe, već i zato što je naše Sveučilište okrenuto moru. Upravo vas zato već sada mogu pozvati na još jedan važan skup o akvakulturi, koji će se u suorganizaciji našeg Sveučilišta u rujnu održati upravo u Zadru, a to je »Prilagodba na klimatske promjene i očuvanje morskih sustava Jadranskog mora«, koji ima dugogodišnju tradiciju, najavio je Šarić.
Najbrže rastuća grana
Kao izaslanik ministrice poljoprivrede na skupu je sudjelovao ravnatelj Uprave za ribarstvo Ante Mišura, koji je naglasio kako je akvakultura strateška grana u RH.
– Jedna je to od najbrže rastućih grana, koja u zadnjih šest do sedam godina bilježi porast proizvodnje od kojih 54 posto i preko 60 posto u vrijednosti. Nadamo se kako ćemo u budućnosti nastaviti s takvim trendovima, prateći naravno dokument od Nacionalnom planu razvoja akvakulture do 2027. godine, kako bi tu granu učinili što učinkovitijom i u skladu sa zahtjevima okoliša temeljenima na znanosti i razvoju tehnologije, dodao je Mišura, dok je župan Božidar Longin poručio kako je marikultura temelj gospodarstva Zadarske županije.
– Ovdje se oduvijek živjelo s morem i od mora. Novo doba donosi nove izazove, a upravo je naša regija pionir marikulture, jer u nas se proizvodi više od 70 posto proizvodnje u akvakulturi u Hrvatskoj. Najviše, naravno, otpada na bijelu ribu i tunu. U proteklih samo deset godina tako veliki broj projekata financirali europskim novcem, realizirali postavljanje prvog hrvatskog umjetnog grebena i počeli opremati naše lokalne ribarnice i luke, istaknuo je Longin dodavši da će se iz nove europske omotnice graditi centar školjkarstva u Selinama, kao podrška razvoju školjkarstva podvelebitskog kanala.
– Dio budućeg centra bit će laboratorij za istraživanje postojećih i novih morskih organizama, kao i uzgoja novih gospodarski potencijalno značajnih vrsta, kao što su Jakobove kapice i kamenice. U velikom se dijelu, naravno, pažnja posvećuje i zaštiti mora i okoliša. More je naš najvrijedniji prirodni resurs, kako za turizam, tako i za proizvodnju hrane, zbog čega je imperativ održavati ravnotežu između gospodarstva i razvoja turizma, te zaštite prirodnih resursa, istaknuo je Longin.
Disperzija zona
Na kraju se okupljenima obratio Josip Faričić, rektor Sveučilišta u Zadru poručivši kako je Jadranko more izvor života i medij komunikacije.
– Marikultura i uzgoj riba, školjkaša i u budućnosti algi jako je važan izvor hrane. Isto tako, smanjuje se pritisak na prirodne skokove, naročito ribe. Ona je izrazito važna gospodarska djelatnost s još važnijim socijalnim implikacijama. Na moru postoji puno interesa, jer obala i more su istodobno prostori višestrukih kontakata i konflikata. Markultura utječe i na zdravlje populacije, jer hrana iz mora izvor je zdravih masnoća i proteina. Najbolji kvantitativni rezultati koje markultura postiže u našoj regiji, još važnijim čini pomirenje dvaju interesa – utilitarnih i zaštitarskih, tj. gospodarskih i prirodno-socijalnih. Održivo gospodarenje morskim resursima i unaprijeđenje proizvodnje kako bi se smanjio utjecaj na okoliš zato je od najviše važnosti, čemu i svjedočimo, ali i čiji napredak u budućnosti očekujemo, istaknuo je Faričić zaključivši kako je zadarska regija na granici saturacije instalacijama marikulture.
– Postoje brojne velike mogućnosti koje podrazumijevaju velika ulaganja u do sada neiskorištene prostore, gdje bi protočnost struja poboljšala proizvodnju i smanjila zagađenje okoliša i time uvjetovale disperziju marikulturnih zona na širi akvatorij naše regije, zaključio je rektor Faričić.
najnovije
najčitanije
Svijet
PRISTUPNI PREGOVORI
Crnoj Gori Hrvatska blokirala zatvaranje jednog poglavlja
Crna Kronika
SPLIT
Ispred postaje zapalio policijsko vozilo, uhićen je
Scena
Zajednički intervju
Ivan Rakitić i Raquel otkrili tajnu skladnog braka: ‘Mi smo posebni po tome…’
Nogomet
IZBORNIK
Zlatko Dalić: Poštujem sve protivnike, ali Hrvatska je s razlogom prvi nositelj
Hrvatska
predsjednik vlade
Umirovljenici traže ostavku Vlade, Plenković: To nije realno
Županija
pitanje zaštite
RAT NA OTOKU Simbol čipke kao kamen razdora Pažana i Novaljaca
Zadar
LUKSUZNI HOTEL
Na prvom Danu karijera Zadrani upoznali privlačne ponude Hyatta
Plodovi zemlje i mora
najulov 2024.
Neočekivan ulov mladog ribolovca Andrije Reljića s Dugog otoka
Zadar
NAJAVA
Fra Marin Karačić predvodi adventsku duhovnu obnovu na Bokanjcu
Zadar
kandidat za župana