Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

organizacija zadarskog lista

[FOTO] Konferencija Održive poljoprivrede i ribarstva: Proizvedena hrana mora biti priuštiva svima

Autor: K.E.

05.06.2023. 10:51
[FOTO] Konferencija Održive poljoprivrede i ribarstva: Proizvedena hrana mora biti priuštiva svima

Foto: Luka Jeličić12:08 Tijekom panel rasprave u dva bloka se govorilo o poljoprivredi i ribarstvu. U prvom dijelu o ribarstvo, najviše se govorilo o  održivom ribarstvu te iskorištavanju mora u skladu s načelima održivosti kako bi se sačuvala krhka ravnoteža morskih ekosustava u vremenu kada je borba za korištenje morskog prostora sve je žešća, a živi svijet i ljudske djelatnosti koje ovise o moru pate zbog štete nanesene okolišu i gubitka biološke raznolikosti.Kada je o poljoprivredi riječ, panelisti su se složili kako je cilj poticati i razvijati proizvodnju koja je temeljena na znanju i iskorištavanju obnovljivih prirodnih resursa.

11:44 Započela je panel rasprava u kojoj sudjeluju ravnatelj Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Ante Mišura, Leon Grubišić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Dunja Zloić Gotovina, članica Uprave Pelagos net farme, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije Daniel Segarić, predsjednica Uprave tvrtka Enna fruit Sanja Burić te predsjednik Udruge vinara Zadarske županije Rade Bobanović.11:26 Ministrica Marija Vučković govorila je o održivosti poljoprivrede i ribarstva.


– Lijepo vas želim pozdraviti u ime suradnika i ime svih suradnika. Velika mi je čast biti na važnoj konferenciji koja govori o održivosti. Koncept održivosti podržava balans između ekonomske, socijalne i poljoprivredne održivosti. Događaji poput ovog nam značajno pomažu u tom cilju.


Ne želimo više da se ovi resori tretiraju kao oni kojima treba pomoć, želimo osvjestiti da proizvođači koriste svoje resurse da bi proizvodili hranu. Ta hrana treba biti priuštiva svima. Negativan utjecaj na hranu bile su suše, mrazovi, tuče, poplave. To je nešto što nažalost postaje tako stalno da mi moramo stalno nadograđivati naše programe.Zadarska županija iznimno je uspješna. Poljoprivrednici i ribari su povukli 121 milijun eura sredstava. U ovoj županiji ugovoreno je 512 projekata koji povezuju poljoprivrede i turizam. U idućem razdoblju, tj. onom koje je započelo početkom godine, do kraja 2027. čekaju nas sredstva od 3,8 milijuna eura. Konzervacijska je poljoprivreda također vrlo važna, a stočarstvo uvelike pridonosi ruralnim zajednicama, rekla je ministrica Vučković.


11:22 Sljedeći se publici obratio zadarski župan Božidar Longin.


– Premda je turizam dominantna gospodarska grana na našem području, gospodarski profil Zadarske županije nemoguće je prikazati bez poljoprivrede i ribarstva – dviju tradicionalnih gospodarskih grana kojima se ovdašnje stanovništvo od pamtivijeka bavi. More kao jedan od naših najvrjednijih prirodnih resursa svakako je oduvijek bilo ono koje je hranilo generacije, osobito otočana.Trenutno imamo 55 koncesija za marikulturu (30 za bijelu, 7 za plavu ribu, 18 za školjke te 1 za uzgoj spužvi), s ukupno 24 proizvođača. Uz navedeno, istaknimo i da se oko 35 posto ukupnog iskrcaja ulova ribe u RH događa u našoj županiji, i to na 46 iskrcajnih mjesta, od čega 27 na otocima.Područje poljoprivrede također nam je iznimno važno, a plodna zemlja Ravnih kotara onaj je prirodni resurs koji omogućuje i kvalitetan razvoj upravo te gospodarske grane. U tom smislu našim poljoprivrednim proizvođačima osigurali smo potpore koje dodjeljujemo već godinama, ali i onaj čimbenik bez kojega je poljoprivreda nezamisliva – vodu, i to kroz izgradnju četiri velika sustava navodnjavanja.11:18 Konferenciju je otvorila moderatorica Zrinka Grancarić, koja je pozdravila sve prisutne te ukratko opisala teme o kojima će se govoriti. Prva se nazočnima obratila direktorica uprave Novog lista Ankica Kruljac.


– Sve vas lijepo pozdravljam i svima se zahvaljujem na prisustvovanju, posebice ministricu poljoprivrede Vučković te naše poslovne partnere. Poljoprivreda je nezamijenjiva kako bi se osigurala prehrambena samodostatnost, a to se posebice pokazalo tijekom pandemije koronavirusa.Hrvatska ima sve veći rast ekološke poljoprivrede, no potražnja je puno veća od naše ponude, što znači da ima puno mjesta za napredak. Kada govorimo o ekološkoj proizvodnji, to je nešto što potrošači traže te su za takve proizvode platiti više, istaknula je Kruljac.


Foto


Konferencija "Održiva poljoprivreda i ribarstvo"


avatar

Snimio: Luka Jeličić


05.06.2023. 12:08Galerija

Foto: Luka Jeličić


U zadarskom Centru za kreativne industrije održava se Zadarskog lista koja će se pod nazivom »Održiva poljoprivreda i ribarstvo« održati , u suradnji s partnerima iz tvrtke Enna naturalis i Enna Fruit, te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarske županije.


Na konferenciji će sudjelovati ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ravnatelj Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Ante Mišura, Leon Grubišić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Dunja Zloić Gotovina, članica Uprave Pelagos net farme, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije Daniel Segarić, predsjednica Uprave tvrtka Enna fruit Sanja Burić te predsjednik Udruge vinara Zadarske županije Rade Bobanović. Konferenciju će moderirati Zrinka Grancarić.