Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

ZAVRŠENO VREDNOVANJE PONUDA

INOVATIVNI ZADAR Evo tko će useliti u Poduzetnički inkubator na Bilom brigu

Autor: Goran Šimunov

09.04.2024. 08:49
INOVATIVNI ZADAR Evo tko će useliti u Poduzetnički inkubator na Bilom brigu

Foto: LUKA JELIČIĆNakon što je pred Božić otvoren novi Poduzetnički inkubator u Petrčanskoj ulici na Bilom brigu, gradska tvrtka Inovativni Zadar dovršila je ovih dana postupak izbora prve skupine korisnika Inkubatora. Izabrano je prvih 20 korisnika koji će se ubrzo početi useljavati u poslovne urede namijenjene inkubaciji, a veličine su 14 do 24 metra četvorna.


Projekt izgradnje novog inkubatora je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a ukupne je vrijednosti 3,3 milijuna eura, od čega je 2,5 milijuna eura bespovratnih sredstava.


Govoreći o odabiru prvih korisnika Inkubatora direktor Inovativnog Zadra Ivica Katić kazao je kako su zadovoljni rezultatima provedenog javnog poziva za zakup poslovnog prostora i vrednovanja zaprimljenih prijava, budući da su uspjeli popuniti sve poslovne prostore.


Specijalizirani inkubator
– Zaprimili smo ukupno 37 prijava, a nakon njihove evaluacije smo odabrali 20 prvih korisnika koji će useliti u novi Poduzetnički inkubator. Kod budućih korisnika dominiraju tvrtke koje se bave IT djelatnostima i sektorima kreativnih industrija, kao što su arhitektura, dizajn i fotografija, dok se ostali, manji dio korisnika odnosi na poslovne subjekte koji se bave uslugama, promidžbe, savjetovanja, edukacijama i ostalim intelektualnim uslugama. To je ono što smo i tražili da dobijemo u Inkubatoru, htjeli smo da on bude specijaliziran za IT i kreativne industrije te smo djelatnosti tako i bodovali. Poslovni subjekti koji su se javili na naš natječaj morali su zadovoljiti uvjet da ne posluju dulje od tri godine i da se bave djelatnostima koje smo tražili, pojašnjava Katić dodajući kako u se u novom objektu Inkubatora nalaze samo uredski prostori, za razliku od inkubatora na Novom Bokanjcu gdje su i proizvodni pogoni.


– Poslali smo u petak odluku o odabiru svim korisnicima koji su izabrani, a sada ćemo ih pozvati da tijekom ovog i sljedećeg tjedna dođu na potpis ugovora, tako da se krajem travnja mogu postupno useljavati, dok bi im ugovor o zakupu počeo s 1. svibnjem. Ovim natječajem smo svih 20 poslovnih prostora stavili u funkciju, a nadamo se kako će se naši korisnici ovdje dobro osjećati i poslovati uspješno, ističe direktor Katić.


Ivica Katić, direktor Inovativnog Zadra


Jeftini najam


U prvoj godini korištenja prostora korisnici ne plaćaju ništa, u drugoj godini im je cijena 0,75 eura/m2, u trećoj godini 1,5 eura/m2 u četvrtoj godini oko 3 eura/m2, a u zadnjoj, petoj godini plaćaju 5 eura/ m2 plus te još 3 eura/m2 za režije. U ovu cijenu im je uključena i brzina interneta od 100 Mbpsa, a korištenje interneta je besplatno.


– U današnje vrijeme u odnosu na cijene svih ostalih poslovnih prostora koji se nalaze na tržištu radi se o minornoj cijeni najma. Htio bih istaknuti kako korisnici naših inkubatora moraju, nakon pete godine korištenja, napustiti poslovni prostor, tako da se oni u zadnjoj godini poslovanja snalaze i traže neko drugo rješenje. Kada bi, pak, bila recesija u društvu, pa ne bi bilo interesa za Inkubatorom, onda bismo korisnicima produljili korištenje još nekoliko mjeseci da se snađu. Naš cilj je da pomažemo mladim tvrtkama, a dok god je velik interes za korištenje Inkubatora, moramo dati i drugima šansu, poručuje Katić koji je otkrio kako se objekt novog inkubatora počeo koristiti već i prije nego su u njega uselili novi korisnici.


– Ostale prostore građevine novog Inkubatora koristimo za organizaciju drugih događaja. Imali smo prije 20-ak dana konferenciju Burnout koju je posjetilo stotinjak ljudi, što je izvrsna brojka. U objektu se održavaju i radionice jedne poslovne banke. Ove prostore iznajmljujemo na komercijalnoj osnovi vanjskim poslovnim subjektima, a prihod koji tako ostvarimo omogućuje nam da uredske prostore u Inkubatoru ponudimo našim korisnicima, mladim poduzetnicima po povoljnoj cijeni. Nastojat ćemo tamo organizirati još nekoliko zanimljivih konferencija, u pregovorima smo s nekim moderatorima i organizatorima tih konferencija, najavljuje direktor Inovativnog Zadra dodajući kako planiraju također angažirati i tvrtku Nasadi da im uredi okoliš zgrade.