Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

STEM COUNTY

[FOTO] Održana Uvodna konferencija Znanstvenog sajma STEM County

Autor: Đurđa Baljak

20.03.2024. 16:54
[FOTO] Održana Uvodna konferencija Znanstvenog sajma STEM County

Foto: MISLAV KLANACU Multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije održana je Uvodna konferencija Znanstvenog sajma STEM County u sklopu projekta “Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji – STEM COUNTY” čiji je nositelj Grad Zadar, dok su partneri Zadarska županija, Sveučilište u Zadru, Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija i Muzej Vitenfabrikken iz Norveške.


– Znanstveni sajam se organizira kako bi potaknuo interes za znanost i znanstvena istraživanja kod mladih te kako bi omogućio učenicima koji su sudjelovali u projektu da prikažu rezultate svoga rada. Jučer, prvog dana Znanstvenog sajma održano je predstavljanje STEM County makete koju je izradio profesor Anto Marjanović s darovitim učenicima. Tijekom drugog dana Znanstvenog sajma, danas 21. ožujka, profesorica Biljana Agić iz OŠ Šime Budinića održat će kratku prezentaciju o STEM aktivnostima tijekom projekta te će biti izloženi radovi proizašli s održanih radionica u sklopu projekta, kazala je predstavnica Grada Zadra, voditeljica projekta Ivana Guglielmini dodajući kako će pored toga svoje aktivnosti predstaviti i sve ostale osnovne škole koje su sudjelovale iz Zadra i Zadarske županije, ali i OŠ Ražanac koja nije sudjelovala u projektu, ali je izrazila želju za sudjelovanjem na ovom Znanstvenom sajmu.


Svoje aktivnosti će tako predstaviti OŠ Petra Preradovića, OŠ Voštarnica, OŠ Krune Krstića, OŠ Zadarski otoci, OŠ Šime Budinića. Želju za sudjelovanjem je izrazila i OŠ Ražanac, OŠ Šimuna Količina Benje, OŠ Bartula Kašića, OŠ Zemunik, OŠ Jurja Dalmatinca Pag, OŠ Vladimir Nazor, OŠ Franka Lisice i OŠ Biograd na moru.
– Znanstveni sajam služi za prezentaciju konkretnih materijalnih radova koji su rezultat radionica. Najveća vrijednost ovog projekta leži u činjenici da je u njemu sudjelovalo 58 učitelja i 13 škola iz Zadra i Zadarske županije, uključujući 47 darovitih učenika i 13 učenika s teškoćama u razvoju, istaknula je Guglielmini.


Foto


Znanstveni sajam STEM County


avatar

Snimio: Mislav Klanac


20.03.2024. 16:54

Galerija

Foto: Mislav Klanac


Veliki projekt


Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, istaknuo je kako je Projekt STEM County financiran u okviru programa “Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva” koji čini dio Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i kraljevine Norveške, a provedbom je započeo 15. srpnja 2022. te traje do 14. travnja ove godine.


– Od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske, nije se dogodio tako velik projekt kao ovaj, vrijedan gotovo milijun eura, točnije 966.407,85 eura, posebno usmjeren na područje izvannastavnih aktivnosti. Stoga, želim izraziti zahvalnost Kraljevini Norveškoj, koja iako nije članica Europske unije, sudjeluje u europskom gospodarskom prostoru te je prepoznala važnost ovog projekta i pružila podršku. No, ovaj projekt nije nastao preko noći. Već dugi niz godina posvećujemo pažnju izvannastavnim aktivnostima. Često kažem da su, ako je redovna nastava glavno jelo, izvannastavne aktivnosti sol koja joj daje okus, rekao je pročelnik Nekić, podsječajući kako su već 2010. godine pokrenuli Dane izvannastavnih aktivnosti s ciljem promicanja nove pedagogije koja potiče učenike da uživaju u onome u čemu su dobri. Važno je naglasiti da smo u projekt uključili ne samo darovitu djecu, već i djecu s teškoćama iz OŠ Voštarnica, jer želimo osigurati da sva djeca imaju priliku izbora. Mnogi su nas iznenadili svojim napretkom u tom procesu, istaknuo je pročelnik Nekić.


Također je napomenuo kako su osnovali Centar za izvrsnost iz matematike i fizike tijekom 2012. i 2013. godine, a od ove godine kreće i za područje hrvatskog jezika.


– Napravili smo pionirski korak u Hrvatskoj kad samo osnovali Centar daR za uočavanje i rad s darovitim učenicima, provodeći prvi put testiranje učenika prvih razreda osnovne škole. Grad Zadar je prepoznao važnost ovog projekta i uložio sredstva, zadržavajući ga kao intelektualno vlasništvo naših škola, jer težimo društvu izvrsnih pojedinaca koji uživaju u svojem radu, zaključio je Nekić, te dodao kako su dosegli vrhunac svojih dugogodišnjih napora.